Finsk sensasjon skal fortsette i EM neste år

Finlands 2-0-seier over Frankrike i Paris overrasket Fotball-Europa onsdag. Brann-spiller Robert Taylor mener det finske landslaget er bedre enn noensinne.

– Å slå Frankrike er en av de største opplevelsene jeg har vært med på i mitt liv, sier Taylor til Bergensavisen.

26-åringen spilte det siste kvarteret mot et riktignok reservepreget Frankrike-lag, men stjerner som Paul Pogba (Manchester United), Olivier Giroud (Chelsea), Lucas Digne (Everton) og Clément Lenglet (Barcelona) startet for de blåkledde.

– Det er bare seks år siden jeg slet benken på lån i en klubb på nivå elleve i England. Fotballen er «crazy», sier Taylor.

Beste laget noensinne

– Jeg synes vi vinner fortjent. Jeg er fornøyd med min egen prestasjon også. Vi har det beste finske landslaget noensinne, og det er en ære å få være med på denne oppturen vi er på for tiden, sier 26-åringen.

Taylor ble byttet inn til fordel for tidligere Tromsø-spiller Onni Valakari etter 75 minutter. Brentford-spiller Marcus Forss scoret kampens første mål etter 28 minutter. Tre minutter la Valakari på til 2-0.

Tidligere Molde-spiller Joona Toivio fikk også et innhopp etter 66 minutter.

Finland ligger på 2.-plass, bare ett poeng bak Wales, i sin gruppe i nasjonsligaen. Søndag venter Bulgaria på bortebane.

Laget er allerede klare for EM-sluttspillet neste sommer, tidenes første for Finland.

Fine mål

Marcus Forss og Onni Valakari gjorde kampens scoringer på den franske nasjonalarenaen i Saint-Denis i utkanten av Paris. For første gang siden 1960 ledet et finsk landslag et oppgjør mot Frankrike.

Ledermålet kom etter 28 minutter spill. På midtbanen mistet Tottenham-profilen Moussa Sissoko ballen vendt mot eget bur, og det utnyttet Finland til fulle.

Rasmus Karjalainen snappet opp ballen og spilte den videre til Forss, som stødig satte inn 1-0 bak keeper Steve Mandanda.

Kun tre minutter senere hamret Valakari til og scoret et utsøkt mål fra rundt 20 meter. 21-åringen spilte i Tromsø mellom 2018 og 2020, og i lang tid hadde han da sin far Simo Valakari som trener i klubben.

Stjernedryss hjalp ikke

For første gang siden juni 2015 lå Frankrike under med to scoringer til pause. Den regjerende verdensmesteren satte innpå stjerner som Anthony Martial, Antoine Griezmann og N'Golo Kanté med over en halvtime igjen, men vertene måtte gå målløse av banen.

Før onsdagens kamp hadde Frankrike vunnet åtte av åtte kamper mot Finland og hatt en målscore på 18-3.

Torsdag kveld blir de fire siste lagene klare for neste års EM-sluttspill. Island kan bli det fjerde laget fra Norden som kvalifiserer seg.