Sport

«Først og fremst en fotballtrener». «Tydelig, tøff og rettferdig». Odd-spillerne hyller gamlesjefen

Odd-profilene Fredrik Semb Berge og Elbasan Rashani mener alt ligger til rette for at Dag-Eilev Fagermo skal bringe Vålerenga tilbake til toppen. Her forteller de hvorfor.

31. januar ble det klart at Dag-Eilev Fagermo forlot Odd for å ta over som Ronny Deilas erstatter i Vålerenga. Den nye VIF-treneren tar med sitt nye mannskap til Marbella på treningsleir torsdag. Ambisjonen hans i Vålerenga er å føre laget tilbake til toppen av norsk fotball. Dét har han gode muligheter til, mener tidligere elever i Odd.

– Fagermo er alt det Vålerenga trengte. Han er tydelig, tøff og rettferdig, med kontinuitet som førsteprioritet. Dette var fin timing for begge parter. En god match, skriver Elbasan Rashani (26) i en SMS til Dagsavisen. Han spilte under Fagermo i Odd i perioden 2010-2014, før han så dro videre til Brøndby og Rosenborg. I 2017 hentet Fagermo ham tilbake.

– Fagermo har alle forutsetninger for å lykkes. Det tror jeg absolutt. Og det er bra for norsk fotball, for vi trenger et hovedstadslag som kan hevde seg, sier Odd-stopper Fredrik Semb Berge (30) til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet

Kristiansund  20190626.
NM i fotball 2019 4. runde: Kristiansund - Odd. Odds trener Dag Eilev Fagermo gir Elbasan Rashani et klapp på skuldren i cupkampen i fotball mellom Kristiansund og Odd på Kristiansund Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Dag-Eilev Fagermo og Elbasan Rashani under en Odd-kamp i 2019. Foto: NTB scanpix

Les også: Rekdal: – Spillerlogistikken i Vålerenga har vært en fiasko (DA+)

Følelsesmenneske

Begge peker på samme type faktorer når Dagsavisen spør hvordan trenerveteranen lyktes i Odd.

– Han er en trener med en tydelig stil som han dyrker, 4-3-3. Han er flink på feltet. Fagermo er først og fremst en fotballtrener, sier Semb Berge.

– Han gir klare beskjeder om hva han forventer av spillerne. Han sier det han mener, noe jeg personlig synes er positivt. Man vet hvor man har ham, fortsetter midtstopperen.

Semb Berge startet sin seniorkarriere i Odd. Han spilte for skiensklubben i perioden 2008-2014, før turen gikk videre til henholdsvis Brøndby og Molde. Så kom han tilbake til Odd i 2016.

– Det var skriverier om gnisninger mellom dere da du valgte å dra til Molde i 2015?

– Fotball er følelser, og han er et følelsesmenneske. Men man kan alltid snakke sammen. Vi var aldri uvenner. Og Fagermo var en stor grunn til at jeg kom tilbake til Odd, sier Semb Berge.

Les også: Ingebrigtsen svarer Rekdal: – Han får mene det han vil (DA+)

Effektive treningsmetoder

Stopperveteranen, som har tre A-landskamper på CV-en, roser måten Fagermo organiserer treninger på. Da 53-åringen ble presentert i Vålerenga, gjorde trenerveteranen et poeng av at VIF skal bli det laget som trener best i Norge.

– Han er tydelig på feltet, og legger opp gode og effektive treninger. Han er tydelig på hva som forventes i øvelsene. Har man Fagermo som trener, føler man seg forberedt når kampene kommer, sier Fredrik Semb Berge.

30-åringen kommer til å ha et øye på Vålerenga og gamlesjefen denne sesongen.

– Han har kommet til en større klubb, så det skal bli spennende å følge. Jeg ønsker ham lykke til, sier Semb Berge.

– Bortsett fra mot Odd, legger han humrende til.

Les også: Dette er Vålerengas «nye Zahid» (DA+)

Klanen en faktor

– Tror du han henter noen unge, lovende Odd-spillere til VIF?

– He-he. Det håper jeg ikke. De skryter jo fælt av akademiet sitt i VIF, så vi får håpe det hentes opp spillere derfra i stedet, svarer stopperen.

Elbasan Rashani peker på kontinuitet og Klanen som to viktige faktorer for Fagermo-suksess i VIF.

– Vålerenga har mange gode spillere, så det er ikke sånn at treneren må trylle for å få det laget til å vinne fotballkamper. Etter hvert tipper jeg vi kommer til å se en tydelig førsteellever med mindre utskiftninger, noe som vil gi kontinuitet og trygghet i VIF. Hver enkelt spiller i troppen vil forstå sin rolle og jobbe ut fra det. En slik tilnærming tror jeg også supporterne vil sette pris på. Et heltent Klanen er noe av det beste vi har her til lands. Selvsagt vil de ha mye å si for at klubben skal lykkes, skriver angrepsspilleren til Dagsavisen.

Les også: Slik merker Vålerenga «Fagermo-effekten»

Mer fra Dagsavisen