Fotball

Grorud klarer seg - Kåffa til kvalik: Dette er Dagsavisens tabelltips for 1. divisjon 2021

Grorud kjemper seg til ny kontrakt, KFUM kjemper seg til eliteseriekvalik. Dette er vår analyse, og våre tips før sesongstarten i 1. divisjon lørdag.

1. Aalesund

Lars Arne Nilsen besitter en solid stall, som ble ytterligere forsterket i overgangsvinduet. Tre mann har for eksempel tatt turen fra LSK; Kristoffer Ødemarksbakken, Simen Rafn og Torbjørn Kallevåg. Her er det både rutine og kvalitet som Aalesund vil få bruk for. I tillegg må vi ikke glemme Manglerud-gutten Niklas Castro, som til tross for en beskjeden sesong i eliteserien ikke er glemt for den elleville opprykkssesongen i 2019. Aalesund ser ut som, og operer som et lag som har satt øynene på en retur til eliteserien i 2022, og vi tror de klarer det.

2. Ranheim

«Foryngelsesprosess», kalte KFUM-trener Jørgen Isnes det som skjer i Ranheim da han gjestet vår podkast, Trikkeligaen. Men han la også vekt på at det fremdeles er en god del velkjente navn igjen der. Vi tror at denne kombinasjonen kan gi resultater, og et kjapt gjensyn med eliteserien for Svein Maalen og hans Ranheim. Verdt å merke seg spissen Marcus Mehnert, som har tatt turen fra Brann, scoret i treningskampen mot Rosenborg da Ranheim vant 2-1.

3. Start

Sørlandets stolthet vil, og skal tilbake til eliteserien, og de kommer til å være med i kampen. Vi tror imidlertid ikke at Joey Harðarson og hans gutter sitter på ekspresstoget til eliteserien. En del spillere har forsvunnet ut, noe har kommet inn, samt at noen viktige spillere – slik som lagets toppscorer i eliteserien forrige sesong – Eirik Schulze, er med videre. Vi sitter likevel ikke igjen med følelsen av direkte opprykk i Kristiansand.

4. Sogndal

Kontinuitet med Eirik Bakke i sjefsstolen, samt en historikk for solide plasseringer fra saftkokerne er nok til vi tror de blir å regne med også denne sesongen. I tillegg har de gjort noen veldig spennende signeringer som fort kan dytte dem enda høyere på tabellen. For oss med Oslo-brillene på skal det bli spennende å se Mansour Gueye, som kommer fra KFUM, men som også har en fortid fra Skeid. I tillegg har de klart å få kloa i Kristoffer Nessø, som er en kantspiller alle lag i 1. divisjon har misunnet Raufoss de siste sesongene. Legg til veteranen Per-Egil Flo, som vender hjem fra Lausanne og den solide midtbanespilleren Kristoffer Valsvik fra Åsane og vipps; så har vi kanskje et nytt smakfullt produkt fra Sognefjorden.

5. Fredrikstad

Nyopprykka, men med mye større ambisjoner enn som så. Det bærer også treningskampene bud om. 6-1 mot Godset, 4-1 mot Mjøndalen og Ull/Kisa. 3-1 mot Grorud og 2-1 mot Strømmen gir 20-6 i målforskjell, og et klart bilde av at FFK begynner å se ut slik FFK skal, og vil se ut – et offensivt fyrverkeri. Har fått inn Taofeek Ismaheel fra Skeid som kommer til å blomstre ytterligere under Bjørn «Bummen» Johansen i plankebyen. Tidligere Kåffa-spiller Olav Øby på midten, Henrik Kjelsrud Johansen på topp, Ricky Alba, Nicolai Solberg og Thomas Drage er bare noe av det Fredrikstad har å skilte med offensivt. Usikkerheten ligger i det defensive. Får Ayoub Aleesami og Mads Nielsen orden på det kan FFK klatre enda høyere. Gjør de det ikke, kan de forsvinne et godt stykke nedover på tabellen.

6. KFUM

Har sett veldig bra ut i oppkjøringa, til tross for at de kanskje ikke har bryna seg på de aller største kanonene. Starta med 0-0 mot Ull/Kisa og fulgte opp med seier mot Grorud (3-1) og Strømmen (2-1). Resultatene skremmer ingen, men spillet bør skremme samtlige. For det har vært veldig mye positivt å ta med seg for Jørgen Isnes her. Mot Strømmen forsøkte han seg også med tre stoppere, noe som fungerte veldig bra. Det gir han større mulighet til å variere, både fra kamp til kamp, men også innad i kampene. Klarer Kåffa å få på plass det aller siste vil de øse inn mål, for spillet deres har skapt så mye situasjoner og overtallsmuligheter at det er nesten rart at de ikke har klart å skape flere store sjanser og mål, enn de har gjort. Klarer Isnes og hans gutter å få enda litt mer sting i angrepene vil det bli eliteseriekvalik på Ekeberg-klubben. Det store spørsmålet er om spissene David Tavakoli og Alagie Sanyang har nok scoringer i seg. Eventuelt at de andre spillerne kan kompensere for dette ved å spre scoringene litt utover. Et ny, spennende spiller å følge med offensivt: Phillip Romsaas.

