Han føler seg klar til å ta det neste steget, etter flere gode sesonger i Hellas og på Kypros.
– Det er varmt og godt her nede. Rundt 30 grader. Jeg skal ikke klage! Vi har flyttet treningene til kveldene, for det blir for varmt å trene på dagtid.
Ghayas Zahid høres særs blid ut over telefon når Dagsavisen kontakter 26-åringen. Gradestokken i Kypros har ligget på rundt 30 grader på dagtid den siste tiden, og Zahid har vært fast hele sesongen.
Sportslig nedtur
Men selv om Klemetsrud-gutten har unnagjort nok en god sesong med målpoeng og en rekke kamper fra start, har ikke resultatene for klubben hans APOEL. De kom seg ikke engang til “Championship Group”, der de seks beste lagene etter grunnserien havner. Den puljen leder Henning Bergs Omonia.
APOEL spiller isteden i “Relegation Group”, der de ligger bak Paphos, på en samlet 8.-plass (2.-plass i nedrykksgruppen og 8.-plass med lagene i mesterskapsgruppen).
– Det har vært en svak og veldig rar sesong, det er ikke noe å si på det. Vi slet stort i serien, så det hadde vært deilig å ta cupen. Men der røk vi i semifinalen. Det var tungt, erkjenner Zahid.
Straffemål på overtid
Og det skulle heller ikke lykkes for Zahid og co. i Europa League-kvalifiseringen. De var et straffemål på overtid unna å spille den siste og avgjørende kampen for å komme seg til gruppespillet.
– Uff, at vi klarte å gi fra oss straffe på overtid. Jeg blir irritert over å snakke om det nå, selv om det skjedde i oktober.
Likevel har det – som tidligere nevnt – gått bra for Zahids del personlig. Dette var hans sjuende sesong på rad hvor han har vært fast gjennom en hel sesong – tre og en halv i Vålerenga, to og en halv med APOEL, og én med Panathinaikos.
– Jeg er fornøyd med egen prestasjon denne sesongen og. Jeg har hatt en del målpoeng og spilt så å si alt. Vi har hatt et par trenerbytter, og de har hentet inn helt nye lag, men likevel har jeg fått spille. Det tar jeg med meg.
– Hva skjer med deg videre?
– Jeg vet ikke helt. Det kan bli hva som helst. Nivået på den kypriotiske ligaen er ganske bra, de seks beste lagene holder høyt nivå. I Norge er det mer ujevnt.
– Målet er å komme til en enda større liga og bedre klubb. Jeg har spilt fire sesonger i utlandet med nesten alt av kamper – både i serie, Champions League og Europa League. Jeg har levert bra med målpoeng også. En topp-fem-liga hadde vært veldig kult. Kanskje det kommer et tilbud derfra? En dritkul klubb litt under hadde også vært gøy. Det er viktig for meg å få vært med en klubb i preseason.
[ Dønnum-show sendte Vålerenga til himmels i Bergen ]
Fikk norsk lagkamerat
Landsmann Marius Lundemo ble klar for klubben sist sommer. Det var godt for Zahid å endelig få en norsk lagkamerat igjen. De spilte også sammen på kretslag og landslag som yngre.
– Det var veldig hyggelig å ha Marius her, da hadde jeg noen å snakke norsk med! Vi har spist et par middager sammen, men det er strenge regler med korona. Vi er på den tredje nedstengingen nå. Det er ikke så veldig gøy, men det går. Jeg får ikke gjort noe særlig med det.
Han forteller at han følger med på både Eliteserien og spesielt Vålerenga, klubben han slo gjennom ifra 2014 til 2017.
– Det blir spennende å følge dem i Europa og se hva de kan få til der. Det er mange interessante spillere på laget – Dønnum og Osame er to veldig spennende spillere.
– Kan en Vålerenga-retur være aktuelt nå?
– Nei, det er ikke aktuelt. Jeg skal ikke tilbake til Norge nå.
[ Adekugbe vil vekk fra Vålerenga: – Klar for høyere nivå ]
Startet i Klemetsrud
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/RRGZSIYSWZBG7BKLB3AN7I65QA.jpg)
Men før han begynte å herje for Vålerenga, spilte han for Klemetsrud. Han startet med fotball da han var fem-seks år.
– De årene i Klemetsrud var klasse! Jeg storkoste meg da. 1994-gjengen spilte og trente sammen i mange år, så vi var et veldig bra lag.
Han gikk til Vålerenga i ungdomsalderen og var en del av et meget bra lag med spillere som Jibril Bojang, Ivan Näsberg, Kamer Qaka, Riki Alba, med flere. De vant den prestisjetunge JET-cup tre år på rad på ungdoms- og juniornivå.
– Jeg har bare positive minner fra tiden i Vålerenga. Jeg savner det ikke akkurat nå, men det var noen veldig fine år.
Nødlandslaget
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/7TG5Q5WGBRFIDGFWRJVY5XTPVE.jpg)
Zahid var nok en av få nordmenn som hadde spilt Champions League-kamper mot Tottenham, Real Madrid og Dortmund, uten å ha debutert for A-landslaget. Zahid gikk nemlig fra 83 minutter i cupen mot Rosenborg 27. august, til 60 minutter for APOEL mot Nea Salamis og 18 minutter mot Real Madrid i kampen etter. Senere den høsten ble det 90 minutter mot Tottenham ganger to, samt mot Dortmund og Real Madrid.
Men Zahid fikk ikke landslagsdebuten sin før han spilte for “nødlandslaget” mot Østerrike i november 2020, altså tre år etter at han var god mot flere av verdens beste klubblag. Og han spilte en god kamp og kronet debuten med scoring i en kamp som ble historisk på grunn av de spesielle omstendighetene.
– Det var en veldig fin opplevelse. Surrealistisk! Jeg er glad for å ha vært med på det. Det var en kjempemorsom kamp og, og det var ekstra deilig å få scoret mål og bidratt.
– Du var ikke med i Ståle Solbakkens første tropp. Hva tenker du rundt det?
– Ikke så veldig mye. Jeg har ikke noe særlig behov for å kommentere landslagsuttak.
– Men du stiller opp for Norge igjen, hvis sjansen byr seg?
– Selvfølgelig! Landslagsfotball er noe alle vil.
[ Myhre møter sin nye klubb som Vålerenga-spiller: – En rar situasjon ]