Fotball

Dagsavisens EM-guide: Slik ender gruppe E

Årets europamesterskap i fotball starter med Italia–Tyrkia på Stadio Olimpico i Roma fredag kveld, og fram til avspark kommer Dagsavisen til å gi deg en guide til hvordan det går i hver enkelt gruppe.

Etter spansk seier i tre strake mesterskap på rad har den nye generasjonen av spanske spillere ikke helt klart å leve EM-gullene i 2008 og 2012 og VM-gullet i 2010. Siden har mesterskapene blitt preget av mye rot og interne problemer i inngangen til mesterskap, og denne gang er intet unntak. Sergio Busquets, og nå sist Diego Llorente, har testet positivt på korona og sendt hele den spanske troppen ut i isolasjon den siste uka før EM starter.

I tillegg til at det ikke er en ideell oppladning for noen av spillerne, vet fortsatt ikke trener Luis Enrique hvilke spillere han har til rådighet til åpningskampen mot Sverige neste mandag. Svenskene på sin side har også to spillere som har testet positivt for korona i Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg, der spesielt førstnevnte er et tungt slag. Spesielt siden supersvensken Zlatan Ibrahimovic også mister mesterskapet. Både Slovakia og Polen, som er de resterende lagene, har skiftet trener nylig slik at det ikke mangler på dramatikk i gruppe E. Slik tror vi gruppa ender.

1. Spania

Det er jo vanskelig å vurdere Spania når ingen helt vet hvordan det pågående smitteutbruddet vil påvirke laget. U21-laget måtte spille spanjolenes siste oppkjøringskamp, siden hele troppen var i isolasjon, og de neste dagene kan fint by på flere positive tester enn de to som har kommet til nå. Dermed er det vrient å si hva slags utgave av Spania vi får i denne turneringen, men det er ikke bare oppladningen som har bydd på dramatikk for spanjolenes del.

Saken fortsetter under videoen

Til tross for at man i år kan ta med 26 spillere, har trener Luis Enrique valgt å bare ta med seg 24 spillere. Det til tross for at han vraket Sergio Ramos og alle andre Real Madrid-spillere i troppen, og selv etter koronautbruddet har han valgt å ikke kalle opp noen av dem til å være stand by. I stedet skiftet Aymeric Laporte plutselig statsborgerskap, og tar Ramos’ plass i midtforsvaret sammen med en annen mesterskapsdebutant i Pau Torres.

Som de fleste spanske landslagsuttak bugner det med gode spillere, men du får litt følelsen av at landslaget er inne i et generasjonsskifte og at det er et gråere spansk landslag nå enn på lenge. Alvaro Morata får mye ansvar på topp, sammen med Gerard Moreno, mens Citys kantspiller Ferran Torres har vært i strålende form i oppkjøringen. Thiago har ikke hatt en spesielt bra sesong i Liverpool, men blir særdeles viktig i styringen av spillet nå som Busquets er ute med korona.

2. Polen

Polen har verdens beste spiss i Robert Lewandowski, som tidligere denne sesongen fikk landslagstrener denne sesongen satte ny scoringsrekord i Bundesliga. Så vi vet at han er i form, men så spørs det hva hans lagkamerater klarer å servere han av målsjanser. Nå som spissmakker Arkadiusz Milik er ute med skade, kan vi se Piotr Zielinski i en enda mer offensiv rolle. Zielinski scoret i den siste oppkjøringskampen, som var en heller mer begredelig forestilling hjemme mot Island.

I mål er Wojciech Szczęsny solid, mens Kamil Glik og Jan Bednarek styrer skuta. Maciej Rybus får nærmest frie tøyler til å bombe ned fra sin backposisjon, som gjør at Polen legger om til en slags 3-4-1-2-formasjon i angrep og en mer tradisjonell 4-4-2-formasjon i forsvar. Karol Linetty, Grzegorz Krychowiak og Mateusz Klich er inne sentralt på midten, mens Jakub Moder og da Zielinsky pleier å være den offensive kraften på midtbanen.

