Therese Joaug og Marit Bjørgen varmet opp sammen foran tirsdagens intervalltrening. Men så stakk Johaug i fra....

Første Bjørgen-samling uten sønnen på plass

Marit Bjørgen er skadefri og klar for sesongstarten i langrenn. Nå trener hun også på å være på treningsleir uten sønnen Marius.

 

KVITFJELL (Dagsavisen): Tirsdag var Marit Bjørgen med på sitt første «elghufs» sammen med lagvenninnene på landslaget i Kvitfjell. Konklusjon: Marit Bjørgen er friskmeldt og klar for sesongstarten både på Beitostølen om halvannen måned og verdenscupen. Hvis hun blir tatt ut.

Astmadebatten som vil fortsette, er hun også stålsatt for.

To tretthetsbrudd

«Elghufs er fem fire minutters intense løpsintervaller med tre minutters pauser. Dette foregikk i går på en bratt skogsbilvei ved Fåvang i bunnen av Kvitfjell i Gudbrandsdalen. Therese Johaug stakk som vanlig fra start, men Marit Bjørgen gledet seg over et hun lett hang på de andre.

– Jeg fikk gode svar. Perioden med tretthetsbrudd i hoftene er over og jeg kan trene for fullt, sier hun til Dagsavisen i «Bjørn Dæhlie-hytta» på Kvitfjell etter formiddagsøkta.

Dette er første samling uten sønnen Marius ved hennes side. Også det er noe hun må trene på.

Avsluttet ammingen

– Jeg avsluttet ammingen for tre måneder siden. Men jeg må også trene på å være noen dager uten ham, sier hun.

For Marit Bjørgen ar fått erfare at å være nybakt mor og toppidrettsutøver ikke er en kombinasjon som går av seg selv.

– Det er jo på sett og vis fascinerende hvordan kroppen forandrer seg. Nå har jeg vært med i en gruppe med andre i samme situasjon for å tilpasse treningen til den nye hverdagen. Det er krevende å være mor, sier hun.

Utålmodigheten etter å komme i gang med treningen gjorde at hun pådro seg tretthetsbrudd, sannsynlig som følge av mangel av kalsium i forbindelse med graviditeten og fødselen. I sommer og høst har hun vært tålmodig. Hun har syndet seg langsomt, men mener hun nå kan trene på samme nivå som de andre. Det er løpingen som har vært en begrendesnde faktor.

Men dagene på Kvitfjell er de aller første uten sønnen Marus (ni måneder) ved siden av seg. Onsdag kommer barnefar Fred Børre Lundberg opp med sønnen. Slik vil det bli ye av i månedene og vinteren som kommer. Marit Bjørgen satser for fullt.

Fikk svar i 2009

Den pågående debatten om medisinbruk mot astma innen langrenn vil prege hele sesongstarten og ikke minst verdenscupåpningen i Finland i november og under VM i samme land i februar.

Marit Bjørgen har vært en av skyteskivene internasjonalt ettersom hun har fått tillatelse til bruk av nødvendig medisin siden 2009.

– Betegner du det som en yrkesskade?

– Ja, det er jo det det er. Jeg fikk diagnosen i 2009 og det kommer av hard intensitet. Og problemet har forsterket seg siden sprint ble innført. Jeg er ikke veldig utsatt for sterk kulde, men mine problemer er verst under fuktige forhold, i rå luft. Det var litt slik under VM i Holmenkollen i 2011, sier hun.

– Dere må tåle at debatten kommer og dere må være med på den?

– Ja, og det er en del av det å være toppidrettsutøver å bli mistenkeliggjort. Men vi vet hva vi driver med og jeg er glad for at et uavhengig utvalg skal gå gjennm alt sammen slik at vi får klare svar, sier hun.

Holdt seg bak

Therese Johaug, som som vanlig er suveren i slike økter som ble kjørt i går, er også forberedt på mediefokuset om norsk medisinbruk.

– Vi må bare innse realiteten, og så får vi avvente den forskningsrapporten som kommer, sier Johaug til Dagsavisen.

Hun er ikke astmatiker og har aldri hatt store problemer med luftveiene.

– Hva har overrasket deg med debatten?

– Ikke så mye. Men alle skal ha meninger om ting. Det er slik verden er. Og det må vi tåle, sier hun.

At Marit Bjørgen er tilbake på samling mener hun er positivt for hele gruppa.

Og for henne selv er tøffeste utfordrer tilbake.

Og da intervallene startet i går var Johaug mange meter fran de andre umiddelbart.

– Det er slik hun er og slik har det vært i årevis, sier Marit Bjørgen, åpenbart lettet over de gode svarene hun fikk.