For få norske toppkamper

Det er langt mellom storkampene i norsk fotball. Vålerenga – Rosenborg burde vært en årlig klassiker.

KOMMENTAR

Det kan den godt  bli hvis «prosjekt Deila» nå har kommet på skinner og han får rett i at Vålerenga blir et medaljelag neste år. Men det er ingen selvfølge. Rosenborg og også Sarpsborg 08 vil være i en helt annen økonomisk divisjon gjennom sin deltakelse i Europaligaen. Også Brann og Molde har betydelig større budsjetter.

Men alle vet at potensialet til Vålerenga er helt på høyde, bare i kraft av at de spiller i landets største by. Det er bare Rosenborg og Brann som har trukket flere folk enn Vålerenga i år, tross en sportslig grå tilværelse midt på tabellen. Søndagskveldens oppgjør kan bli et lite veiskille. Det er Rosenborgs første opptreden på Intility Arena. Og det er Vålerengas store anledning til å etablere denne arenaen som et fort. Laget har ikke tapt der siden 7. april.

Men Vålerenga har heller ikke slått Rosenborg i Oslo på sju år, siste seier kom da Andre Muri pirket inn seiersmålet i 2011. På Lerkendal har det vært enda mørkere. VIF har tolv seriekamper på rad uten seier mot Rosenborg. Unntaket var cupseieren i kvartfinalen på Lerkendal i fjor. Om halvannen uke skal den kampen repeteres i Trondheim.

Det kan bli fullsatt på VIFs nye arena søndag kveld og budskapet er at denne typer kamper kommer for sjelden. Sett utenfra er norsk eliteserie en ganske grå masse. Hvilken enkeltkamp huskes i år? Det avhenger selvsagt av hvem du spør. Det har vært store opplevelser i Trondheim, Bergen, Sarpsborg og Oslo. VIF-supporterne vil selvsagt peke på overtidsscoringen mot Lillestrøm, fordi de kampene har vokst seg store, uavhengig av sportslig nivå.

På fredagens VIF-trening studerte jeg spesielt VIF-keeper Adam Larsen Kwarasey. Han blir en nøkkelmann i denne kampen og han er den eneste i VIFs startellever som har spilt for Rosenborg (Daniel Fredheim Holm har karantene). Han er enig i at disse kampene kommer for sjelden, men VIFs utfordring er å benytte sjansen og vokse med oppgaven. De slo serielederen Brann i siste seriekamp, nå kan de gjøre det samme med Rosenborg og i så fall kan VIF kjempe om de medaljene Ronny Deila snakker om allerede i år. For fire seire på rad gir utslag i en serie der alle slår alle.

Les også: Når slo VIF RBK sist i Oslo?+ https://www.dagsavisen.no/sport/denne-vif-gjengen-er-den-siste-som-har-slatt-rosenborg-i-oslo-1.1203439

Keeper Kwarasey rykker opp og blir Vålerengas kaptein i morgen, mens den skadeplagede Magnus Lekven tar plass ved siden av «frelseren» Mohammed Abu på midten. VIF har verken tapt poeng eller sluppet inn mål etter at ghaneseren kom inn på laget.

Intility Arena har ikke vært utsolgt siden åpningskampen mot Sarpsborg 08 (tap 1-2) for et drøyt år siden. Nå er det på tide!