Fransk politi tar hånd om britiske fotballfans i Lille.

Foran England - Wales: 36 pågrepet

Fransk politi har pågrepet 36 fotballtilhengere etter opptøyer og voldeligheter i EM-byen Lille. 16 personer er innlagt på sykehus. England møter Wales i nabobyen Lens klokka 15.

Av Stian Grythaugen og Øystein Bjerkestrand

Politiet jaget store grupper med engelske fans gjennom bakgatene rundt sentralbanestasjonen i byen nord i Frankrike, og de måtte ty til tåregass for å spre fotballtilhengerne.

Minst 36 personer er pågrepet etter voldelighetene onsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

En gruppe på rundt 200 supportere skal ha blitt gradvis mer og mer bråkete og høylytte i forkant av politiets inngripen. Engelskmennene skal ha sunget sanger der Russland ble hånet, og på et tidspunkt skal en eksplosjon ha blitt hørt.

Politiet i Lille opplyste senere at 16 personer er pågrepet onsdag, deriblant seks russere som er mistenkt for å ha vært involvert i voldshandlingene i Marseille sist helg.

I løpet av onsdagen ble det besluttet å utvise tre russere og en ukrainer som ble pågrepet tirsdag.

Russere i retten

Tre av de 43 russiske supporterne som ble pågrepet i forbindelse med bråket etter kampen mellom England og Russland, stilles for retten torsdag.

Det skriver nyhetsbyrået AFP. I tillegg blir 20 russere utvist fra Frankrike uten siktelse, mens de 20 siste blir løslatt.

Fransk påtalemyndighet har tidligere uttalt at er i besittelse av nok bevis til å stille flere av russerne for retten.

– Vi har bevis for at i det minste enkelte av dem tok del i uakseptable voldeligheter, sier en talsmann for de lokale myndighetene.

Ett år fengsel

De tre står overfor samme siktelse, opptil ett år fengsel, som ti britiske, franske og østerrikske supporterne fikk mandag, i tillegg til en ytterligere siktelse som innbefatter gruppevold og overlagt vold. Totalt kan de tre russerne vente seg ett år fengsel og 15.000 euro i bot.

Utenriksminister i Russland, Sergej Lavrov, har beskrevet pågripelsene som «helt uakseptable».

Tidligere i uken opplyste UEFA at det russiske laget vil bli sendt hjem fra EM dersom supporterne står bak ytterligere bråk i tiden som kommer. Russlands fotballforbund er også ilagt en bot på 150.000 euro, tilsvarende 1,4 millioner kroner. (NTB)