Fotball

Osloderby uten vinner

(Skeid - Lyn 0-0). Skeid var nærmest seieren på banen, Bastionen vant kampen på tribunen. Men det ble bare ett poeng til hver i byderbyet 1. mai-kvelden.

Bilde 1 av 4

Av Per Erik Moen

NORDRE ÅSEN (Dagsavisen):  1. mai, arbeidernes frihetsdag. Tok spillerne det bokstavelig? Første omgangen så absolutt slik ut. Men så ble det litt oppbrettede ermer og en arbeidsøkt etter hvilen. I sum en dårlig fotballkamp, som hjemmelaget burde og skulle vunnet. Lyn tok sesongens første poeng.

Rammen rundt kampen var god. 757 tilskuere, de fleste fra vest, lagde god stemning på det som også er Skeids treningsfelt. Dette var ikke bare et byderby, det var et bydelsderby.  Men den førsteomgangen vi var vitne til, var langt under pari rent spillemessig. Et langt gjesp, rett og slett.

Før kampen spilte arrangøren legendariske Jokkes "Verdiløse menn" over høyttaleranlegget. Men spillerne hadde ikke behøvd å ta hensyn til den. Heller ikke ta det bokstavelig at det var arbeidernes frihetsdag.

- Treg omgang, ja, sier Skeidtrener Kjell Sverre Hansen Wold.

Sett med positive øyne hadde Skeid to sjanser, Lyn en halv. 0-0 på banen, klar borteledelse på tribunene. Lyns Bastionen hadde mobilisert folk, fyrverkeri, nødbluss og feststemning. Artig. De gangene Skeids okser forsøkte seg, ble de satt på plass av Lyns tilhengere.

Bedre etter pause

Så ble det heldigvis mer en fotballkamp å snakke om etter pause. Skeid kom ut i 100, og var nær nettsus etter 53 minutters spill. Midtbanespiller Jens Braathen Rongved sendte i vei en kanonkule fra 16 meters hold. Ballen hadde stø kurs mot krysset, men en helt eminent redning av Lyns keeper Sofus Rasmussen forhindret scoring. En redning hentet fra absolutt øverste hylle.

Skeid kjørte på, og presset Lyn voldsomt bakover.

Lyn var derimot ikke helt uefne da de ved sjeldne anledninger kom seg godt inn på Skeids banehalvdel. Etter 63 minutter hadde David Hickson oppgaven alene mot to Skeidspillere, noe han utførte på fint vis. Han vant duellene, kom seg forbi, men skuddet gikk rett til side for Skeids mål.

Braathen Rongved våknet

Etter 66 minutters spill, kom den til da største sjansen. Et praktfullt raid av Jibril Bojang endte med pasning til Hassan Mohamed Youseff, som ikke klarte å sette ballen under tverrliggeren der halve målet sto åpent, og ballen gikk fra støvelen hans fra fem meter...

Fire minutter senere var det fint samspill på venstrekanten mellom nevnte Hassan, David Tavakoli og Tallak Bright-Taylor. Sistnevnte skjøt i nettveggen fra kort hold.

Rongved styrte Skeids midtbane mer og mer utover i denne 2. omgangen, etter at også han hadde tatt fridag før pause. I det kampuret passerte 90 minutter, var han nær ved å bli den store helten. Men frisparket hans passerte 10 centimetere over tverrliggeren.

Fornøyd Lyn-trener

- Vi er godt fornøyd med sesongens første poeng. Det var en fin ramme rundt kampen. Kaldt, ja, men begge lags supportere gjorde sitt til at det skulle bli en festaften. Ute på banen ble det ikke akkurat slik, men ser vi bak resultatet, så jobber mine spillere veldig bra. De holdt seg til planen. Det er viktig med poeng, og det er fint å holde nullen, oppsummerte Lyns trener Trond Andersen, hutrende med halsbetennelse og blekt ansikt.

Skeid hadde Stabæk 2 i knestående da 11 minutter gjenstod i deres første hjemmekamp. Men fikk to imot og 3-3 mot slutten. I går burde Skeid tatt tre poeng, men nøyde seg igjen med ett.

- Surt, ja. Vi mangler erfaring i spillergruppa til å avgjøre slike kamper. Vi mangler skarphet, vi er upresise i gjennombruddspillet, vi er ikke skjerpa nok ved offensive dødballer, og jo lenger det står 0-0, jo vanskeligere blir det for oss. Vi skulle absolutt vunnet begge de to hjemmekampene vi har hatt, men står med to poeng, sier treneren med det lange navnet, Kjell Sverre Hansen Wold.

På vei ut av Nordre Åsen etter kampslutt, sier Lyns trener Trond Andersen:
- Det kan fort bli en kamp om å overleve i denne divisjonen, ja. Men jeg tror vi kommer oss utover. Vi har et nesten nytt lag, med unge spillere. Tiden kan jobbe for oss, sier Andersen til Dagsavisen.

PS. Kommende onsdag blir det ny historisk kamp på Nordre Åsen. Da møtes cupstorhetene Skeid og Odd.