Sport

Første romjulstikk til Grüner

MANGLERUD STAR - GRÜNER 2-3 (0-0, 2-2, 0-1): Grüner vant det første av to oppgjør mot Manglerud Star denne romjula, og stoppa dermed rekka på ti strake tap. Onsdag jakter MS revansje på Dælenenga.

Manglerud ishall (Dagsavisen): 24. oktober gikk Grüner seirende ut av oppgjøret mot Narvik hjemme på Grünerløkka. Ti kamper, og ti tap, senere kom endelig den neste seieren for Morten Elveruds menn. Med 3-2-seier på Manglerud klatret Grüner opp fra sisteplassen i eliteserien, og ligger nå kun ni poeng bak sine naboer litt lenger øst i byen.

– Det var skikkelig deilig! Jeg syns vi spilte ganske bra også altså. Vi spilte som et lag hele veien faktisk. Vi hadde noen nøkkelpunkter som vi fulgte hele veien, sier Elverud til Dagsavisen etter kampen.

– Det er jo litt for lenge, det er det. Og jeg føler at i den perioden har vi ikke vært gode nok i 60 minutter heller. Det er et par kamper inni der hvor jeg føler at vi kunne ha fått med oss litt.

Men mot Manglerud Star mandag klarte Grüner endelig å sette sammen en hel kamp. Det har vært problemet til Elveruds mannskap hele sesongen. Eksemplene er mange. Senest mot Storhamar 17. desemeber. Da hang de bra med i to perioder, og lå kun bak med to før den tredje perioden. Det endte 1-8.

Forrige kamp mot MS, i Grünerhallen, er et annet eksempel; der sto det 3-3 etter to perioder. Så klappa Grüner sammen i tredje, og det endte 6-3 til MS.

Men mandag var det Grüner som leverte tre gode perioder, og de som avgjorde kampen i tredje periode etter å ha ligget under både 1-0 og 2-1.

– Nøkkelen vår er 60 minutter, og jeg veldig fornøyd med aggressiviteten. Vi var offensive i hodet, vi turte og våget. Vi valgte å ikke gjøre noen endringer, fordi det fungerte så bra.

– Men det er veldig ofte enkelt i teorien og vanskelig i praksis og klare å holde på det gode spillet når det drar seg til?

– Ja, det er sant. Det er sant. Men noen ganger gir man beskjed til spillerne også at det er litt andre prinsipper som gjelder, men det gjorde vi ikke i dag. Vi følte det gikk såpass bra t vi holdt oss til det.

###

Grüner-trener Morten Elverud. Foto: Haakon Frydenberg Thon

– Vi føler at vi har momentum

Nå håper Elverud at hans gutter klarer å fortsette der de slapp i Manglerudhallen, når de to lagene barker sammen i Grünerhallen onsdag.

– Er det en stor fordel, eller en ulempe med tanke på onsdagens kamp at man vinner den første? Nå har jo MS virkelig kniven på strupen?

– Det tenker vi ikke på i det hele tatt. Nå er den kampen er ferdig og så er det forberedelser til neste. Men vi føler kanskje at vi har litt momentum, og en «go» i laget, og det er ikke noe vi frykter.

Mandagens kamp ble delvis en ganske fysisk batalje, ingen stygg kamp – men mange dueller var det. Elverud forventer nye tøffe tak på onsdag.

– Absolutt. Det kommer til å bli drittøft. Det må vi være klare over. Det tror jeg vi er klar over også. Vi vet jo at hver match vi spiller er tøff vi da, sier han.

– Handler det om å prøve å fortsette der man slapp i dag?

– Ja, mer av det samma – helt klart. Så skal vi prøve å ikke ødelegge det med treninga i morgen, ler Elverud.

– Blir det en trening med masse godfølelse?

– Ja, men vi har noen punkter som vi er enige om at vi skal gjennom i morgen også. For det er ikke en perfekt kamp på noen som helst måte. Det er det ikke.

– På noen måter er det vel egentlig det, men kanskje ikke på alle måter?

– Ja, riktig, ler Elverud.

