Sport

Forbannet Forfang slapp med skrekken

Johann André Forfang var nær ved å ryke ut i kvalifiseringen til åpningsrennet i hoppuka. Etterpå var han mektig provosert.

Av Stian Grythaugen

Tromsø-hopperen mente han fikk grønt lys til å hoppe på altfor dårlige forhold. I bakvinden landet han på 115 meter og ble nummer 48 i kvalifiseringen.

Med et halvpoeng mindre hadde vinterens beste norske skihopper måttet se søndagens Oberstdorf-renn fra tribuneplass. Det hadde naturlig nok blitt en gedigen nedtur.

Til pressesonen etter lørdagens kvalifisering kom en forbannet Forfang.

– Jeg fikk pluss 8,8 poeng (i vindkompensasjon). Det skjedde, sa 23-åringen da han skulle forklare kvalikhoppet.

Forbannet

Ansiktsuttrykket til tromsøværingen umiddelbart etter den ubehagelig tidlige landingen i Schattenbergbakken sa det meste om at han trodde sammenlagtsjansene i hoppuka var spolert nærmest før turneringen hadde startet.

– Ja, selvfølgelig. Jeg var sikker på at jeg ikke skulle klare å kvalifisere meg, medga Forfang overfor NTB.

– Var du lettet da du skjønte at du slapp med skrekken?

– Jeg var ikke så veldig lettet, egentlig, jeg var bare jævlig forbannet.

– Forbannet fordi?

– De på slutten hopper med minuspoeng (i vindkompensasjon) og oppdrift. Jeg fikk pluss 8,8 poeng. Det er en helt annen verden og en helt annen konkurranse. Det hører ikke hjemme noe sted.

Forfang var krystallklar på at juryen burde ventet med å sende han utfor.

– De ventet i fem minutter etter at jeg hadde hoppet. Det forklarer alt, sa 23-åringen oppgitt.

Tøff duell

Landslagssjef Alexander Stöckl var langt mildere stemt i sin vurdering av situasjonen. Han mener eleven fikk grønt lys innenfor den såkalte vindkorridoren.

– Det var innenfor korridoren og dermed skikkelig uflaks. Jeg synes Johann gjorde et ålreit hopp, og derfor skal han egentlig være fornøyd, men jeg skjønner at han er forbannet akkurat nå, østerrikeren.

Stöckl understreket samtidig at forholdene ikke på noen måte var på Forfangs side.

– Han hadde 8,8 plusspoeng i vindkompensasjon. Det tilsvarer kanskje én til halvannen sekundmeter bakvind på det meste i den første flyfasen som er avgjørende, sa han.

Konsekvensene av 48.-plassen i lørdagens kvalifisering blir at Forfang havner i en meget tøff duell i den første omgangen søndag. Der skal han ut mot polske Piotr Zyla, som er andremann i verdenscupen sammenlagt

– Det blir vanskelig, men jeg skal i det minste prøve på en «lucky loser»-plass, sa Tromsø-hopperen lørdag.

De fem beste duelltaperne går til finaleomgangen.

Stjernen-løft

Landslagssjef Stöckl ber elevene være forberedt på at forholdene også blir en faktor søndag.

– Det blir det samme som nå. Du må hoppe bra på ski og samtidig ha litt flaks med forholdene, konstaterte han.

Opptur for Stjernen

Andreas Stjernen hadde aldri tidligere lyktes i storbakken i Oberstdorf. Lørdag snudde trenden.

Kvalifiseringen til åpningsrennet i den tysk-østerrikske hoppuka ble en gedigen opptur for hoppveteranen. 136,5 meter og fjerdeplass ble fasiten.

I forkant hadde han i tillegg gjort to gode treningshopp, der særlig det siste på 130 meter under dårlige forhold var kruttsterkt.

– Det begynte bra i det første hoppet i dag, og deretter har det bare gått bedre og bedre. Det var nesten litt overraskende bra på slutten her nå, men det er bare bra, smilte Stjernen til NTB i pressesonen.

Han visste godt at han kom til en bakke der han aldri tidligere har reist hjem med en topplassering. 19.-plassen fra 2016 utgjorde den tidligere bestenoteringen.

– Jeg har vært historisk dårlig her, og det har jeg tenkt på. Nå gjør jeg min beste dag i denne bakken noen gang, og det er godt, fastslo Stjernen.

Tung sesongstart

– Hvorfor har du ikke lykkes i Oberstdorf tidligere?

– Jeg har vel ofte slitt litt i starten av sesongen generelt, men dette er en litt «tricky» bakke, og etter en liten pause med hopping kan det være litt vanskelig å finne tilbake til den rette følelsen. Men det skal ikke være noe vanskelig å hoppe her, sa 30-åringen.

Innledningen på sesongen har på ingen måte vært fylt med gode opplevelser for Stjernen. 17.-plassen i det siste verdenscuprennet i Engelberg bar samtidig bud om at noe var på gang.

På treningssamlingen på Lillehammer før jul fortsatte fremgangen.

– Det gikk ganske bra på Lillehammer, men jeg tror det var enda hakket bedre i dag enn det var der. Det kjennes ut som jeg har klart å koble bra av i jula og hadde ting klart da jeg startet her, sa Stjernen.

Lettet

– Hvor optimistisk blir du foran åpningsrennet etter dette?

– Jeg blir i hvert fall mer optimistisk enn jeg var i går, smilte trønderen, som mest av alt var lettet over tilsynelatende å ha funnet formen i tide til et av sesongens store høydepunkter.

– Ja, jeg er ganske lettet. Nå skal jeg senke skuldrene, se litt på video og legge en slagplan foran rennet i morgen, sa hoppveteranen.

Landslagstrener Alexander Stöckl var glad på Stjernens vegne etter kvalifiseringen.

– Jeg er selvfølgelig litt overrasket jeg også, men han gjorde to gode hopp på trening og fortsatte med det samme i konkurransen. Han treffer og hadde ålreite forhold. Da er det mulig, sa han til NTB.

Østerrikske Stefan Kraft vant lørdagens kvalifisering etter et hopp på 138,5 meter. Verdenscupleder Ryoyu Kobayashi hoppet like langt og fulgte nærmest. Seks av sju nordmenn er kvalifisert for rennet. Halvor Egner Granerud må være tilskuer. (NTB)

Mer fra Dagsavisen