trikkeligaen

Lyn skapte sjansene mens Vålerenga satte dem i byderbyet

(Vålerenga – Lyn 3-1) Selv om Vålerenga til slutt vant med nokså komfortable 3-1, var det langt fra en komfortabel kamp mot byrival Lyn. Gjestene fra Kringsjå skapte masse sjanser, og bare dårlig effektivitet hindret gjestene fra å gjøre det helt store.

Dagen før byderbyet mot Lyn ble det kjent at trener Jack Nygaard, to spillere og flere i støtteapparatet måtte stå over lørdagens treningskamp mot byrival Lyn. Det gjorde at assistent Raymond Mikkelsen sendte ut et lag som var nokså tynt, med flere spillere som ikke spilte i sine vante posisjoner.

Vålerenga prøvde likevel tidlig å ta kommandoen over kampen, men greide ikke helt å få kontrollen i innledningen på grunn av litt slurverte pasningspill og godt Lyn-press. Vertene skulle imidlertid likevel ta ledelsen etter ni spilte minutter, da Vålerenga vant ballen høyt i banen takket være sitt høye press.

Ballfører Rikke Nygard hadde flere gode muligheter da Lyn-forsvaret slo sprekker, og kunne sende spillere både til venstre og høyre for seg gjennom mot keeper. Valget falt til slutt på talentfulle Amanda Andradottir, som elegant satte ballen nede i hjørnet for Lyn-keeper Kirvil Sundsfjord.

– Dette var vår tredje treningskamp i oppkjøringen, og vi mangler fortsatt mange spillere, slik at flere av oss måtte spille ut av posisjon i dagens kamp. Det gjorde ting vanskeligere for oss, men etter den første omgangen kunne vi scoret mange flere mål, så spillerne tilpasset seg sine nye roller og presterte bra ut fra det, sier kaptein for anledningen Dejana Stefanovic til Dagsavisen.

Vålerenga scoret i god Lyn-periode

Selv om Vålerenga spilte, og prøvde seg på å holde ballen i laget, fikk Lyn gang på gang tatt fjorårets doble mestere på overganger. På grunn av skader og karantenesituasjonen stilte Vålerenga med et nykomponert midtforsvar i Dejana Stefanovic og Emilie Østerås. Med offensive backer som Vålerenga ønsker seg, var det ofte mye plass bak Andrine Thomsen og Emma Iversen, som Lyn til tider var flinke til å utnytte.

– Jeg håper at jeg slipper å spille så mye mer som midtstopper enn dagens kamp egentlig, da det er på midten jeg hører til. Samtidig er det bra for oss at vi kan få øvd på disse situasjonene før sesongstart, for plutselig kan (Stine) Ballisager Pedersen og Ingi (Sigurdadottir) bli skadet. Da er det bra å ha litt erfaring med seg som stopper også, sier Stefanovic om sin vikarrolle i forsvaret.

Det gjorde at gjestene kom seg til innleggssituasjoner, der de ofte la ballen ut igjen i feltet til Cathinka Tandberg eller noen av midtbanespillerne som kom inn på dype løp. Etter 13 minutter spilt var det derfor nesten et under at Lyn ikke utlignet, da gjestene fylte på etter et lignende angrep og fikk flere gode skuddmuligheter fra innenfor Vålerengas 16 meter. VIF-damene gjorde imidlertid en strålende jobb med å blokkere, og minuttet senere avverget Stefanovic på streken.

Likevel var det Vålerenga som skulle øke ledelsen i en god Lyn-periode, da Synne Jensen gjorde som så mange ganger i fjorårets sesong. Kantspilleren dro seg innover fra sin kant, og skrudde ballen rundt keeper og bort i motsatt hjørne. En nydelig scoring av Jensen.

Synne Jensen sto for dagens flotteste mål, da hun dro seg inn fra kanten og skrudde ballen bort i det lengste hjørnet til 2-0.

Sjanse på sjanse for Lyn

Idet vi passerte halvtimen tok Rikke Nygard med seg ballen fremover i banen, og slapp den perfekt til Synne Jensen som timet løpet sitt veldig bra. Alene med keeper setter målscoreren ballen i stolpen og ut.

