Forbyr Nike-sko etter at utøver satte rekord

Fra nå av må løpesko finnes i butikk i fire måneder før de kan brukes i konkurranse.

Det internasjonale friidrettsforbundet, World Athletics, forbyr skoene Eliud Kipchoge brukte da han ble første person som klarte å løpe et maratonløp på under to timer.

Det melder nyhetsbyrået Reuters og flere internasjonale medier. 

Fra nå av må sko ha såler på maks 40 millimeter, og kun inneholde én plate, med mindre det er snakk om småplater til feste for pigger for banesko. 

Det er Nikes Vaporfly-modeller som har vakt oppstuss i friidretten, etter at flere utøvere har satt rekorder med disse skoene på beina.

Vaporfly-modellen Eliud Kipchoge var en såkalt prototype med tre karbonplater inni sålen. Altså to for mye ifølge det internasjonale friidrettsforbundets nye regler. 

Artikkelen fortsetter under bildet av Eliud Kipchoge i hvit trøye, omgitt av andre atleter sponset av Nike, deriblant de norske Ingebriktsen-brødrene. Foto: NTB Scanpix

Eliud Kipchoge i hvit trøye i midten, omgitt av andre atleter sponset av Nike, inkludert de norske Ingebriktsen-brødrene, som var blant harene i det rekordsettende maratonløpet.
Foto: NTB Scanpix

«Det er ikke vår jobb å regulere skomarkedet, men det er vår plikt å bevare elitekonkurransenes etikk gjennom å sikre at skoene eliteutøverne bruker i konkurranser ikke gir urettferdig hjelp eller fordel», uttalte friidrettsforbundets president Sebastian Coe til nyhetsbyrået Reuters

Utøvere som ikke er sponset av Nike, har klaget over det de mener er en urettferdig fordel for Nikes utøvere. 

«Jeg tror disse nye reglene balanserer fint mellom å gi forutsigbarhet for utøvere og produsenter idet de forbereder seg til Tokyo 2020, samtidig som de tar for seg bekymringene som har blitt brakt på bane rundt skoteknologi», sier Sebastian Coe videre.