trikkeligaen

Hva skjer med 3. divisjon? Jørgen Tjærnås svarer

3. divisjonsspillerne er blant pandemiens mange tapere. Men de er klare for spill.

Gjest i denne ukas podkast «Trikkeligaen» er Jørgen Tjærnås, fotballekspert med spisskompetanse om breddefotballen i Oslo.

Han er sterkt arvelig belastet. Faren Lars er velkjent fotballkommentator i Viasat og Aftenposten og blant mye annet tidligere VIF-trener.

Hvordan det var å ha en far i en slik rolle, forteller Jørgen innlevende om. Og bestefar Knut Tjærnås var i mange år leder av Oslo fotballkrets, det som nå heter NFF Oslo.

Dette er favorittlaget

Denne familien er fra Årvoll, et lag som dessverre har rykket ned i 4. divisjon. Siste høydepunkt på Årvollbanen var vel cupkampen mot Vålerenga for noen år siden der Årvoll holdt lenge stand før skredet gikk.

– Vålerenga er ikke mitt lag, det er faktisk Hønefoss! Og Wimbledon, sier Jørgen og forklarer hvorfor. Oppveksten handlet om mange lag både i Norge og England.

I vårt dypdykk i Oslofotballen kommer vi innom alle lagene i de fire øverste divisjonene. I 3. divisjon handler det om både Lyn, Frigg, Oppsal, Nordstrand, Ready, Ullern, Rommen og Lokomotiv Oslo som befinner seg der ved siden av annetlagene til Grorud og Skeid.

– Det er jo veldig spesielt å gå så lenge uten å spille kamper, derfor er det relativt åpent hvordan klubbene står. De vet jo heller ikke sikkert hva slags seriespill det blir, om det blir det oppsettet som ble bestemt høsten 2019, sier Jørgen Tjærnås, som daglig jobber som lærer, men som har lang bakgrunn som fotballekspert om det som rører seg fra eliten og nedover.

Spillere på vandring

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

– Mange spillere med ambisjoner har forlatt sine lag for å sikre seg en kamparena, Lyn og Nordstrand er jo blant disse lagene som har mistet sentrale spillere, sier Tjærnås. - Det er jo mamge spillere i 3. divisjon som er bedre enn spillerne i divisjonen over. Når du er 19-20 år og ikke får spilt fotball på over et år, havner du jo veldig bakpå i forhold til dem som får trent vanlig og spilt kamper, sier han.

Lyn har avgitt spillere til Skeid og Kjelsås, mens Nordstrand-spillere har fått kontrakter i Grorud og KFUM.

Rommen trener fire ganger i uka

En klubb som Rommen, som har tidligere Skeid-trener Kjell Sverre Hansen Wold som trener, sier til Dagsavisen at det har vært utfordrende å holde entusiasmen oppe, men Rommen har i snitt hatt 15–16 mann på trening fire ganger i uka.

Andre klubber har slitt mer.

– Å vurdere opprykkskandidater er en vrien øvelse akkurat nå. Men nevnte Lyn og Nordstrand har påfyll fra egne rekker og burde normalt være der oppe. Det samme med Oppsal og Ullern som har vært i 2. divisjon før, sier Tjærnås.

Han er redd nedstengningen har gått kraftig ut over breddefotballen.

– Vi vil nok få se et atskillig tynnere lagkart denne sesongen. Det er helt naturlig, sier han. I det bildet er eksempelet fra Oppsal, som fikk bot for å ha trukket et lag, interessant.

Hvis gjenåpningen av Norge går som planlagt håper man å starte seriespillet i 3. divisjon i begynnelsen av juli.


---





Mer fra Dagsavisen