trikkeligaen

Slik formet Lyn en av verdens beste fotballspillere i Caroline Graham Hansen

Caroline Graham Hansen åpner for å avslutte karrieren i Lyn. Men først vil hun fortsette erobringen av fotballverdenen med Barcelona og Norge. Søndag scoret hun i Champions League-finalen som Barcelona vant 4-0, og fikk dermed revansj for finaletapet i 2018.

Den gang ble det tap 4-1 etter ekstraomganger for Ada Hegerbergs Lyon. Denne gang har Hegerberg-løse Lyon blitt slått ut av PSG, som Caroline Graham Hansen og Barcelona spilte uavgjort 1-1 mot i første semifinale. Søndag vant Barcelona 2-1 over Chelsea på hjemmebane, og gikk dermed videre til finalen med 3-2 sammenlagt. Der vant de 4-0, etter at Caroline Graham Hansen bidro med 4-0-målet før hun ble byttet ut etter timen spilt i Barcelonas seier i mesterligafinalen mot Chelsea.

Ingenting av dette ville imidlertid vært mulig uten Lyn, skal vi tro hovedpersonen selv.

– Lyn har vært veldig viktig for meg. Det var her jeg begynte å spille fotball. Jeg var kjempeheldig å få være en del av oppstarten på Lyn-akademiet, som gikk etter skolen. Lyn valgte å satse på barnefotball og lagde akademiet inspirert av Ajax sin modell, der de beste trenerne var med barna på dagtid. Vi var kjempeheldige som fikk være en del av dette prosjektet, og dette har betyd mye for meg i etterkant. Sammen med det at jeg spilte med gutta hele veien opp til 15 år, før jeg byttet til Stabæk.

Det sier Barcelona-stjerne Caroline Graham Hansen til Dagsavisen. Hun er en av nøkkelspillerne på et Barcelona-lag som cruiser gjennom Primera Division (24-0-0 og 125-5 i målforskjell) og som søndag tok seg til Champions League-finalen. I serien har det blitt ni mål på 19 kamper, mens hun har notert seg for to nettkjenninger i Champions League.

For hvordan ble en av verdens beste damespillere så gode? Grunnlaget ble lagt i moderklubben Lyn og med trener Tresor Egholm.

– Caroline har gjort en vanvittig jobb selv. Ingen trener eller andre skal ta æren for at noen når opp, eller få skylden for at noen ikke når opp. Når det gjelder Caroline var hun (i likhet med en stor gjeng av 95-kullet), veldig flinke til å drive mye egentrening i tillegg til lagstreningene. De deltok også på Lyn-akademiet, som i mine øyne ofte er en «missing link» i spillerutviklingsarbeidet. Smågruppetreningene som ligger mellom lagstreningene og egentreningen, sier Egholm.

Hospiterte med de eldre gutta og Hegerberg

Treneren sier at Caroline alltid har hatt talentet og at hun var tidlig god, og bedre enn mange av gutta på laget. Sammen med Mats Møller Dæhli holdt de fra starten av et høyt nivå, minnes han.

Møller Dæhli var i Lyn frem til 2010, da klubben gikk konkurs. Så bar det videre til Stabæk, før han dro til Manchester United sitt akademi i 2011. Nå er han lånt ut fra Genk til Nürnberg.

– Det var Caroline, Mats og en fem/seks andre som holdt et veldig høyt nivå på det kullet der. Dette med å dra hverandre har jeg også tro på når vi snakker om det å bli god. Å se at Caroline og Mats ville nå toppen, det var ikke spesielt vanskelig. En av fordelene til Mats og Caroline, har vært at det tidlig ble lagt til rette for at de skulle få utfordringer, sier han.

Caroline Graham Hansen spilte på guttelaget til Lyn før hun gikk til Stabæk. Her ringet rundt nede til høyre. Oppe til venstre står Mats Møller Dæhli.

Caroline hospiterte med 94-guttene i tillegg til å spille med 95-guttene i Lyn, som ung. Hun ble også tidlig løftet inn på Krets G95 i Oslo Fotballkrets.

– Der skal Torgeir Lind ha stort med skryt for å tidlig legge til rette for at også jentene skulle ha en riktig treningsarena. I praksis betydde dette at både Ada Hegerberg og Caroline trente og spilte med Krets G95 når dette var riktig. Også på landslaget fikk de tidlig større utfordringer, og begge fikk sjansen på J93-landslaget, forteller treneren.

– Å trene Caroline handlet mest om å legge til rette for at hun skulle få utfordringer, og at hun skulle få jobbet med det hun allerede var god på. Få lov å bruke teknikken sin, være involvert mye med ball på siste tredel og å ha folk rundt seg som hun kunne kombinere med eller sette opp i scoringssituasjoner.

Vant Norway Cup to ganger

1995-modellen startet som nevnt å spille fotball som ung i Lyn, og var i klubben frem til 2010, da hun gikk til Stabæk. Allerede som 14-åring spilte hun Interkrets-fotball for Lyn sitt juniorlag på damesiden, og hun spilte også med guttene i Oslo-klubben.

To år på rad vant hun i tillegg Norway Cup med Lyn. Der var hun den store stjernen, og mange fikk øynene opp for Graham Hansen under turneringen som avholdes hver sommer på Ekebergsletta.

– Norway Cup var det store høydepunktet for oss som lag. Den største turneringen i verden med flest lag, så det var vårt klare mål å vinne denne. Det var utrolig stort å spille finale og vinne to år på rad.

To år på rad vant Caroline Graham Hansen (midten) Norway Cup med Lyn.

Ti-elleve år senere har hun spilt større kamper og vunnet større titler. Hun står med imponerende 87 kamper på landslaget og 38 mål. Men hun er klar på at barndommen i Lyn og mye lek da hun var yngre la grunnlaget for at hun ville fortsette med fotballen og være så ivrig som hun har vært.

På spørsmål om hvorfor hun selv tror hun har blitt så god, svarer hun:

– Det har vært mye lek med ball. Mye trening, så klart. Men det viktigste har vært at jeg har hatt det gøy. Jeg har hatt en far som alltid har stilt opp. Trenere som har tatt vare på meg og mine interesser når andre ikke ville at jeg skulle spille med gutta. Jeg har hatt gode trenere hele veien. Så jeg har vært både heldig og dyktig, sier Graham Hansen.

Søker CL-gull og suksess med Norge

Fotball-CVen hennes er rimelig imponerende, selv om hun bare er 26 år:

* To Toppserie-gull og tre NM-gull med Stabæk

* Tre seriegull og fem cupgull med Wolfsburg

* Ett seriegull, et cupgull og et supercupgull med Barcelona – på én sesong

Hun stortrives i Barcelona og forteller at en vanlig dag ser slik ut: frokost på morgenen før hun går til trening. Så er det lagsmøte og trening, før hun får behandling for diverse småtteri. Så er det hjem for å slappe av.

– Jeg er i en veldig privilegert situasjon, og nyter karrieren min, sier hun.

– Hva er målene dine videre innenfor fotballen?

– Champions League-tittelen med Barcelona er et klart mål. Med Norge ville et internasjonalt gull vært toppen og drømmen.

Og om hun vil avslutte karrieren i Norge og Lyn?

– Vi får se. Kanskje jeg avslutter karrieren ute, kanskje i Norge, kanskje i Lyn, sier hun med et smil rundt munnen.

Caroline Graham Hansens Barcelona tok første stikk i Champions League-semifinalen mot PSG søndag.

Mer fra Dagsavisen