Fotballandslagene: 15 baklengs på tre kamper

Tre dager etter 1-5 for Kroatia tapte U21 landslaget 0-6 for Sverige og U19-landslaget 2-4 for Serbia. Dermed forsvant EM-sluttspillet for sistnevnte lag.

Nedturen for norske fotballandslag fortsetter. Oppspillet til den norske seriestarten har vært helsvart. Norges A-landslag, U21-landslag og G19-landslaget slapp inn 15 mål i sine tre kamper.
G19-landsaget kjempet om en plass i EM-sluttspilet i Assen i Nedertland tirsdag kveld. Etter å ha ledet 2-0 over Serbia ved pause, endte det med 2-4 tap. Og ingen EM-tur for Norge.

Landslagssjefen forklarer kollapsen med at Norge måtte ha flere mål etter pause (fordi Nederland vant sin kamp 4-0) og Serbia kontret Norge i senk i medvinden. Runar Espejord (straffe) og Morten Thorsby ga Norge ledelsen. Etter pause måtte keeper Per Kristian Worre Bråtveit plukke fire baller ut av nettet.

- Vi måtte ha én scoring til for å gå forbi Nederland og gikk på banen for å jage mål etter pause. Serbia reduserte tidlig, men det gjorde ikke noe forskjell akkurat da, vi ville fortsatt gå videre om vi scoret et til. Men da Nederland økte ledelsen måtte vi satse alt fremover og da ble vi kontret i senk. Først utliknet Serbia, deretter gikk de rett opp og scoret etter at vi hadde fått en avslutning reddet på streken. Da var det kjørt, sier landslagssjef Eirik Horneland til fotball.no.

Dermed endte Norge på tredjeplass i gruppa etter seier mot Sveits, uavgjort mot Nederland og tap mot Serbia.

Utspilt av Sverige

I Cartagena i Spania spilte Sverge og Norge privatkamp som en del av oppkjøringen til EM-kvalifiseringen som kommer. Etter 0-2 for Spania i forrige uke, stoppet det på 0-6 for Sverige tirsdag kveld.

- Dette er en gedigen skuffelse og en stor tankevekker. Det en forestilling og et resultat som vi helt klart ikke er tilfreds med, sier U21-trener Leif Gunnar Smerud til fotball.no.

Dette laget forbereder seg til EM-kvalifisering som starter i juni. Bosnia-Hercegovina og England er de to første motstanderne.

Ved pause i tirsdagens kamp ledet svenskene 3-0. Og landslagssjefen innrømmer at det var klasseforskjell på lagene.

- Og det er det jo egentlig grunn til at det skal være, sier han.

Kraftig nedtur

Når disse resultatene sammenstilles med A-landslagets 1-5 for Kroatia lørdag, har dette vært en av de tyngste ukene for norsk landslagsfotball på herresiden på lang tid. Siste opptur med herrelandslagene kom i 2013 da U21-landslaget tok bronse i EM-sluttspillet under Molde-trener Tor Ole Skulleruds ledelse.

– Når de to øverste landslagene slipper innelleve mål på disse to kampene, er det noe vi må ta på alvor, sier Leif Gunnar Smerud til VG.

For landslagssjef Per-Mathias Høgmo blir det igjen en lang pause før landslaget samles. Mandag 8. juni er Sverige motstander i privatkamp på Ullevaal stadion. Påfølgende fredag kommer Aserbajdsjan til neste EM-kvalifiseringskamp. Norge har fortsatt muligheten til å nå EM-sluttspillet i 2016.

EM-kvalifisering fotball G19, eliterunden gruppe 4 tirsdag (3. runde):

Norge – Serbia 2-4 (2-0)
Spilt i Assen, Nederland.
Mål: 0-1 Runar Espejord (str. 8), 0-2 Morten Thorsby (45), 1-2 Luka Jović (50), 2-2 Nemanja Radonjić (78), 3-2 Ivan Šaponjić (83), 4-2 Jović (89)
Gult kort: Sverre Bjørkkjær, Norge.
Norge (4-4-2): Per Kristian Worre Bråtveit – Bjørn Inge Utvik (Ola Lønn Jenssen fra 71.), Ulrik Yttergård Jensen, Rasmus Levin Martinsen, Sverre Bjørkkjær – Vajebah Sakor, Morten Thorsby, Henrik Rørvik Bjørdal (Mikael Norø Ingebrigtsen fra 41.), Morten Ågnes Konrandsen – Zymer Bytiqi (Tor Arne Skimmeland fra 79.), Runar Espejord.