Finaledrømmen ble knust

(Hertha Berlin - Borussia Dortmund 0-3). Rune Almenning Jarstein og Per Ciljan Skjelbred håpet på å få spille en historisk tysk cupfinale, men det håpet forsvant onsdag kveld.

Av Sjur Natvig

Hertha Berlin drømte om cupfinale på egen arena, men Borussia Dortmund levde opp til favorittrollen og vant onsdagens semifinale 3-0.

Dermed er det Dortmund som får møte Bayern München i finalen på Olympiastadion i Berlin 21. mai. Hertha har fortsatt aldri spilt finale i egen by.

Rune A. Jarstein, Per Ciljan Skjelbred og resten av Hertha-laget gikk til oppgaven med det store flertall av de 76.233 tilskuerne i ryggen, men møtte en motstander som var desperat etter å revansjere forrige ukes europaligaforlis mot Liverpool, og som viste seg litt for god.

Jarstein vartet opp med en rekke flotte redninger, men han kunne ikke hindre at Gonzalo Castro, Marco Reus og Henrikh Mkhitaryan scoret hver sin gang.

Dominans

Gjestene dominerte fullstendig i første omgang, og Hertha var heldig som lå under med bare ett mål. Castro knallet ballen i krysset etter at Shinji Kagawas skudd ble blokkert.

Dortmund fortsatte å skape sjanser i annen omgang, men Jarsteins redninger holdt Hertha inne i kampen. Utover i omgangen begynte hjemmelaget å yppe seg framover, og publikum begynte å fatte håp da Reus punkterte semifinalen et kvarter før slutt.

Kagawa erobret ballen og satte fart. En presis bakromspasning til Reus banet vei for scoringen som fjernet det meste av spenning.

I det 83. minutt ble det også 3-0 ved Mkhitaryan på pasning fra Reus.

Som ventet

Serietoer Borussia Dortmund møter dermed serieleder Bayern München i finalen, slik de fleste ventet. Bayern slo Werder Bremen 2-0 i sin semifinale tirsdag.

For Hertha Berlin venter nok en storkamp i helgen. Da kommer Bayern München på besøk, men drømmen om å møte Bayern også i cupfinalen ble knust onsdag. (©NTB)

Solbakken i finale

Nicolai Jørgensen ble matchvinner da FC København tok seg til den danske cupfinalen med 1-0 borte mot Brøndby.

Solbakkens lag er klar for sin tredje cupfinale på rad etter seieren i prestisjeduellen mot erkerivalen.

Første semifinalekamp i Parken endte 1-1, og det så lenge ut til å gå mot et målløst oppgjør i returkampen. Det ville sendt Brøndby til finale på bortemålsregelen. Etter 78 minutter dukket imidlertid Nicolai Jørgensen opp og sendte gjestene til cupfinale.

Solbakken overrasket med en ny formasjon. For aller første gang sendte han FCK på banen i 3-5-2, med en bakre treer bestående av Erik Johansson, Mathias «Zanka» Jørgensen og Mikael Antonsson.

Plan B

Kantene Christoffer Remmer og Ludwig Augustinsson fikk frie tøyler til å gå framover, og særlig i begynnelsen så Brøndby ut til å overrumples av FCK-taktikken.

– I de siste bortekampene mot Brøndby har spillet vært helt fastlåst, med mange dueller. Vi trengte et mål, så i stedet for å bruke plan B de siste 25 minuttene gjorde vi det fra start, forklarte Solbakken.

– Vi gjorde det veldig godt. Jeg er meget tilfreds med gjennomføringen. Vi var det beste laget og skapte flest sjanser. Vi fikk åpnet kampen, slik jeg håpet. Brøndby ble trøtte, og vi hadde friskere bein etter dem, fortsatte han.

– Vi kunne ha punktert kampen allerede i de første 20 minuttene. Da spilte vi fantastisk.

Dobbel

Etter hvert jevnet det seg ut, og det var ikke mange store sjanser til noen av lagene før Jørgensen tok saken i egne hender, førte ballen fra midtbanen og sendte den forbi hjemmekeeper Frederik Rønnow.

FCKs finalemotstander i Parken 5. mai blir AGF eller AaB. De to jyllandsklubbene gjør opp seg imellom torsdag etter at AGF vant første kamp 2-0 borte.

FC København leder superligaen i Danmark med 52 poeng når det gjenstår åtte kamper. Nærmeste konkurrent er Sønderjyske på annenplass med 43 poeng. Det betyr at det kan bli dobbelttriumf på FCK denne sesongen. (©NTB)