Sport

Fjerde pallplass for Tarjei Bø

arjei Bø tok sin fjerde pallplass for sesongen på sprinten i Antholz, men har til gode å stå øverst på pallen. Det venter han gjerne én drøy måned med.

Av Stian Grythaugen

ANTHOLZ: 27-åringen har vært Norges klart mest stabile skiskytter denne sesongen. I tillegg til fire besøk på pallen har han like mange fjerdeplasser.

– Jeg er veldig fornøyd med stabiliteten min. Sånn jeg er satt sammen som skiskytter akkurat nå, er jeg veldig trygg og veldig fornøyd. Jeg har gått veldig mange gode løp i vinter, fastslo Bø overfor NTB etter fredagens renn.

Ikke dermed sagt at han er fornøyd med å ikke ha besteget seierspallens øverste trinn.

– Seieren mangler, men den sparer jeg gjerne til VM. Jeg vet uansett at jeg er mer enn god nok til å klare det, sa 27-åringen.

Han har luktet på toppen av seierspallen ved flere tilfeller i vinter, men bruker ikke mye energi på å irritere seg over misbrukte muligheter.

– Egentlig ikke. Det er et par seirer som det er frustrerende at glapp. I Hochfilzen følte jeg at seieren glapp på grunn av sent startnummer, pulje og ski. Den satt i litt, men rennet i dag var utelukkende en opptur, sa han.

Beste i høyden noen gang

Storebror Bø brøt nemlig noe som lignet en barriere i Antholz. 27-åringen har i likhet med lillebror Johannes hatt vondt for lykkes i høyden tidligere, og hadde en 15.-plass som bestenotering i den italienske skiskyttermetropolen fra før. Tredjeplassen var i så måte et solid løft.

– Jeg tror verken Johannes eller jeg er født med høydeegenskaper fra naturens side. I tillegg har nok sykdom og mange avbrekk gjort at jeg tidligere har blitt avkledd i større grad i høyden enn i lavlandet. I år har jeg et veldig bra treningsgrunnlag og kan flyte på det. Dermed takler jeg den tynne lufta bedre også, fastslo storebror Bø.

Foran årets sesong har stryningen tatt grep for å beherske konkurransene i høyden bedre.

– Høydetrening får du alltid mer utbytte av når kroppen spiller på lag, og denne sesongen har jeg lagt ned mer høydetrening enn de andre.

27-åringen deltok på landslagets høydeopphold i august og var i tillegg en uke lenger i høyden i oktober enn lagkameratene. Når lillebror Johannes reiser hjem til Norge mandag, blir i tillegg Tarjei igjen i Antholz en uke for å nyte godt av de gode treningsforholdene i den italienske mellomhøyden.

Imponert sjef

Aktuelt er det derimot ikke å legge inn ytterligere et høydeopphold tett opp mot VM på hjemmebane i Holmenkollen i mars.

– Jeg har aldri kjørt høydeopphold før mesterskap, og har hatt veldig suksess med det. Jeg synes jeg får best skiskyttertrening i lavlandet, først og fremst med tanke på skytingen, sa Bø etter fredagens sprint.

Der fikk han en opptur på skytebanen med to fulle hus.

– Skytinga var veldig bra, og spesielt liggende der jeg har trøblet litt i det siste. Jeg klarte å være offensiv og skjerpet, fastslo 27-åringen.

Landslagstrener Egil Gjelland er mektig imponert over den stabiliteten storebror Bø har vist i vinter.

– Tarjei er beinsolid tvers gjennom denne sesongen. Jeg tror ikke han hadde noen kjempefølelse i dag, men han er likevel sterk hele tiden. Husk også at Simon Schempp alltid er sterk i høyden og stort sett vinner her. Han er for all del god, men når Tarjei er så lite bak, lover det veldig godt, sa han.

Lørdag har storebror Bø et meget godt utgangspunkt på jaktstarten i Antholz. Der skal nevnte Schempp jaktes på. (©NTB)

Broren var raskest

Johannes Thingnes Bø smadret konkurrentene i skisporet. 22-åringen, som tidligere har trøblet med å prestere i høyden, leverte et langrenn ingen var i nærheten av å matche. At det «bare» ble åttendeplass til slutt måtte to bom på standplass ta skylden for.

I mål var han slått med 21 sekunder av den tyske vinneren Simon Schempp, men Thingnes Bø hadde 16 sekunder bedre langrennstid. Verdenscupleder Martin Fourcade var for eksempel slått med 26 sekunder av nordmannen.

