Fotball

Aksjonistene på landslaget

Fotballandslaget turnerer som aksjonister. Først om Qatar, så om strupingen av breddefotballen og sist om rare karanteneregler. Men det blir litt tid til fotball også.

Landslagstrener Ståle Solbakken under trening på La Quinta Football Fields ved Marbella. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard henger med. Foto:

Om en drøy uke begynner fotball-EM over hele Europa, der verdens heteste spiss, Erling Braut Haaland ikke er med. For Norge kom seg ikke dit. Kveldens privatkamp mot Luxembourg i Spania viser hvor landslaget står akkurat nå: I skyggen. Mens Sverige, Danmark og Finland forbereder seg til mesterskapet som Norge igjen gikk glipp av.

Men fotball-VM kan de fortsatt kvalifisere seg til. Men ønsker norsk fotball det? Den avgjørelsen tas 20. juni. I går annonserte «Drillo» at han var imot boikott, i Spania snakket landslagskaptein Martin Ødegaard om Qatar-rapporten som han likte og at det var en «nobrainer» at breddefotballen måtte få komme i gang igjen. «Ødegaard snakker regjeringen midt imot», er jo en god tittel. Men hvor mye kraft ligger bak?

Det er mange måter å aksjonere på. Drillo vet mye om det, men mener boikott er et slag i lufta. Ståle Solbakken er tidenes første landslagssjef som også framstår som aksjonsleder. Det var han som realiserte Qatar-budskapet som spredte seg til andre markeringer internasjonalt, og det er han som snakker klarest i hele NFF-systemet.

Tirsdag holdt han en forelesning om forvirrende karanteneregler der han holdt en forsvarstale for et ishockeylandslag som kommer hjem fra VM med tre seire og må rett i karantene, mens et fotballandslag som spiller privatkamper får mildere karanteneregler. Han pekte på en logisk brist i regjeringens strategi. Tirsdag ettermiddag gjorde myndighetene retrett.

Det er praktfullt at spillere og trene står opp og markerer standpunkt. Det har vært etterlyst i årevis. Vi har sett utallige internasjonale landslagssjefer i dress og slips si «vi konsentrerer oss bare om neste kamp». Det holder ikke i dagens medievirkelighet. Ståle Solbakken har skjønt det. Og svarer med stort engasjement på det han blir spurt om.

Midt oppe i dette: En privatkamp mot Luxembourg med Norges to største profiler i startelleveren. Og attpåtil med Martin Ødegaard nå som sentral midtbanespiller, en tanke som Solbakken sa han hadde hatt lenge. Med andre ord: Det tenkes fotball også.

For den største utfordringen er å få linken Braut Haaland – Ødegaard til å blomstre på landslaget. Hvor dypt vil Ødegaard ligge i sin nye rolle? Vi får neppe alle svar i en enkel kamp mot Luxembourg, men det vi ser i denne og søndagens kamp mot Hellas legger føringer for hvordan Nederland skal håndteres til neste VM-kvalifiseringskamp på Ullevaal (forhåpentligvis) 1. september.

Men da er to av de viktigste politiske kampene avklart: Breddefotballen er i gang igjen og vi vet om Norge boikotter VM i Qatar. Men hvis svaret er ja på det siste blir det neppe noen kamp mot Nederland.


Reidar Sollie

Reidar Sollie

Sportssjef i Dagsavisen.