Selv om Vålerenga var mest effektive, var Lyn slettes ikke ufarlige. Ti minutter før slutt var det Cathinka Tandberg sin tur til å få en god skuddmulighet fra innenfor VIFs 16-meter, men Lyn-spilleren skjøt utenfor via et VIF-bein. Et par minutter senere fikk lagvenninne Sofie Tunes en kjempemulighet alene med keeper, da hun parkerte sin back, men dessverre for Lyn gikk avslutningen like utenfor målet.

Som om ikke det var nok fikk Lyn nok en god mulighet, da stoppet Joanna Bækkelund bredsidet ballen over fra kloss hold etter et frispark nede ved dødlinjen. Selv om Vålerenga altså gikk til pause med 2-0, hadde Lyn minst fortjent en redusering i løpet av omgangen.

– Vi hadde veldig mye ball, og i den første omgangen synes jeg vi var det beste laget. Lyn skapte en del sjanser, men det var sjanser som vi lot dem skape da vi mistet ballen og ikke var godt nok organisert. Lyn er sånn sett et vanskelig lag å spille mot, siden de lar deg ha så mye ball og er så flinke til å utnytte våre balltap og gå lynhurtig på kontringer, forteller Rikke Nygard til Dagsavisen.

Lyn presset på for utligning

I pausen tok VIF-treneren også det opp, da vingene Synne Jensen og Rikke Madsen ble bedt om å hjelpe litt mer i det defensive spillet der backene i den første omgangen hadde blitt passert for enkelt.

Vålerenga-trenernes formaning i pausen så ut til å hjelpe til en viss grad, men Lyn var fortsatt absolutt på høyde med dobbeltmesterne. Selv om Vålerenga hadde det meste av ballen, skapte de ikke så mange store sjanser. Det gjorde Lyn, de gangene de fikk satt i gang kontringer. Etter at Vålerenga hadde god kontroll på begivenhetene kom Lyn til flere sjanser den siste halvdelen.

20 minutter før slutt kom den første reduseringen, da Lyn igjen rullet opp en god sjanse. Igjen var ikke avslutningen av ypperste merke, men skuddet gikk via Emma Iversen som slang ut foten og satte ballen i eget nett. Noen minutter senere var det milimetere unna at det ble 2-2, da Lyns Emma Godø fikk tatt med seg ballen helt inn på fem-meteren. Hannah Seabert gjorde en strålende redning, før Stefanovic igjen reddet på strek.

Lyn hadde et strålende langskudd fra 22 meters hold, men Seabert slo ballen via tverrligeren og ut. I stedet for at utligningen kom, fikk Mari Nyhagen æren av å fastsette sluttresultatet til 3-1 etter et nydelig angrep.

– Jeg synes Vålerenga er best spillemessig i første omgang, men etter hvilen er vi på høyde med dem og kanskje også bedre til tider de siste 45 minuttene. Vi skaper nok like mange sjanser som dem, så det kunne nok fort endt annerledes resultatmessig, men vi er stort sett fornøyde med det vi presterer selv. Spesielt i den andre omgangen, sier Lyn-trener Tom Stenvoll til Dagsavisen.

Vålerenga-keeper Hannah Seabert hadde mye å gjøre, og reddet Vålerenga ved flere anledninger.

Treningskamp, kvinner

Vålerenga – Lyn 3-1 (2-0)

Intility

Mål: 1-0 Amanda Andradottir (9.), 2-0 Synne Jensen (21.), 2-1 Emma Iversen s.m (70.), 3-1 Mari Nyhagen (87.)

Vålerenga (4-3-3): Hannah Seabert – Emma Iversen (Jenny Slåtte fra 88.), Emilie Østerås, Dejana Stefanovic, Janni Thomsen – Amanda Andradottir, Rikke Nygard (Mari Nyhagen fra 80.), Ylinn Tennebø – Synne Jensen, Elise Thorsnes, Rikke Madsen (Celin Ildhusøy fra 56).

Lyn (4-3-3): Kirvil Sundsfjord – Josefine Birkelund (Christina Osnes-Ringen fra 63.), Joanna Bækkelund, Maja Nordahl Emilie Closs – Laura Gashi, Anna Palm (Emma Godø fra 66.), Una Søyland – Sofie Tunes, Kristin Haugstad, Cathinka Tandberg (Julie Jorde fra 71.).

Gult kort: Celin Ildhusøy, Vålerenga.