Fotball

- Makta rår i Kaurin-saken


SEX-ANKLAGER: Gerd von der Lippe er idrettssosiolog og professor ved Høgskolen i Bø i Telemark. Hun reagerer kaftig på Kaurin-saken.

- Dette er en tragisk sak for Stabæk som har satset så mye på kvinnefotall. Men det viser at det er makta som rår. Treneren får fortsette, mens Leni Larsen Kaurin, varsleren, ikke får fortsette, sier en opprørt Gerd von der Lippe til Dagsavisen

- I trenerrollen og utøverrollen er det treneren som har makta. Det er han som er ansatt av et styre. Men det er også han som har ansvaret hvis noen føler seg trakassert, fortsetter hun.

- Han sier at han beklager hvis hun føler det sånn som hun sier. Det er politikerspråk. Han har klart gått over streken, og dette har pågått i ett år. Hvis han åpent hadde bedt om unnskyldning, ville dette kanskje blitt tilgitt. Men det er ikke kommet noen beklagelse. Og når i tillegg i kronbeviset ikke finnes lenger (sex-gavekortet, vår anm.) viser det at her er det mye grums. Leni Larsen Kaurin spilte på laget som tok EM-sølv sist sommer. Og så blir hun skippet ut av Stabæk-laget. Det opprører meg veldig.

Åpent forhold

Gerd von der Lippe vil ikke moralisere over at det kan oppstå et forhold mellom en trener og en utøver.

- Men da må begge være interessert. Og alle må vite om det. Det må være åpent, og da kan slikt fungere, sier hun.

At spillergruppa i Stabæk uttaler at de fortsatt har tillit til treneren, syns hun ikke er så rart.

- Nei, jeg vil ikke kjøre den linja om at kvinner er kvinner verst. Spillergruppa holder med makta. De vil være på laget, utdyper hun.

Venter på redgjørelse

- Påtalenemnda i Norges Fotballforbund venter nå på en redgjørelse fra spiller (Leni Larsen Kaurin), fra trener (Øyvind Eide) og fra klubb (Stabæk). Fristen for disse redgjørelsene var egentlig satt til i dag (torsdag), men Stabæk har bedt om litt lenger tid, sier kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund Svein Graff til Dagsavisen.

- Disse forklaringene avgjør om Påtalenemnda vil gå videre med saken. Vi ønsker ikke at denne saken skal gå i det uendelige, fortsetter han.

Sprakk saken

Det var tidligere Stabæk-spiller Lisa-Marie Woods som startet det hele med et lengre blogginnlegg om trakassering av en landslagsvenninne. Men i dette blogginnlegget var Leni Larsen Kaurin og trener Øyvind Eide anonymisert. Så sto Leni Larsen Kauren selv fram i lokalavisen Budstikka og har seinere uttalt seg til flere medier om det hun har opplevd som en sex-trakassering. Hun trekker der fram sms-meldinger fra Stabæk-treneren og et sexgavekort som hun leverte til Stabæk-ledelsen som et bevis, men et bevis som nå er somlet bort.

Leni Larsen Kaurin har også forklart at trenerens oppførsel har gått så hardt inn på henne at hun har måttet oppsøke psykolog.

Ingen rett

Mandag var saken oppe i et styremøte i serieforeningen for kvinner. Der var ikke styremedlem Rickard Jansen til stede. Rickard Jansen er også leder for kvinnelaget til Stabæk.

- På styremøtet ble vi enige om at dette var en personalsak som Stabæk selv måtte drøfte. Serieforeningen kan ikke blande seg inn i en slik sak. Det har vi ingen formell rett til, og dessuten kjenner vi ikke alle detaljene, sier daglig leder i serieforeningen, Tone Angeltveit, til Dagsavisen.

Stabæk har drøftet saken og har fortsatt tillit til Øyvind Eide som trener, men klubben har gitt han en skriftlig irettesettelse. Eide selv har innrømmet at hans oppførsel har vært upassende.

Se på retningslinjene

Den tidligere landslagsspilleren Heidi Støre er øverste leder for toppfotballen i Norges Fotballforbund. Hun sier til fotball.no at forbundet vil se nærmere på de retningslinjene de har.

- Fotballen skal være en inkluderende arena hvor både små og store skal føle seg trygge. Seksuelle overgrep og seksuell trakassering skal det selvsagt være nulltoleranse overfor i vår organisasjon. Derfor mener vi også det er naturlig at vi i kjølvannet av den pågående saken - uten å ta stilling til den - vurderer om de retningslinjene vi har er konkrete nok, særlig som relasjonen trener og spiller er et eksempel på, sier hun.

tor.karlsen@dagsavisen.no

saken

Trener Øyvind Eide (32) ble Stabæk-trener ved nyttår 2012. Leni Larsen Kaurin (32) var Stabæk-spiller fra sommeren 2012.

I januar skrev tidligere Stabæk-spiller Lisa-Marie Woods et blogginnlegg om en landslagsvenninne som ble seksuelt trakassert.

I forrige uke gikk Leni Larsen Kaurin ut i lokalavisen og fortalte at dette handlet om henne.

Mandag bestemte Stabæk at Eide skulle få fortsette som trener.