To lag med problemer i overtall

En av tingene som, om ikke det var perfekt, var ganske bra var overtallsspillet til Grüner. De slet riktignok i de to første, men på det tredje forsøket, i tredje periode, satt den for Nicolai Eliesen, som ble matchvinner.

De to naboene har begge slitt voldsomt i overtall denne sesongen. Grüner har dårligst uttelling av samtlige lag i ligaen denne sesongen, mens MS er det dårligste laget i ligaen de siste fem kampene.

Da smakte det godt å avgjøre kampen med en scoring i power play for Elverud og Grüner.

– Ja, den skal jeg innrømme har vært tung. Og det håper jeg at vi knakk litt nå. Du ser jo i første periode også har vi en som ligner litt, men der går skuddet til side. På scoringen detter den ned foran keeper også klarer vi å vinne den krigen der.

«Normal skadeliste»

Elverud kan også glede seg over at skadesituasjonen ser bedre ut for Grüner nå. De har slitt veldig med mange fravær så langt denne sesongen. Men nå er flere viktige brikker tilbake i spill, og i tillegg er Marius Carho Hansen og Robin Olsen-Syversen like rundt hjørnet.

– Nå går jo alle lag inn i en skikkelig hard januar. Vi spiller vel tirsdag, torsdag og lørdag hele januar slik jeg har forstått det. Da er det fint å ha en litt mer normal skadeliste. Det er veldig fint å få inn litt flere nå. Vi trenger å score flere mål. Det er veldig rart når man ligger nederst at man scorer for lite og slipper inn for mye, avslutter Elverud med et smil.

MS i fritt fall

Litt lenger ned i gangen under tribunene i Manglerudhallen satt en trener som ikke kunne koste på seg det samme smilet. MS-trener Dave Livingston opplever en knallhard tid som sjef for klubben.

Laget skulle avslutte året med ni poeng på de tre siste kampene, hjemme mot Narvik og Grüner, samt én bortekamp mot sistnevnte. Etter at to av de tre kampene er spilt står de med null poeng, og en haug av spørsmål om hvorfor ting ikke fungerer. De har sluppet 25 mål på de fem siste kampene, og kun scoret seks selv.

– Hvordan har egentlig treneren til Manglerud Star det akkurat nå?

– Det er vanskelig å si …, harker en preget Livingston, som prøver å finne ordene.

– Det er frustrerende. Du gjør mange forskjellige forberedelser og prøver alt. I dag har vi noen tilbake. Men de har ikke hatt mye tid ennå. Vi scorer ikke. Vi har 38 skudd nok en gang. VI har et system som er ganske offensivt, men vi klarer ikke å få puckene i mål ofte nok.

– Hva skal man si? Du så kampen, vi spiller ikke elendig, sier Livingston.

– Nei, men på en annen side så møter dere Grüner, og taper. Jeg forventer vel egentlig at dere skal vinne denne kampen. Og det regner jeg med at dere tenker selv også? Alt annet enn seks poeng i disse to kampene er jo for dårlig?

– Det er helt riktig.

– Kan man peke på én ting?

– Mangelen på naturlige målscorere. Jeg mener også at vi kunne trengt litt forsterkninger defensivt … jeg er frustrert selv. Det er ikke slik at vi ikke prøver forskjellige kombinasjoner og spill for å få mål. Men vi scorer ikke. Det er ikke mangel på skudd heller, sier han fortvila.

– Du ser målene de scorer. Spesielt det første. Håndleddsskudd fra blålinja …, sukker han.

MS-trener David Livingston og assistenttrener Ove Sundelius (t.v.) var frustrerte etter kampslutt hjemme mot Lillehammer.

MS-trener David Livingston. Foto: Lisbeth Halvorsen/Manglerud Star

Mangler mye

Det er mye som må forbedres hos Manglerud Star. Nær sagt alt. De slipper inn masse mål, scorer ikke selv, overtallet er ligaens dårligste de siste fem kampene og ingen av målvaktene klarer å stå fram.

