Fotball

Everton mot Liverpool – årets kamp

Det er duket for det største lokaloppgjøret i Liverpool noensinne.

Everton har hatt mye å juble for denne sesongen. Blir det jubel også mot Liverpool? Foto: Jan Kruger/Reuters/NTB

Endelig er pausen i Premier League over. Fotball er fotball for mange, men landslaget er liksom ikke helt min greie etter at Drillo fikk sparken. Nei, da er Premier League å foretrekke.

Og for en sesongstart vi har fått. På topp finner vi Everton som eneste lag med full pott. Men akkurat den rekken kan bli brutt denne runden. Lørdag skal nemlig de blå opp mot de røde fra Liverpool. Kan det umulige skje? Kan Everton havne over Liverpool på tabellen denne sesongen? Kan de blå bli storebror? Først må kanskje Everton evne å slå Liverpool? Og det kan fort skje nå. Everton virker bunnsolide over hele fjøla og framover er de fryktinngytende. Liverpool på sin side, har derimot slurvet bakover og gikk på et kjempetap mot Villa sist runde. Knaker det i Klopps fundament? Det har sjelden passet bedre for Everton å få besøk av Liverpool.

Ser vi tilbake til 80-tallet kjempet de to klubbene om å være best i England. Siden har det slett ikke vært det samme. Lørdag er det tid for det som ser ut til å bli det største oppgjøret mellom de to klubbene i Premier Leagues historie. Vinner Everton har de plutselig seks poeng på Klopps menn. Det er mange poeng å gi fra seg for en manager som Carlo Ancelotti. Vinner Liverpool, er de likt. Presset ligger dermed på Liverpool.

Les kommentar: Ikonisk øyeblikk. Som norske utøvere ikke ønsker (+)

Kampen er også en duell mellom to trenergiganter, Carlo Ancelotti og Jürgen Klopp. De har møtt hverandre som trenere i åtte kamper. Det har gitt tre seire til Klopp, tre til Ancelotti og to uavgjort. Skal en av dem ta en seier nå?

Er Merseyside-derby er en nostalgitripp mellom to av Englands største klubber. Det er innsats og tæl. Det er temperatur, tjuvtriks og vinnervilje som ofte overgår alt annet, akkurat som det skal være mellom naboer. Et lokaloppgjør i Liverpool kalles «det vennlige derbyet», og sånn har det ofte vært. Begge klubbene har fans fra hele byen. Til og med samme familie kan være splittet på midten i valget av klubb. Men da betyr det også at du møter mange supportere av den andre klubben i Liverpool i det daglige. På jobben, skolen, rundt middagsbordet, sammen med venner og på gaten. Lite svir mer enn stadige påminnelser om et tap for erkerivalen. Og du får høre det hver dag fram til neste møte. Flere ganger om dagen. Og akkurat sånn har Everton hatt det i ti år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ja, det er faktisk ti år siden Everton slo Liverpool. Det er en evighet i fotball. Selv statistisk sett burde Everton ha klart en seier i ny og ne. Men en seier vil da smake desto mye bedre. Det er kanskje på tide at Everton slår til?

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Espen Hågensen Rusdal

Espen Hågensen Rusdal

Frontsjef i Dagsavisen.