Felix Baldauf jubler etter å ha slått hviterussiske Aleksander Hrabovik med sifrene 2-1 i finalen.

Første norske brytegull på 25 år

Felix Baldauf sikret Norges første EM-gull i gresk-romersk bryting siden 1992 med lørdagens finaleseier i 98-kilosklassen. På veien danket han ut OL-mesteren.

Sport

Av Egil Sæther

22-åringen slo hviterussiske Aleksander Hrabovik med sifrene 2-1 i finalen. Bryteren fra Kristiansund tok ledelsen med 1-0 i første periode, mens det ble ett poeng på hver i den andre og siste perioden.

– Jeg skjønner ikke helt hva jeg har gjort. Folk er helt ville rundt meg her. Når andre klarer slike ting, så tenker jeg «fy f... dette er stort». Men når jeg står her selv, så skjønner jeg det ikke helt, sa svært glad Baldauf til  VG.

Det var Norges første EM-gull i gresk-romersk stil siden Lars Rønningen vant i 48-kilosklassen for 25 år siden.

– Det er altfor lenge siden. Jeg har jo tenkt at jeg må gi folk det de vil ha, sa Baldauf.

Store øyeblikk

Marthin Hamlet Nielsens bronse i Baldaufs vektklasse var forrige norske EM-medalje på herresiden. Den kom i 2014.

Norsk brytesport har opplevd noen store øyeblikk i Serbia. Fredag vant Grace Bullen finalen i kvinnenes 58-kilosklasse.

Baldauf slo ut ukrainske Dimitrij Timtsjenko i semifinalen. Han gikk fra å lede 7-0 til 7-7, men tok seg videre fordi han underveis hadde kastet som ga flest poeng.

Sjokkerte OL-mesteren

Nordmannen vekket oppsikt da han med sin kvartfinaleseier over regjerende OL-mester Artur Aleksanyan. Få hadde trodd på forhånd at Baldauf skulle klare å klå armeneren.

I åttedelsfinalen danket han ut aserbajdsjanske Araz Hasanov med 2-1. I kvalifiseringen vant han med sifrene 6-2 i møtet med tsjekkiske Artur Omarov.

Lørdagens sensasjonelle EM-gull er en stor opptur for Baldauf. Tidligere i år røk han ut tidlig i U23-EM. Det beskrev han som en «megasmell» på sin egen blogg.

Baldauf ble i 2014 første nordmann til å vinne gull i junior-EM. Samme år tok han juniorbronse i VM. (NTB)