Fotball

Haaland og Sørloth herjet med to mål hver da Norge slo Nord-Irland 5-1

Målmaskinene Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth fikk starte sammen på topp og scoret to ganger hver da Norge knuste Nord-Irland 5-1 i nasjonsligaen.

Lars Lagerbäcks lag slo voldsomt tilbake tre dager etter fadesen hjemme mot Østerrike og meldte seg på igjen i kampen om gruppeseier takket være effektiv fotball og fem flotte mål.

Mohamed Elyounoussi åpnet festen, men siden handlet mye om spissduoen som henviste Joshua King til benken. Haaland satte inn 2-1 framspilt av Sørloth og leverte deretter forarbeid til Sørloths femte og sjette mål på de fem siste landskampene.

Sørloth var tredje sist på ballen da Haaland satte punktum. 20-åringen er nå oppe i tre mål på de to siste landskampene.

Nord-Irland tok poeng borte mot Romania med ti mann fredag, men var sjanseløs mot Norge med elleve. Norge skaffet seg en voksen dose selvtillit foran de tre oktoberkampene på Ullevaal, hvorav den første mot Serbia gjelder omspillet om EM-plass.

Les mer: Suksessfaktoren som må dyrkes

Pangstart

Norge brukte over en time på å få til sitt første avslutningsforsøk mot Østerrike, men tok ledelsen to ganger før det var spilt sju minutter på Windsor Park. Alle de tre målene i åpningsminuttene kom etter langpasninger som forsvarene håndterte dårlig.

I det 2. minutt var det Norges kaptein Stefan Johansen som slo et langt og presist oppspill som fant Mohamed Elyounoussi. Celtic-spilleren dempet med seg ballen på brystet og sendte den i hjørnet før den hadde vært nær bakken. Stopperen Michael Smith var tilskuer på ærbødig avstand.

Norge ga fra seg drømmestarten da Daniel Ballards klareringsspark fra dypt på egen halvdel gikk over Kristoffer Ajer og Even Hovland tapte duellen mot Conor Washington, som fikk skyte. Rune Almenning Jarstein reddet, men Paddy McNair kunne sette returen i tomt mål.

Vertenes glede varte bare noen sekunder. Denne gang var det Omar Elabdellaoui som slo et langt oppspill fra midtstreken. Sørloth møtte det med en motspiller i ryggen og nikket tversover. Via låret til Ballard havnet ballen hos Haaland, og 20-åringen banket den i nettet fra snaut 20 meter.

Les også: VIF-reserveren: – Opp til klubben hvor mye tillit de er villig til å gi Klaesson (+)

Tilrettelegger

I det 19. minutt var Haaland involvert da Sørloth økte ledelsen. Han sto for en fin spillvending og satte opp Haitam Aleesami på venstresiden. Backen slo et flott innlegg bak forsvaret, og ved lengste stolpe beinet Sørloth 3-1 i nettaket.

Nord-Irlands landslagssjef Ian Baraclough valgte å starte med tre mann bak, men etter tre baklengsmål på en halv omgang trakk han ned Jordan Thompson som venstreback og håpet å tette igjen med en tradisjonell firer.

Rett etter pause smalt det likevel igjen. Haaland spilte vegg med Johansen og startet i bakrom. Rykket sendte ham alene mot keeper, men måljegeren valgte å sentre til Sørloth, som kunne gjøre 4-1 i tomt bur.

En Sørloth-flikk og en Elabdellaoui-nikk sendte Haaland gjennom igjen i det 58. minutt, og Norges femte avslutning mellom stengene traff nettmaskene akkurat som de fire første.

Effektiviteten var brutal, og om Norge seiler på Belfast-bølgen inn i oktoberkampene kan det bli moro både i EM-omspillet og nasjonsligaen.

Les også: Vålerenga har ikke hørt mer fra Besiktas (+)