Med Milik skadet har Lewandowski scoret dobbelt så mange mål som resten av troppen til sammen, men til tross for 66 mål på 119 landskamper har han bare scoret to mål på elleve kamper i VM og EM-sluttspill. Den forbannelsen må brytes om Polen skal ta seg videre fra denne gruppa, der nøkkelkampen fort kommer i siste runde mot Sverige. Med Zlatan og Kulusevski ute, og koronasituasjonen som den er i Sverige, gir vi Lewandowski og Polen den lille fordelen her.

3. Sverige

I år var året da vi skulle få sett Zlatan Ibrahimovic tilbake på landslaget, og det i et mesterskap, bare for å bli nektet den gleden av en skade som satte en effektiv stopper for det. Selv om han blir 40 i år Zlatan, er det ingen tvil om at han bringer en X-faktor til det svenske landslaget som ingen av de andre spillerne har. Sverige tapte fem av seks kamper på øverste nivå av Nations League i fjor, men har slått tilbake med fem strake seiere i år, om enn mot litt svakere motstand.

Som Spania vet ikke trener Janne Andersson heller helt hvem som er tilgjengelig til åpningskampen, da også svenskene har fått to positive tester i troppen. Juventus-spiller Dejan Kulusevski var først ut, som er et tungt slag for svenskene, før MMattias Svanberg også testet positivt. Det har ført til at svenskene har innført ganske strenge grep i håp om at utbruddet ikke skal spre seg til resten av troppen.

Mattias Svanberg (t.h.) ankommer trening sammen med svenskenes forsvarssjef, Victor Lindelöf, før Svanberg testet positivt for koronaviruset.

Bakover ledes laget av Victor Lindelöf, men hvem som spiller ved siden av han er mer åpent. Filip Helander spilte der i årets to VM-kvalifiseringskamper i mars, mens Marcus Danielsson har spilt der i oppkjøringskampene. I tillegg kan den 36 år gamle kapteinen Andreas Granqvist eller Pontus Jansson få muligheten. På midten er det en annen 36-åring i Sebastian Larsson, som styrer sammen med Albin Ekdal og Emil Forsberg. På topp skal laget utnytte hurtigheten til Alexander Isak.

4. Slovakia

Også i Slovakia har det skjedd saker og ting, da lagets store stjerne først skiftet fra Kina til svensk fotball før EM. Onsdag kom beskjeden om at han har signert for Trabzonspor, som blir hans tredje klubb dette året. Også på trenersiden har Slovakia skiftet, der Stefan Terkic erstattet Pavel Hapal rett før den avgjørende playoffkampen som sendte Slovakia til EM.

Med Martin Dubravka i mål, Milan Skriniar som forsvarssjef og en midtbane med Hamsik, Vladimir Weiss, Ondrej Duda og Stanislav Lobotka er det visse kvaliteter i dette slovakiske laget. Formen har imidlertid vært skral de to siste årene, med bare tre seire på de 13 siste kampene. Inkludert playoff-seieren over Nord-Irland i ekstraomgangene, slik at laget fikk delta i sitt tredje mesterskap siden Tsjekkoslovakias fall.

Det store problemet til Slovakia er hvem som skal score målene, og svaret der har som oftest vært Marek Hamsik. Deres mest rutinerte spiss, Michal Ďuriš, har sju mål på 55 landskamper hvorav bare to av dem har kommet i offisielle landskamper. Feyenords unggutt, Róbert Boženík, har riktignok fire mål på sine 16 landskamper, men det blir nok opp til Hamsik og Robert Mak til å score målene også i denne turneringen. Men vi tror nok Slovakia i ro og mak ryker ut.

