Sport

Folkehelt i Russland

Ole Einar Bjørndalen rett fra VM-suksess til russisk mottagelse. Det gleder han seg til.

Vi får et nytt eksempel på Ole Einar Bjørndalens status utenfor Norges grenser. Fra og med i går hadde han fullt fokus på verdenscupavslutningen i russiske Khanty-Mansjisk. Skiskyting er den største vinteridretten i Russland bak ishockey.

Les også: Bjørndalen håndplukket av Putin

Russisk fiasko

Nå er russerne rasende på sine egne utøvere som kommer fra VM uten gull. Men for Ole Einar Bjørndalen er alle dører åpne. Han kjører endog rundt med russisk sponsor på sin gedigne bobil.

– Jeg konsentrerer meg alltid om neste renn. Ja, det er selvfølgelig en utladning etter VM. Men det er også en kolossal inspirasjon. Jeg har hatt min største VM-opplevelse noensinne, sa Bjørndalen på den avsluttende pressekonferansen i Holmenkollen søndag kveld. Med charterly

Deretter dro han på bankett. Den varte og rakk.

Og i går reiste charterflyet med nesten alle VM-deltagerne fra Gardermoen til denne velstående oljebyen 1900km øst for Moskva. En rimelig stor kontrast fra VM i Oslo. Men Bjørndalen og skiskytterne kan vente seg solid oppvartning.

– Ja, skiskyting er stort der. Sportslig er det jo Oslo-VM som var størst, men står jeg på startstrek er jeg alltid skjerpet, sier han.

– Du vil få nye spørsmål om hvor lenge du skal holde på. Hvordan takler du det?

– Med tålmodige svar. Og jeg svarer som det er. Slikt venter jeg med til etter sesongen. Men jeg har sagt til alle at jeg føler meg ung både i kropp og sinn.

Og det er mulig å tro ham på. Han avsluttet VM med gull på lørdagens stafett og bronse på søndagens fellesstart der han skjøt alle 20 blinker rett ned.

– Jeg fikk faktisk til mitt beste løp i det aller siste VM-rennet. Men to mann var bedre. Det må jeg ha respekt for, sier han.

Les også: Bjørndalen skal løfte russiske talenter

IOC-avtale

Ole Einar Bjørndalen er som kjent IOC-medlem. Han ble valgt inn som utøvernes representant under OL i Sotsji for to år siden. Men møtene han har deltatt i er like få som blinker på standplass: Fem.

– Det er avklart med IOC-president Thomas Bach at jeg kan prioritere det sportslige så lenge jeg holder på, har han tidligere forklart om det.

Spørsmålet om hvor lenge han holder på er det ingen grunn til å mase om lenger. «Alle» tror at dette elleville eventyret bare fortsetter. Til neste VM og neste OL. Han er jo fortsatt selvskreven på et norsk landslag. Fire medaljer i Oslo 2016 bekreftet det. 19 år etter at han tok sin første.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen