trikkeligaen

Kjønø lar seg imponere av gamleklubben, Grorud: – Jeg kjenner på at jeg skulle ha vært der

Tidligere Grorud-trener Eirik Kjønø koser seg med hvert minutt han ser av sine gamle elever, og innrømmer at han har kjent litt på savnet.

Før denne sesongen takket Eirik Kjønø for seg som hovedtrener i Grorud, og dro vestover for å bli en del av trenerteamet til Stabæk, i eliteserien. Men mannen som tok Grorud opp fra 2. divisjon, og som har vært en viktig brikke i å bygge groruddalsklubben til det den er i dag, følger fortsatt klubben tett.

– Jeg har sett nesten hvert minutt, og jeg syns det er veldig solid. Jeg blir veldig glad når jeg ser de spille. De har beholdt identiteten, og det er mye som likt, slik Aksel (Bergo) sa. De har kanskje vært enda mer solide i den defensive strukturen og kanskje spilt med litt lavere risiko i angrepsspillet, og de prestasjonene de har levert, har vært veldig bra. De kunne faktisk ha vunnet alle kampene med litt tur, og litt mer effektivitet, fortalte Kjønø til Dagsavisen, etter at hans Stabæk hadde nedsablet Skeid 4-2 i en treningskamp på Nordre Åsen onsdag.

Kjønø, som var en del av Grorud i sju år, og som tok klubben opp i 1. divisjon for første gang i historien, har nå byttet ut teknisk sone med sofakroken når Grorud spiller.

Men engasjementet – det er det samme.

– Koser du deg med kampene?

– Ja! Det gjør jeg virkelig. Og så er det også litt sånn at når jeg ser hjemmekamper og hører hymnen, og hører Frode på speakeren så blir det sånn; faen, der skulle jeg vært. Jeg kjenner på det. Men det er gøy å se, og jeg sitter hjemme og jubler, og skriker, og er fortvila, innrømmer han.

– Kommer du med instrukser også?

– Nei, det gjør jeg ikke, men jeg jubler og skriker, smiler han.

Saken fortsetter under bildet.

Eirik Kjønø. Opprykk fra 2. divisjon, oktober 2019.

– Fått inn spillere med tyngde og erfaring

Så langt har det blitt mest å juble for. Etter fire kamper ligger Grorud på 5. plass, med to seire (Raufoss og Strømmen), én uavgjort (HamKam) og kun ett tap, som kom i åpningskampen mot Ranheim. Kjønø har latt seg imponere av sine gamle elever så langt.

– Det er gøy å se at spillere tar steg. Jeg syns Christos (Zafeiris) har vært fantastisk, ikke overraska over det, men det er veldig gøy å se. Aga fortsetter å ta steg. Også er det gøy å se Bredeli i kamp, og få han tilbake. Glenn (Harviken) fortsetter å ta steg. Har en OBOS-sesong i beina og det ser du på både han, og på Fabian (Ness) også. God signering av Tobias Collett rett før vinduet stengte. Tobias har spilt OBOS-ligaen før, «Ridou» (Ridouan Essaeh) kommer inn og har spilt OBOS-ligaen før. Hassan (Yusuf) har spilt OBOS-ligaen før. Det er spillere som kommer inn der med litt mer tyngde og erfaring, pluss at hele laget da har en sesong i beina. Da er det jo etter planen at laget skal bli litt bedre for hvert år. Selvfølgelig må man selge en spiller iblant, man må bare unngå å selge for mange samtidig, så blir det der jævlig bra, forklarer Kjønø.

For Grorud sin del har det så langt vært en litt spesiell sesong. Oppkjøringen så ikke veldig bra ut, spesielt ikke defensivt, men i det seriespillet startet har de klart å stenge igjen krana ganske godt, og fortsatt å levere offensivt. Kjønø er ikke overrasket, men imponert – det er han.

– Hadde du spurt meg rett etter de siste treningskampene så hadde jeg tenkt at her må det gjøres en jobb, og den jobben har de gjort. Men ikke om du hadde spurt meg litt tidligere; med Aksel Bergo inn å beholde den stammen, og ikke minst Martin Høyland i tillegg, forklarer han, og legger til:

– Jeg er imponert over prestasjonene de har hatt. De har kanskje prestert bedre enn de aller fleste hadde forventa, men at de skulle være bra - det visste jeg hele veien.

Nøkkelen ligger hos de unge

Han tror nøkkelen for Grorud-suksess denne sesongen ligger i å opprettholde den gode utviklingen på spillerne, og samtidig klare å holde den samme høye kvaliteten gjennom hele sesongen.

– Det er viktig at spillere som Christos, Aga, Fabian, og flere unge spillere fortsetter å bli bedre, og det har de også blitt. Så handler det nå om å opprettholde den kvaliteten de har hatt, samt unngå skader, og ikke få for store utskiftninger. Klarer de det så tror jeg de vil stå mye bedre enn de gjorde i fjor, også litt på grunn av den erfaringa de har tatt med seg, sier han.

Martin Høyland, Christos Zafeiris. Grorud jubel. Grorud-Strømmen 1-0 (20.05.2021)

– Er du overraska over at Christos Zafeiris og de andre unggutta har sett så bra ut fra første spark på ballen?

– Nei, flere av spillerne begynte vi å spille varme allerede forrige sesong, slik at de skulle være klare til å starte denne sesongen, svarer Kjønø.

Begynner å komme på plass i Bærum

Kjønø forteller at til tross for at han av og til kjenner på savnet av Grorud, så trives han svært godt med sin nye tilværelse på Stabæk også, og forteller at ting er i ferd med å sette seg litt.

– Vi har hatt litt koronasmitte og nedstenging, og kom inn en uke etter det starta. Vi er et nytt team, med tre nye inn, men jeg føler at ting begynner å gå seg litt til nå. Så er det utrolig deilig å komme i gang med sesongen og spille litt kamper, da er alt gøy, smiler sørlendingen.

Til tross for at Stabæk tapte forrige seriekamp 4-2 borte mot Rosenborg har Stabæk likevel plukket med seg fem poeng på de fire første kampene, og ligger i øyeblikket på en 9. plass i eliteserien.

Mer fra Dagsavisen