Kampoppsettet

Mandag 14. juni kl. 18.00: Polen – Slovakia (St. Petersburg)

Mandag 14. juni kl. 21.00: Spania – Sverige (Sevilla)

Fredag 18. juni kl. 15.00: Sverige – Slovakia (St. Petersburg)

Lørdag 19. juni kl. 21.00: Spania – Polen (Sevilla)

Onsdag 23. juni kl. 18.00: Sverige – Polen (St. Petersburg)

Onsdag 23. juni kl. 18.00: Slovakia – Spania (Sevilla)

* De to beste går direkte videre til åttedelsfinalen, sammen med de fire beste treerne.

Troppene (draktnummer i parentes)

Spania

Keepere: David de Gea (1), Robert Sánchez (13), Unai Simón (23)

Forsvar: César Azpilicueta (2), Diego Llorente (3), Pau Torres (4), Eric García (12), José Gayà (14), Jordi Alba (18), Aymeric Laporte (24)

Midtbane: Sergio Busquets (5), Marcos Llorente (6), Koke (8), Thiago Alcántara (10), Ferran Torres (11), Rodri (16), Fabián Ruiz (17), Dani Olmo (19), Adama Traoré (20), Pablo Sarabia (22)

Angrep: Álvaro Morata (7), Gerard Moreno (9), Mikel Oyarzabal (21), Pedri (26)

Trener: Luis Enrique

Polen

Keepere: Wojciech Szczęsny (1), Łukasz Skorupski (12), Łukasz Fabiański (22)

Forsvar: Kamil Piątkowski (2), Tomasz Kędziora (4), Jan Bednarek (5), Maciej Rybus (13), Kamil Glik (15), Bartosz Bereszyński (18), Michał Helik (25), Tymoteusz Puchacz (26)

Midtbane: Pawel Dawidowicz (3), Kacper Kozłowski (6), Karol Linetty (8), Grzegorz Krychowiak (10), Mateusz Klich (14), Jakub Moder (16), Przemysław Płacheta (17), Przemysław Frankowski (19), Piotr Zieliński (20), Kamil Jóźwiak (21)

Angrep: Robert Lewandowski (9), Karol Świderski (11), Dawid Kownacki (23), Jakub Świerczok (24)

Trener: Paulo Sousa

Sverige

Keepere: Robin Olsen (1), Karl-Johan Johnsson (12), Kristoffer Nordfeldt (23)

Forsvar: Mikael Lustig (2), Victor Lindelöf (3), Andreas Granqvist (4), Pierre Bengtsson (5), Ludwig Augustinsson (6), Filip Helander (14), Emil Krafth (16), Pontus Jansson (18), Marcus Danielson (24)

Midtbane: Sebastian Larsson (7), Albin Ekdal (8), Emil Forsberg (10), Gustav Svensson (13), Ken Sema (15), Viktor Claesson (17), Mattias Svanberg (19), Kristoffer Olsson (20), Dejan Kulusevski (21), Robin Quaison (22), Jens-Lys Cajuste (26)

Angrep: Marcus Berg (9), Alexander Isak (11), Jordan Larsson (25)

Trener: Janne Andersson

Slovakia

Keepere: Martin Dúbravka (1), Dušan Kuciak (12), Marek Rodák (23)

Forsvar: Peter Pekarík (2), Denis Vavro (3), Martin Valjent (4), Ľubomír Šatka (5), Milan Škriniar (14), Tomáš Hubočan (15), Dávid Hancko (16), Martin Koscelník (24)

Midtbane: Ján Greguš (6), Vladimír Weiss (7), Ondrej Duda (8), Tomáš Suslov (10), László Bénes (11), Patrik Hrošovský (13), Marek Hamšík (17), Lukáš Haraslín (18), Juraj Kucka (19), Stanislav Lobotka (22), Jakub Hromada (25)

Angrep: Róbert Boženík (9), Róbert Mak (20), Michal Ďuriš (21), Ivan Schranz (26)










Mer fra Dagsavisen