Ikke rart lillebror Bø smilte fra øre til øre etter målgang.

– Jeg var et prosjektil ute i løypa. Jeg tenkte på sisterunden at jeg hadde masse krefter igjen, så dette var en rå opplevelse, sa han til NTB.

Bommene på standplass, én på hver av skytingene, hadde han følgende forklaring på:

– Du har litt annerledes puls når du kommer inn på standplass her i høyden. Det slår litt tyngre enn vanlig, og på liggende slo rett og slett pulsen skuddet ut av blinken. Det ble en liten rykning i siktet.

Åttendeplass på en arena der han fra før hadde en 22.-plass som bestenotering, var uansett mer enn godkjent.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle gå så bra, smilte Thingnes Bø.

– Hvorfor løste du et renn så mye bedre denne gangen enn tidligere?

– Det vet jeg ikke. Jeg hadde vanvittig gode ski, og du kommer langt med det. Men jeg vet ikke. Det gikk i hvert fall mye bedre enn det har gjort før her, sa 22-åringen – og tilføyde:

– Jeg føler ikke jeg har løst noen gåte ennå, men du må ta med de gode opplevelsene du får. I dag følte jeg meg veldig sprek, og det lover godt foran VM. Det gir en trygghet.

Lørdag har lillebror Bø et meget godt utgangspunkt på jaktstarten i Antholz.

Bjørndalen bommet igjen

Ole Einar Bjørndalen ødela pallmulighetene på verdenscupsprinten i Antholz med to bom på liggende skyting. Hva som gikk galt, vet han ikke.

Skiskytterkongen fra Simostranda måtte nøye seg med 23.-plass og har dermed et vanskelig utgangspunkt foran lørdagens jaktstart.

– Det ble to bom på liggende, og dermed fikk jeg en vanskelig start. Jeg har ikke så mye forklaring på hvorfor det skjedde, sa Bjørndalen til NTB etter målgang.

I Ruhpolding sist helg plundret han også på standplass og sendte børsa på reparasjon foran rennene i Antholz. Der ble oppdaget en teknisk feil som trolig medvirket til problemene i Ruhpolding.

Fredag fungerte utstyret som det skulle for 41-åringen.

– Det var ikke børsa i dag. Det handlet bare om meg selv, så jeg har ikke noe å skylde på, smilte han.

Med seg tilbake på hotellet tok han også en ståendeskyting det luktet svidd av.

– Stående var bra, og fysisk sett fungerte kroppen sånn passe. Jeg hadde ingen rå form, men gikk jevnt, oppsummerte Bjørndalen.

I lørdagens jaktstart starter han drøye minuttet bak ledende Simon Schempp fra Tyskland. (NTB)

Resultater;

Verdenscup skiskyting fredag, 10 km sprint menn (antall strafferunder):

1) Simon Schempp, Tyskland 23.01,2 (0), 2) Maxim Tsvetkov, Russland 0.05,8 min bak (0), 3) Tarjei Bø, Norge 0.10,8 (0), 4) Jean Guillaume Beatrix, Frankrike 0.12,1 (0), 5) Anton Sjipulin, Russland 0.13,6 (1), 6) Simon Eder, Østerrike 0.15,8 (0), 7) Krasimir Anev, Bulgaria 0.17,7 (0), 8) Johannes Thingnes Bø, Norge 0.21,0 (2), 9) Arnd Peiffer, Tyskland 0.24,3 (0), 10) Simon Fourcade, Frankrike 0.29,4 (0).

Øvrige norske: 23) Ole Einar Bjørndalen 1.02,3 (2), 27) Emil Hegle Svendsen 1.09,7 (3), 42) Henrik L'Abée-Lund 1.27,4 (0), 67) Erlend Bjøntegård 2.10,5 (4).

Verdenscupen (14 av 26 renn):

1) Martin Fourcade, Frankrike 668, 2) T. Bø 516, 3) Svendsen 479, 4) Sjipulin 454, 5) Schempp 429, 6) Jevgenij Garanitsjev, Russland 414, 7) Quentin Fillon Maillet, Frankrike 404, 8) Eder 388, 9) Bjørndalen 386, 10) J. T. Bø 379.

Sprintcupen (5 av 9 renn):

1) M. Fourcade 210, 2) T. Bø 194, 3) Schempp 180, 4) J. T. Bø 159, 5) Svendsen 159, 6) Bjørndalen 145.

Mer fra Dagsavisen