Phillip Romsaas, KFUM.

7. Sandnes Ulf

Steffen Landro og Sandnes Ulf vil være med i kampen om den gjeve 6. plassen. Vi tror imidlertid at de ikke når helt opp denne sesongen. Hadde to ålreite treningskamper mot henholdsvis Viking og Brann, der de klarte 1-1 og 3-3. Har også tapt for Jerv, og vunnet mot Bryne. Litt av alt, med andre ord. Vi tror imidlertid tapet av Kent Håvard Eriksen og Magnus Grødem, som var lagets toppscore med 14 mål hver forrige sesong, blir for stort. Har hentet inn Mathias Bringaker fra Start for å veie opp noe, men vi tror ikke det er nok.

8. HamKam

«Sola skinner på fotballtoppen, og vi har tenkt oss dit», heter det i en HamKam-sang. Og om de ikke er der helt ennå, så er de i hvert fall på vei. På tampen av overgangsvinduet kom Oppsal-gutten Julian Faye-Lund på lån fra Rosenborg, og med det har i hvert fall Kjetil Rekdal sikret seg en solid sisteskanse fram til sommeren.Samtidig har sønnen til én norsk landslagslegende fra 90-tallet forsvunnet ut, og sønnen til en annen kommet inn. Ståle Solbakkens 20 år gamle sønn Markus, som var en viktig brikke på Kammas sentrale midtbane forrige sesong, har forsvunnet til Stabæk, mens Rekdals egen sønn, Niklas (26), har tatt turen fra Brattvåg. Selv om Rekdal senior nok hadde vært en forsterkning kontra Solbakken senior på 90-tallet, så er ikke det tilfelle når det er snakk om podene. I tillegg er det verdt å nevne at Marcus Pedersen fortsetter karrieren i Tyrkia, mens brumunddølen Aleksander Melgalvis har ankommet.

9. Åsane

Forrige sesongs toppscorer i 1. divisjon, Henrik Udahl, har som kjent tatt turen til Vålerenga, mens en tidligere storscorer i Åsane-drakta, nemlig Geir André Herrem har vendt tilbake til bergenserne. Udahl leverte 19 fulltreffere forrige sesong, men hvis Herrem kan finne tilbake til den formen han hadde i Åsane i 2016, der han scoret 18, trenger ikke tapet nødvendigvis å være så stort for Åsane. Men når du legger til at Kristoffer Valsvik har dratt til Sogndal blir nok sluttresultatet noe svakere enn forrige sesong for Morten Røssland og co. Med Oslo-brillene på vil vi også nevne at det tidligere Oppsal-talentet Ryan Doghman er klar for klubben, etter fire sesonger i Raufoss.

10. Raufoss

Har sett veldig skarpe ut i oppkjøringen der de har feid over divisjonsmotstandere som HamKam (to kamper), Sogndal og Ull/Kisa. Mot eliteseriemotstand gikk det litt verre. 3-0- og 6-1-tap mot henholdsvis RBK og VIF. Men alt i alt tror vi de har spilt på seg en god dose selvtillit før det hele braker løs. Vi tror likevel at tapet av Kristoffer Nessø (til Sogndal) på kanten, og forsvarsspiller Solomon Owusu (til Odd) kommer til å merkes litt for godt, og det blir noen hakk ned, kontra forrige sesong.

11. Jerv

100-årsjubilanten har også denne sesongen en del spennende og eksotisk å skilte med framover i banen. Her finner vi både en kappverdianer (Willis Furtado), en spanjol (Juan Sastre), en costaricaner (Diego Campos), og en fra singapore (Ikhsan bin Fandi Ahmad). Sistnevnte kommer vi kanskje ikke til å få høre like mye om, til tross for at han er singaporsk landslagsspiller. Men også Furtado spiller landslagsfotball, men da for Kapp Verde. Har allerede scoret sitt første mål, i treningskampen mot Sandens Ulf, og kan kanskje finne på ugagn sammen med Campos og Sastre framover på banen for Grimstad-klubben. Så får vi se om midtstopper Kristian Novak, som er hentet inn fra Grorud, kan være med å tette igjen bakover. På tampen av overgangsvinduet kom den overraskende nyheten om at den ghanesiske midtbanespilleren Michael Baidoo, som det var knyttet store forventninger til, var klar for Sandes Ulf, før han hadde spilt en eneste kamp for Jerv. Erstatteren fant de i Sarpsborg, og heter Boubacar Konté. Han har signert en låneavtale fram til sommeren. Det hele virker både litt rotete og forstyrrende, og kan selvsagt ha en innvirkning på spillergruppa. Vi får vente å se.

