Første islandske hjemmetap på fem år

(Island - Norge 2-3). Island gikk ubeseiret gjennom VM-kvalifiseringen og gikk på sitt første hjemmetap siden 2013.

Av Sjur Natvig

REYKJAVIK: To innbyttere fra Premier League vendte til 3-2-seier for Norge i de ti siste minuttene mot VM-klare Island. Alexander Sørloth ble matchvinner.

Joshua King ble vraket fra start for første gang på to og et halvt år, men kom inn og scoret utligningsmålet da han stjal ballen fra keeper og gjorde 2-2 i det 80. minutt.

Sørloth ble byttet inn samtidig, og det var hans kjempeskudd fem minutter senere som ga Lars Lagerbäck seier i hans gjensyn med sin gamle hjemmebane.

Gylfi Sigurdsson så ut til å bli matchvinner i sitt etterlengtede comeback etter skade da han få minutter etter å ha kommet på banen vippet inn 2-1 på en unødvendig retur fra Rune A. Jarstein. I stedet skulle to andre innbyttere, som da hadde trippet på sidelinjen i flere minutter, får siste ord.

Ti minutter før slutt prøvde keeper Frederik Schram å dra av King, som ikke lot seg lure og taklet ham. Han fikk med seg ballen og slo den i tomt islandsk bur. Sørloth delte ut knockoutslaget fem minutter senere.

Kampen startet også bra for Norge, som tok ledelsen med Bjørn Maars Johnsens første landslagsmål.

Island utlignet på straffespark etter en halvtime, men Norge så lenge ut som det beste laget i kampen mot VM-klare islendinger. Stefan Johansen var nær ved å gi Norge 2-1 med et kjempeskudd, men hans skudd fra distanse etter en time smalt i krysset og ut.

I stedet kom Sigurdsson inn til enorm jubel og fikk stemningen til å stige ytterligere da han vippet inn en unødvendig retur fra Jarstein, som ikke greide å holde et løst skudd fra Birkir Bjarnason i det 70. minutt.

I speilet

Trenerne hadde snakket om at kampen ville bli som å se seg i speilet, og det var to lag som presset høyt og aggressivt, og som gjorde det vanskelig for hverandre. Norge var på høyde i duellene ute på banen, men i Islands boks ble det vanskelig å komme på ball.

Unntaket var etter et kvarter, da Stefan Johansen kjempet ballen fram til Bjørn Maars Johnsen. Den høye spissen slet i hodeduellene, men fikk denne gang ballen på fot, vendte elegant bort sin motspiller og slo til med venstrebeinet. Keeper var borti ballen, men den føk inn under tverrliggeren.

I en sjansefattig første omgang holdt ledelsen holdt i et kvarter, før Island scoret på sin første og kampens annen sjanse. Islands venstrekant Rúrik Gíslason tok seg forbi Jonas Svensson og stormet inn fra siden. Svensson var på etterskudd og dro ham ned. Straffesparket var greit.

Alfred Finnbogason tok nesten ikke tilløp, ventet ut Jarstein og skjøt i mål.

Spillet i første omgang varmet ikke nødvendigvis alle tilskuerne på en sur junikveld i Reykjavik, men Lagerbäck så ting å glede seg over ut over den svært varme velkomsten han fikk på sin gamle hjemmebane.

Positivt

Med Sander Berge tilbake på sentral midtbane (og god i omgangen han spilte) falt enda en brikke på plass i Lagerbäcks gjenreising av landslaget, og Iver Fossum var positiv på kant i sin første landskamp fra start. Kristoffer Ajer tok et nytt steg på veien til å etablere seg som Norges forsvarssjef. Islendingene kom gang på gang til kort i duellene mot ham. Dessuten var det igjen knallhard og disiplinert jobbing i samtlige lagdeler.

Island kom til en tidlig sjanse i annen omgang da Jarstein rykket ut på et hjørnespark uten å nå ballen, og Kári Árnason nikket rett over.

Sekunder senere satte Elyounoussi ballen elegant i mål etter å ha blitt spilt gjennom, men han var hårfint offside på framspillet fra Johnsen, og jubelen ble kortvarig.

Hjemmelaget slapp med skrekken da Stefan Johansen viste fram skuddfoten, og så steg jubelen da stjernen Sigurdsson kom inn. Men til sist skulle den stilne.

Johnsen, King og Sørloth scoret hvert sitt mål, og Elyounoussi var god. I bakhånd har Lagerbäck en døgnvill Ola Kamara. Norge er i øyeblikket godt forspent med spisser. (NTB)

Island – Norge 2-3 (1-1)

Laugardalsvöllur: Ca. 9000 tilskuere

Mål: 0-1 Bjørn Maars Johnsen (15), 1-1 Alfred Finnbogason (str. 30), 2-1 Gylfi Sigurdsson (70), 2-2 Joshua King (80), 2-3 Alexander Sørloth (85).

Dommer: Jonas Eriksson, Sverige.

Gult kort: Jonas Svensson (9), Norge, Kari Arnason (73), Island.

Norge (4-4-2): Rune A. Jarstein – Jonas Svensson, Håvard Nordtveit, Kristoffer Ajer, Martin Linnes – Stefan Johansen, Markus Henriksen, Sander Berge (Ole Selnæs fra 46.), Iver Fossum – Bjørn Maars Johnsen (Alexander Sørloth fra 70.), Tarik Elyounoussi (Joshua King fra 70.).

Ubenyttede reserver: Ørjan H. Nyland, Sten Grytebust – Birger Meling, Tore Reginiussen, Sigurd Rosted, Fredrik Midtsjø, Vegar Eggen Hedenstad, Mats Møller Dæhli, Ola Kamara, Ghayas Zahid.

Island (4-4-2): Frederik Schram – Birkir Mar Sævarsson, Kari Arnason, Ragnar Sigurdsson (Sverrir Ingi Ingason fra 46.), Hördur Björgvin Magnusson – Johann Berg Gudmundsson, Birkir Bjarnason (Albert Gudmundsson fra 87.), Emil Hallfredsson (Samuel Kari Fridjonsson fra 83.), Rurik Gislason (Ari Freyr Skulason fra 63.) – Jon Dadi Bödvarsson (Gylfi Sigurdsson fra 63.), Alfred Finnbogason (Björn Bergmann Sigurdarson fra 46.).

Ubenyttede reserver: Hannes Thor Halldorsson, Runar Alex Runarsson – Holmar Örn Eyjolfsson, Olafur Ingi Skulason, Aron Einar Gunnarsson, Arnor Ingvi Traustason.