Det mest positive MS fikk med seg fra 3-2-tapet hjemme mot Grüner var at Pontus Finstad, Jesper Öhrvall og Kjetil Martinsen var tilbake fra skade, og alle klarte å sette sitt preg på kampen. Finstad bidro med sterkt etterlengtet energi, Öhrvall kjempa fram pucken til Blake Christensen på 1-0-målet, og Kjetil Martinsen scora 2-1-målet. Det var likevel ikke nok. MS begikk velkjente synder nok en gang, og slapp inn like etter at de hadde scora selv, to ganger, og var i det hele tatt slurvete i mye av det de foretok seg.

– Jeg syns ikke alt er kaos, men jeg mener at offensiven vår må levere bedre, og mer jevnt. Jeg syns vi tar for mye skudd fra siden, og jeg tror vi må få flere skudd fra bedre posisjoner og skape trafikk. Så vi kommer til å kjøre noen øvelser i morgen (tirsdag) der vi øver på dette.

Sviktende selvtillit

En konsekvens av Manglerud Stars sviktende resultater og prestasjoner er at selvtilliten er svært lav, for ikke å si på bånn. Den negative spiralen er i gang.

Så hva kan MS gjøre. Enklere spill er ofte svaret. Få mestringsfølelsen. Kanskje noen endringer i overtallsrekka, for å prøve å få noe til å skje. Kan kanskje Steffen Thoresen gå inn der og lage litt rabalder foran mål? MS trenger i hvert fall at noe, og Grüner avgjorde matchen akkurat med den type spill i overtall mandag.

Samtidig er det ingen enkel oppgave de har foran seg. Hverken treneren eller laget. Livingston har forsøkt å rullere på linjene, uten at det heller har gitt noen videre suksess. Kanskje blir det for mye endringer også? Spørsmålene er mange, svarene få.

Scorer for lite

MS skapte likevel muligheter mot Grüner. Det var ikke så blodfattig. Men foran mål var det nettopp det – blodfattig.

– Vi prøver enkle spill. Og hvis du er ærlig så er alle lag i ligaen konkurransedyktige. Grüner også. Vi må få pucken i mål. Det er det vi må gjøre. For det er der. For som du også sier, så har vi sjanser. De scorer – vi gjør det ikke. Hvorfor det?

Omvendt intervju

Og her tar dette intervjuet en vending. Plutselig er Livingston journalist, og undertegnende sitter som trener for Manglerud Star. Du er herved advart.

– La meg spørre deg. Hvorfor føler du at vi burde være bedre enn Grüner, spør Livingston.

– Fordi dere har bedre spillere.

– Du syns det?

– Ja, det gjør jeg.

– Hvorfor sier du det?

– På papiret …

– Det handler ikke om hva som er på papiret, men hvordan ting ser ut nå. Har vi virkelig mer talent i vårt lag?

– Ja, det mener jeg dere har. Etter 0-4 hjemme mot Narvik, tror jeg de aller fleste forventet at dere skulle slå tilbake her i dag. I stedet for blir det en ny nedtur.

Livingston er ikke uenig. Han også hadde sett for seg noe annet, men med tanke på hvordan laget har sett ut i det siste, må også jeg innrømme at oddsen var jevnere enn det normalt sett ville vært.

– Jeg mener vi mangler noe. Du etterspør mer tyngde foran mål, scoringer og bedre defensivt spill. Vel, vi mangler de spillerne, sier Livingston.

– Jeg ser også at dette laget mangler noe akkurat nå. Men jeg kan ikke si at laget ikke er bedre enn Grüner. For det er det ikke, i min bok. Og jeg mener fortsatt at dette laget skal slå Grüner.

– Det kommer an på hvordan du ser på det. Jeg tror vi vil være bedre over tid. Og at det vil hjelpe å få folk tilbake.

– Ja, det tror jeg også, og det har dere jo også vært så langt denne sesongen.

– Men vi sliter akkurat nå, selv om kampen i dag (mandag) var bedre enn den vi leverte mot Narvik før jul, innrømmer Livingston.

Det kan undertegnede si seg enig i. Likevel; noe må skje med dette MS-laget, og de har muligheten allerede onsdag. Da tar de turen til Grünerhallen med håp om revansje.

På nyåret venter det også ekstremt viktige kamper for MS, som først møter Stjernen på bortebane, deretter kommer Sparta på besøk før Narvik blir tredje motstander i 2021.

Mer fra Dagsavisen