Chelsea og Liverpool beholdt mesterligabilletten: – Vi var heldige

Leicester hadde én fot i Champions League, men Tottenham snudde kampen til 4-2-seier. Liverpool og Chelsea er med det klare for neste sesongs mesterliga.

Chelsea, Liverpool og Leicester skulle gjøre opp om to Champions League-plasser i søndagens Premier League-avslutning, og det var Liverpool og Chelsea som maktet det til slutt.

Leicester måtte vinne og håpe på at Liverpool eller Chelsea tapte poeng.

Chelsea slet mot et tent Aston Villa-lag på bortebane. Aston Villa vant til slutt 2-1, men Chelsea havnet poenget foran Leicester på 4.-plass.

Leicester lå på sin side an til å sikre seg den viktige fjerdeplassen, men Tottenham utlignet og snudde senere kampen. Jamie Vardy scoret to ganger på straffespark, men Harry Kane og et selvmål fra Kasper Schmeichel utlignet stillingen to ganger. Gareth Bale avgjorde kampen like før slutt med to scoringer.

– Heldige

I Birmingham var det Bertrand Traoré og Anwar El Ghazi som scoret Villas mål, mens Ben Chilwell reduserte til 1-2. Chelseas César Azpilicueta ble utvist på overtid.

– Det var vår skyld at vi tapte i dag. Vi hadde nok sjanser. Prestasjonen var mer enn god nok til å vinne kampen. Vi scoret ikke, slapp inn to billige mål og tapte til slutt. Vi var heldige som kom oss unna i dag, sa Chelsea-sjef Thomas Tuchel.

Nå skal hans gutter opp til en siste test i Champions League-finalen førstkommende lørdag mot Manchester City.

– Et tap føles aldri bra, men i morgen vil jeg være veldig fornøyd. Vi nådde målet, gratulerer til alle. Vi er fortsatt et ungt lag. Spillerne kjemper om sitt første trofé, og vi reiser til Porto fulle av selvtillit, sa tyskeren.

Underveis i kampene søndag endret topp fire-situasjonen på tabellen seg seks ganger i det som ble en målrik og svært underholdende avslutning på sesongen.

Stolt Klopp: – Det beste jeg kunne drømt om

Liverpool vant sin kamp kontrollert 2-0 over Crystal Palace. Etter 18 minutter var Jürgen Klopps menn utenfor topp fire, men det varte kun i 18 minutter. Sadio Mané scoret begge Liverpools mål.

Foran 10.000 tilskuere på Anfield ble det en fin avslutning på en brokete sesong for de regjerende mesterne.

– Enestående. Det beste jeg kunne drømt om. Vi ønsket denne følelsen, denne kampen og denne atmosfæren. Å avslutte på 3.-plass er utrolig. Jeg kan ikke tro det, sa Liverpool-manager Jürgen Klopp til BBC.

Liverpool har samlet 26 poeng på de siste 30 mulige. På overtid mot West Bromwich, den tredje siste kampen for sesongen, så topp fire ut til å glippe før Keeper Alisson steg til værs og ordnet seier på en corner i siste minutt.

– Jeg er så stolt av det de har gjort de siste 10-15 kampene, og hvordan de har reagert når det har gått dårlig, sa Klopp til Sky Sports.

Slik utspilte dramaet seg:

18 minutter: Vardy scoret på straffespark og gikk fra 5.-plass til 3.-plass. Dermed ble Liverpool dyttet utenfor CL-plass.

36 minutter: Mané satte inn 1-0 og sendte de rødkledde opp på 3.-plass. På det tidspunktet ble Chelsea sendt ned til 5.-plass.

41 minutter: Harry Kane banket inn 1-1 for Tottenham, som gjorde at det var Leicesters tur til å ligge utenfor topp fire.

44 minutter: Aston Villas Bertrand Traoré satte inn 1-0 mot Chelsea, men det endret ikke på rekkefølgen for de tre aktuelle lagene. Leicester var fortsatt utenfor topp fire med dårligere målforskjell enn Chelsea.

52 minutter: Vardy scoret på nok en straffe og sørget for 4.-plass med Chelsea utenfor topp fire som lå under 0-1 på dette tidspunktet og trengte to mål.

53 minutter: Anwar El Ghazi satte sikkert inn 2-0 til Aston Villa etter at Jorginho laget et klønete straffespark. Dermed trengte Chelsea tre mål for å sikre seg CL-plass om Liverpool og Leicester holdt på sine resultater.

76 minutter: Men Schmeichel gjorde selvmål i duell med Davinson Sánchez som ga 2-2 for Tottenham og dyttet med det Leicester utenfor topp fire.

87 minutter: Gareth Bales scoring gjorde at Leicester måtte ha to mål i sluttminuttene.

Leicester gjorde det de kunne, og keeper Schmeichel ble med opp på corner mot slutten, men i stedet gjorde Bale 4-2 og tok knekken på Leicesters drøm om mesterligaspill neste sesong.