Fossesholm debuterer mot verdenseliten. Altså Johaug

Helene Marie Fossesholm (18) har ladet opp til verdenscupdebuten på skolen. Lørdag drømmer hun om å yppe seg mot verdens beste.

Av Stian Grythaugen

LILLEHAMMER: Det 18-årige supertalentet har vært en «snakkis» i langrennsmiljøet i flere år. Allerede for ett år siden startet spekulasjonene om når verdenscupdebuten kunne komme. Lørdag er det omsider dags.

Fredag møtte en spent Fossesholm pressen på Lillehammer. Ikke mange av de norske løperne var et hetere intervjuobjekt enn Eiker-løperen. Alle, også flere svenske medier, ville høre 18-åringens tanker rundt lørdagens 15 kilometer lange fellesstart med skibytte.

Fossesholm parerte samtlige spørsmål med stor ro, men lot seg samtidig lokke utpå med hensyn til egne drømmer foran debuten i langrennssportens aller mest fornemme selskap.

– Drømmedebuten hadde vært pallen, men det er veldig en drøm. Det er lov å drømme, men det betyr ikke at jeg ikke er fornøyd med noe annet, sa 18-åringen til NTB.

Skoleoppladning

Verdenscupdebutanten var nøye med å understreke at hun er usikker på hvor hun står i forhold til verdenseliten, til tross for at hun matchet seg mot Therese Johaug og resten av landslagsløperne under den nasjonale åpningen på Beitostølen i forrige måned.

Det endte med to sterke tredjeplasser.

– Jeg vet at det er forventninger til meg og mine prestasjoner, men prøver å stenge det ute og tenke at de forventningene jeg har til meg selv er det som betyr noe, sa Fossesholm.

Oppladningen til verdenscupdebuten har hun gjort på skolebenken.

– Jeg har kost meg på skolen. Vi har ingen eksamener til jul, men vi har litt halvdagsprøver og sånt. Kommende fredag er det halvdagsprøve i nynorsk, smilte 18-åringen, men avslo å gi pressekorpset en smakebit på kunnskapen på det området.

– Jeg har så vidt begynt å øve, men det går trått framover. Det blir nok ingen smakebit på nynorsk her, smilte 18-åringen.

Ingen «budkamp»

Langt bedre forberedt er hun til lørdagens renn på Lillehammer.

– Jeg føler egentlig at jeg har planen klar og har forberedt meg godt. Jeg er ikke stresset eller noe, men gleder meg, sa den offensive debutanten.

Startposisjonen er samtidig ikke den aller beste. Som følge av mangel på verdenscupmeritter og FIS-punkter må hun finne seg i en beskjeden plass i feltet, hvilket betyr at avstanden opp til de beste ut fra start trolig blir noen sekunder.

– Målet mitt er å komme meg rolig oppover, men ikke altfor fort, for ikke å brenne for mye krutt i starten. Så får vi se hvordan det går derfra, sa Fossesholm.

Om det blir flere verdenscupsjanser i vinter, er inntil videre usikker. Stortalentet, som er minst like god i terrengsykling, skal matches forsiktig. Junior-VM er neste mål.

Valget mellom sykkelsatsing og skisatsing, og når det må tas, ble også tema fredag. De spørsmålene turnerte også 18-åringen med den største selvfølgelighet.

– Den deadlinen er det jeg selv som setter. Jeg føler ikke noe press fra verken sykkelforbundet eller skiforbundet, sa hun – og svarte følgende på om de to forbundene nå havner i en «budkamp».

– Det blir ingen budkamp. Det er bare jeg som legger inn bud her.

Johaug-skryt

Therese Johaug er spent på hva debutanten kan utrette på Lillehammer, men vil ikke legge noe press på henne.

– Helene er en veldig positiv og viljesterk utøver. Hun gikk kjempebra på Beitostølen. Jeg gleder meg til å se henne her i helgen, sa hun fredag.

– Selv om hun matchet Heidi (Weng) og Astrid (Uhrenholdt Jacobsen) der, skal vi ikke legge forventningene dit at hun skal være med å kjempe i toppen. Verdenscup er verdenscup, nasjonalt renn er nasjonalt renn, fortsatte langrennsstjernen fra Dalsbygda.

Rådet fra Johaug til Fossesholm er klart:

– Jeg har ikke snakket med henne her ennå, men mitt beste tips er å ikke gjøre noe annet i morgen enn det hun gjorde på Beitostølen og gjør i renn på Konnerud, sa hun.

Kvinnenes 15km med skibytte starter lørdag klokka 11.00.