Fotball

Fortsatt bedre før VAR

VAR funker rett og slett ikke. For som det er nå, kunne vi like gjerne bare droppe dommeren helt.

Straffe: Manchester Uniteds spillere trygler om straffe i kampen mot Crystal Palace. FOTO: REUTERS/PAUL CHILDES/NTB SCANPIX

Fotballen ruller i England og denne sesongen har ligaen innført VAR. Altså videodømming. Vi som ser mye fotball er blitt vant med dette i Champions League og VM for eksempel. Mang en gang har videobilder av en hendelse endret avgjørelser, annullert scoringer og gitt straffespark.

Det vi er vant med er at noen i en videobuss forteller dommeren at her er det kanskje noe å se nærmere på, i forbindelse med en scoring eller straffespark. Dommerne gjør det litt kleine tegnet for VAR og jogger bort til sidelinjen. Der får han eller hun se video av hendelsen og kan ta en avgjørelse basert på dette og hva som ble observert fra dommerens vinkel ute på banen der og da. Men, vent litt, slik er det jo ikke i Premier League. Nei, i det som kanskje er verdens kjappeste liga får ikke dommeren selv se bildene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Den som altså tok en avgjørelse, eller ikke, og i de fleste tilfeller hadde glimrende innsyn fra en annen vinkel enn kameraene, får altså ikke se videobildene. De som ser bildene sitter på et kontor, og de skal derimot være helt sikre på at dommeren har gjort en feil, for å overprøve dennes avgjørelse. Fortsatt diskuterer fansen om ikke både Chelsea og Manchester United ble snytt for straffer. Og når bildene likevel skal tolkes av andre enn dommeren, ja, da nærmer vi oss egentlig at vi bare kan droppe dommeren helt. La en nemnd avgjøre det hele.

Fra før er VAR en skikkelig nedtur for fansen på stadion og TV-seere på puben. Scoring, og vi jubler. Men vent. VAR? Var det ikke mål likevel? Hæ!? Vi venter. På stadion aner ingen hva som foregår i VAR-rommet. På TV får vi se bilder, men de skal jo også tolkes. Og ikke minst; ekspertene i VAR-rommet skal være trygge på at dommeren har gjort en feil. Så kommer beskjeden. Var det scoring? Dommeren peker mot midtbanen og blåser. Det er scoring. Men da har spillere og fans allerede jublet fra seg. På puben har folk gått for å kjøpe ny øl.

Det hadde opplagt vært bedre om dommeren selv fikk se bildene. Eller bare droppe VAR helt. For når man likevel må tolke videobilder og det fortsatt er en anelse usikkerhet, så kan dommeren like gjerne bare dømme på banen, akkurat som før. Spill til dommeren blåser, heter det. Men som det er nå, så er det faktisk langt fra over når dommeren har blåst.

Les også: Bedre før VAR