Fotball

Fotball-EM kan bli stjernefattig – disse profilene risikerer «utestengelse»

Spillere tilhørende klubber som deltar i den nyetablerte superligaen kan bli nektet EM-spill av Uefa. Det vil ramme mange landslag knallhardt.

Cristiano Ronaldo kan miste EM for Portugal. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Søndag ble det kjent at 12 av Europas største fotballklubber går sammen om å danne en ny utbryterliga. Det vakte umiddelbart kraftige reaksjoner.

Mandag bannlyste presidenten i Det europeiske fotballforbundet (Uefa), Aleksander Ceferin, de aktuelle klubbenes spillere fra alle konkurranser i Uefa-sammenheng.

Det kan få store konsekvenser for deltakelsen i sommerens europeiske sluttspill.

Landslagskapteinene Harry Kane (England), Sergio Ramos (Spania), Cristiano Ronaldo (Portugal), Gareth Bale (Wales) og Andy Robertson (Skottland) kan miste EM for sine hjemland.

Vanskelig tittelforsvar?

Flere store nasjoner kan komme til sluttspillet uten en haug av sine aller største stjerner.

Cristiano Ronaldo står bokført med 103 scoringer for Portugal gjennom sine 173 kamper. Skal man tro Uefa-sjef Ceferin, blir ikke Juventus-stjernen å se i EM.

Portugal står også i fare for å mangle Manchester United-stjernen Bruno Fernandes samt Bernardo Silva fra byrival Manchester City og Liverpools Diogo Jota.

Portugal vant EM i 2016, men med stjernefallet i laget kan det bli tøft å forsvare den tittelen.

Tøft for England

På engelsk side står landslagssjef Gareth Southgate i fare for å måtte mønstre en tropp uten hele 22 spillere, deriblant fem spillere fra Manchester United. Kaptein Harry Kane, som har scoret 34 mål på 53 kamper for England, kan også måtte bli hjemme.

Også Nederland mister store stjerner. Kaptein Virgil van Dijk er for øyeblikket usikker til EM med en kneskade, men mister det uansett skulle bannlysingen bli en realitet.

Nederland kommer på sin side til å mangle Georginio Wijnaldum (Liverpool), Frenkie de Jong (Barcelona) og Matthijs de Ligt (Juventus).

I fare for å miste EM står også Zlatan Ibrahimovic. Milan-stjernen, som nylig gjorde comeback på landslaget, har spilt 118 kamper og scoret 62 mål for de blågule.

Juventus, Manchester United, Inter, Milan, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Barcelona, Real Madrid og Atlético Madrid er klubbene som deltar i det nye superligaprosjektet.

Disse stjernene risikerer utestengelse:

Milan

Gianluigi Donnarumma (Italia), Alessio Romagnoli (Italia), Simon Kjær (Danmark), Davide Calabria (Italia), Sandro Tonali (Italia), Hakan Çalhanoglu (Tyrkia), Ante Rebic (Kroatia), Zlatan Ibrahimovic (Sverige), Alexis Saelemaekers (Belgia).

Arsenal

Bernd Leno (Tyskland), Dejan Iliev (Nord-Makedonia), Kieran Tierney (Skottland), Héctor Bellerín (Spania), Cédric Soares (Portugal), Granit Xhaka (Sveits), Dani Ceballos (Spania), Bukayo Saka (England), Alexandre Lacazette (Frankrike).

Atlético Madrid

Ivo Grbic (Kroatia), Kieran Trippier (England), Sime Vrsaljko (Kroatia), Marcos Llorente (Spania), Koke (Spania), Yannick Carrasco (Belgia), Thomas Lemar (Frankrike), João Félix (Portugal).

Barcelona

Marc-André ter Stegen (Tyskland), Clément Lenglet (Frankrike), Jordi Alba (Spania), Sergi Roberto (Spania), Frenkie de Jong (Nederland), Sergio Busquets (Spania), Pedri (Spania), Ansu Fati (Spania), Ousmane Dembélé (Frankrike), Trincao (Portugal), Antoine Griezmann (Frankrike), Martin Braithwaite (Danmark).

Chelsea

Kepa Arrizabalaga (Spania), Kurt Zouma (Frankrike), Andreas Christensen (Danmark), Antonio Rüdiger (Tyskland), Ben Chilwell (England), Reece James (England), Emerson (Italia), Jorginho (Italia), N’Golo Kante (Frankrike), Mateo Kovacic (Kroatia), Kai Havertz (Tyskland), Mason Mount (England), Callum Hudson-Odoi (England), Timo Werner (Tyskland), Tammy Abraham (England), Olivier Giroud (Frankrike).

Inter

Stefan de Vrij (Nederland), Milan Skriniar (Slovakia), Alessandro Bastoni (Italia), Danilo D’Ambrosio (Italia), Marcelo Brozovic (Kroatia), Nicolò Barella (Italia), Stefano Sensi (Italia), Christian Eriksen (Danmark), Ivan Perisic (Kroatia), Romelu Lukaku (Belgia).

Juventus

Wojciech Szczesny (Polen), Matthijs de Ligt (Nederland), Merih Demiral (Tyrkia), Leonardo Bonucci (Italia), Giorgio Chiellini (Italia), Adrien Rabiot (Frankrike), Aaron Ramsey (Wales), Cristiano Ronaldo (Portugal), Federico Chiesa (Italia), Federico Bernardeschi (Italia), Dejan Kulusevski (Sverige), Álvaro Morata (Spania).

Liverpool

Virgil van Dijk (Nederland), Ozan Kabak (Tyrkia), Andrew Robertson (Skottland), Trent Alexander-Arnold (England), Neco Williams (Wales), Georginio Wijnaldum (Nederland), Thiago Alcântara (Spania), Jordan Henderson (England), Diogo Jota (Portugal), Xherdan Shaqiri (Sveits), Divock Origi (Belgia).

Manchester City

Ruben Dias (Portugal), Aymeric Laporte (Frankrike), Nathan Aké (Nederland), John Stones (England), Eric Garcia (Spania), Benjamin Mendy (Frankrike), Oleksandr Zinchenko (Ukraina), João Cancelo (Portugal), Kyle Walker (England), Rodri (Spania), Phil Foden (England), Ilkay Gündogan (Tyskland), Kevin de Bruyne (Belgia), Bernardo Silva (Portugal), Raheem Sterling (England), Ferrán Torres (Spania).

Manchester United

David de Gea (Spania), Dean Henderson (England), Harry Maguire (England), Victor Lindelöf (Sverige), Luke Shaw (England), Paul Pogba (Frankrike), Donny van de Beek (Nederland), Scott McTominay (Skottland), Bruno Fernandes (Portugal), Marcus Rashford (England), Daniel James (Wales), Mason Greenwood (England), Anthony Martial (Frankrike).

Real Madrid

Thibaut Courtois (Belgia), Andrij Lunin (Ukraina), Raphaël Varane (Frankrike), Sergio Ramos (Spania), Ferland Mendy (Frankrike), Dani Carvajal (Spania), Toni Kroos (Tyskland), Luka Modric (Kroatia), Eden Hazard (Belgia), Marco Asensio (Spania).

Tottenham

Hugo Lloris (Frankrike), Toby Alderweireld (Belgia), Sergio Reguilón (Spania), Eric Dier (England), Joe Rodon (Wales), Harry Winks (England), Ben Davies (Wales), Tanguy Ndombele (Frankrike), Moussa Sissoko (Frankrike), Pierre-Emile Højbjerg (Danmark), Dele Alli (England), Steven Bergwijn (Nederland), Harry Kane (England), Gareth Bale (Wales).