Wayde van Niekerk feiret rekordløpet med det brasilianske flagget.

Forbløffet over verdensrekorden

Michael Johnson fikk ikke ha verdensrekorden på 400 meter til evig tid. I natt kom sørafrikaneren Wayde van Niekerk og smadret den 17 år gamle rekorden. Johnson fulgte løpet ringside.

Av Fredrik Ljone Holst

Wayde van Niekerk løp inn til overlegent OL-gull og ny verdensrekord på mennenes 400 meter i Rio. Etter rekordløpet ble sørafrikaneren hyllet av Usain Bolt.

Den nye rekorden, som er på 43,03 sekunder, ble satt i bane 8. Det er første gang noen vinner en olympisk 400 meter fra denne banen. Van Niekerk slo Michael Johnsons 17 år gamle rekord og var 0,15 sekunder raskere enn amerikanerens løp i Sevilla 26. august i 1999.

Kirani James fra Grenada tok sølvet, mens USAs LaShawn Merritt løp inn til en bronsemedalje. De var ikke i nærheten av gullvinneren fra Sør-Afrika.

– Jeg trodde noen kom til å ta meg igjen. Jeg følte meg veldig alene på slutten, fortalte Van Niekerk etter rekordløpet i Rio de Janeiro.

– Jeg trodde jeg kunne ta verdensrekorden. Denne medaljen har jeg drømt om i evigheter.

Hyllet av Bolt

Det var imidlertid en annen overlegen seierherre som stjal overskriftene på friidrettsbanen natt til mandag norsk tid. Van Niekerk hyllet selv vinneren av 100-meteren og friidrettens største stjerne, Usain Bolt.

– Det er Usain Bolt, kongen av 100 og 200 meter. Jeg er bare takknemlig for å være her, og jeg prøver å lage min egen historie.

Van Niekerk har et godt forhold til Bolt og tilbrakte tid i Jamaica sammen med hans trener, Glen Mills, tidligere i år.

– Da han kom til Jamaica sa jeg til ham at han er den eneste personen som kan slå rekorden på 400 meter. Han er veldig rask, og for meg var det ingen stor overraskelse, sa Bolt.

Overlegen

Michael Johnson hadde ingen problemer med å innse at rekorden hans nå er historie. Amerikaneren overvar det hele som ekspert for BBC.

– Han tok den så raskt. Jeg aldri sett noe lignende fra 200 til 400 meter noen gang. Det var en massakre av Wayde van Niekerk. Han knuste konkurrentene, sa Johnson.

Sølvvinner Kirani James erkjente at han ikke var i nærheten av å kunne utfordre Van Niekerk.

– Han slakket aldri av. Det som normalt sett skjer er at man mister litt fart de siste 100 meterne, men han holdt det bare gående, sa James. (©NTB)

Resultater:

400m menn:

Gull: Wayde van Niekerk, Sør-Afrika 43,03 (verdensrekord)

Sølv: Kirani James, Grenada 43,76

Bronse: Lashawn Merritt, USA 43,85

4) Machel Cedenio, Trinidad og Tobago 44,01, 5) Karabo Sibanda, Botswana 44,25, 6) Ali Khamis Khamis, 44,36, 7) Bralon Taplin, Grenada 44,45, 8) Matthew Hudson-Smith, Storbritannia 44,61.