Fotball

Dette er pengestrømmen Vålerenga kan bli en del av

Uefas nye conferenceliga har kanskje C-status blant europacupene, men rent økonomisk kan den bli riktig så innbringende for klubbene som kommer med.

Molde, Rosenborg og Vålerenga skal alle kjempe om å komme med i Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nyvinning, og alle tre starter kvalifiseringen i 2. runde.

Det i seg selv garanterer hver av klubbene drøyt 3,5 millioner kroner (350.000 euro), men de virkelig store pengene kommer på konto dersom lagene tar seg inn i selve turneringen. For å klare det må de spille seg videre fra 2. og 3. runde og omspillsrunden i kvalifiseringen.

Tall som er lekket til blant andre den franske storavisen L'Equipe, forteller at hvert av de 32 lagene som kvalifiserer seg for gruppespillet i conferenceligaen, er garantert en utbetaling på 2,94 millioner euro. Det tilsvarer 29,9 millioner kroner etter dagens kurs.

Hver seier i gruppespillet gir 5,1 millioner kroner på konto, mens uavgjort er verdt 1,7 million. Gruppevinnerne får 6,6 millioner ekstra, mens toerne får halvparten av det.

Lukrativt

Uefa har ennå ikke publisert disse tallene offentlig, men ligaforeningen European Leagues, der blant andre Norsk Toppfotball er med, bekreftet i forrige uke den økonomiske rammen for cupen på 2,39 milliarder kroner.

For cupspillet i turneringen ser pengesummene slik ut, basert på tallene som blant andre L'Equipe har publisert:

* Åttedelsfinalister: 6,1 mill. kroner

* Kvartfinalister: 10,2 mill.

* Semifinalister: 20,4 mill.

* Finalist: 30,5 mill.

* Vinner: 50,9 mill.

Premiepotten i conferenceligaen er totalt sett halvparten av europaligaen, som kommende sesong også omfatter 32 lag.

Glimt-drøm

I mesterligaen er det et helt annet nivå på premiepengene. I alt 20,4 milliarder kroner skal fordeles, og hver klubb får 159 millioner for deltakelse i gruppespillet.

Bodø/Glimt skal forsøke å kvalifisere seg til Champions League, men veien dit er lang. Den norske seriemesteren er useedet i 1. kvalifiseringsrunde.

Dersom Glimt ikke lykkes i mesterligakvalifiseringen, finnes det en mulig omvei inn i europaligaen, der Norge i utgangspunktet ikke har plasser kommende sesong.

Sist sesong tok Molde seg til åttedelsfinale i europaligaen, og på det tjente klubben snaut 140 millioner kroner i rene premiepenger.

Trekningen av de norske lagenes kvalifiseringskamper skjer 15. og 16. juni.