12. Ull/Kisa

En av hjernene bak Åsane-suksessen, Sindre Tjelmeland, er hentet inn for å ta Ullensaker/Kisa det neste steget. Her lukter det litt prøving og feiling i starten, slik vi også så med Åsane i sin startfase av den ballbesittende fotballen de legger opp til. Her skal det spilles ut bakfra og det kan gå alle veier. KFUM-trener Jørgen Isnes innrømmet imidlertid i Trikkeligaen-podkasten at de slet i den første treningskampen med å sette det høye presset mot dem, og måtte til slutt legge seg lavere, i en kamp som endte 0-0. Det var en suksess for Tjelmeland og Ull/Kisa, som beviste at de allerede har tatt steg på denne måten å spille fotball på. Spørsmålet er om de klarer å holde den pasningskvaliteten og tryggheten i nok kamper. Tabellplasseringen til Ul/Kisa vil avhenge av hvor fort de klarer å løse dette på en god måte.

13. Grorud

Her går det et tydelig skille på tabellen, mener vi. Det blir fire lag som kommer til å kjempe om å unngå de tre nederste plassene der to gir direkte nedrykk og 14. plassen må ut i kvalik. Grorud har mistet suksesstreneren Eirik Kjønø til Stabæk, og inn har Aksel Bergo kommet. En fagmann, som vi er spent på om klarer å få med seg spillergruppa på det han ønsker å få fram denne sesongen. Det blir det første, og viktigste punktet. Samtidig er Grorud avhengige av den streke mentaliteten de har vist over flere sesonger. Det kommer til å bli et bikkjeslagsmål i bunnen av årets 1. divisjon. Vi tror at forsterkningene som ble gjort på siste dag av overgangsmarkedet kanskje var nok til å hjelpe Grorud over nedrykksstreken. Tobias Collett, som de siste sesongene har vært en viktig brikke i KFUM vil gi Bergo mer trygghet defensivt. I tillegg er det spennende med driblefanten Elias Skogvoll på lån fra Odd. Det er likevel flere variabler som er nødt til å gå i Groruds favør for at dette skal gå veien. Blir for eksempel Martin Høyland og storscoreren Oscar Aga værende hele sesongen? Og hvor store steg vil lagets yngre spillere ta, som for eksempel Christos Zafeiris og Bjørn Martin Kristensen. Grunnlaget må legges av de rutinerte ref. Makowitz-brødrene, Glenn Harviken, Hassan Yusuf og Tobias Collett. Dersom disse leverer, er det ungguttas utvikling som kommer til å avgjøre om Grorud havner over, eller under streken.

Christos Zafeiris, Preben Mankowitz, Kevin Mankowitz.

14. Bryne

Har klart å beholde den offensive trioen Joachim Holtan, Thierry Dabove og Robert Undheim. Det var viktig for Bryne, men man skulle gjerne sett at de hadde klart å forsterke seg ytterligere på overgangsmarkedet før returen til 1. divisjon. En artig kuriositet med den tidligere Grorud-spilleren Dabove er at han nå har rykket opp fra 2. divisjon for tredje året på rad. Først var han med å spille Raufoss opp i 2018, deretter var han med på opprykket til Grorud i 2019, før han forrige sesong spilte Bryne opp. Likevel har han kun fått ti minutter med 1. divisjonsfotball (for Raufoss i 2019). Nå skal han kanskje endelig få vise om han har Norges nest øverste nivå inne.

15. Stjørdals-Blink

Måtte gjennom kvalik for å fornye kontrakten forrige sesong, men i år er det over og ut for Blink, tror vi. Ingen signeringer det lukter svidd av for Blink sin del, men verdt å merke seg at LSK-keeper Emil Gundelach Ødegaard, som har vært utlånt til Grorud de tre siste sesongene, nå er lånt ut til trønderne. Ny, spennende trener i Tom Dent, som kommer fra akademiet til Bodø/Glimt. Har fått god tid til å sette sitt preg på laget gjennom vinteren, og slo blant annet Ranheim i en treningskamp, og tapte kun 2-1 mot Molde.

16. Strømmen

Vi tror strømforsyningen til Strømmens respirator er kuttet, og nå må det vel være duket for at Strømmen må ta turen ned? De er imidlertid seige på Romerike, og Strømmen har motbevist slike tips som dette tidligere. Og de kommer ikke til å bli hektet av tidlig. De vil være med i kampen med Blink, Bryne og Grorud helt inn. De har ikke sett grusomme ut i treningskampene, men de ser akkurat litt for svake ut. De kommer ikke til å tape mange kamper klart, men det kommer til å bli for mange av dem. Men helt bekmørkt er det ikke. Klarer de å få fart på Walid Idrissi, som har vært en klippe på topp for Kjelsås gjennom mange sesonger, kan de kanskje løse inn billett til sin 12. strake sesong i 1. divisjon. Mange hadde også gledet seg til å se spisstalentet Lasse Nordås, men han forsvant på overgangsvinduets siste dag til Bodø/Glimt. En annen man skal merke seg er Stabæks utlånte kantspiller Christopher Cheng. I tillegg har Youssef Chaib også sett bra ut på kanten.

Mer fra Dagsavisen