Sport

Fikk gutta tilbake på sporet

LANGRENN: Han fikk sparken i 2001. I 2007 spurte skiforbundet om hans tjenester igjen. Nå bidrar 63 år gamle Steinar Mundal til en ny norsk langrennsopptur.

LILLEHAMMER (Dagsavisen): Steinar Mundal, fra åsen Konnerud ovenfor Drammen, skal ha mye av æren for at norsk herrelangrenn ikke lenger bare er Petter Northug.

Og oppskriften har vært enkel.

- Det var å gå tilbake til god gammeldags trening. Ut med intervalltrening og styrke. Inn med lange løpeturer og solid grunntrening, sier han til Dagsavisen.

- Det er blitt mye mindre med styrketrening, Løperne skal ikke kaste bort tida si på ting de ikke skal gjøre. En langrennsløper skal være smidig og teknisk. Du skal ikke være en broiler når du går på ski, fortsetter han.

Kanskje det er noe av dette som får løpere som Eldar Rønning og Sjur Røthe til å skryte han opp i skyene.

Kom tilbake

Steinar Mundal - en gang back på 4. divisjonslaget Skoger utenfor Drammen - har vært åpen på at livet ikke har vært noen dans på roser. I et åpenhjertelig intervju i A-magasinet og i TV 2 sto han rakt fram og fortalte om sine rusproblemer.

- Det var under VM i Lahti i 2001 at det skar seg helt, forteller han til Dagsavisen.

- Jeg må vel si at jeg fikk jeg sparken som trener for skilandslaget på grunn av fyll.

Å miste den jobben gjorde ikke livet enklere. Om det kan han fortelle:

- Jeg var ferdig som menneske på en måte. Jeg betalte 500 kroner, så fikk jeg en til å sette ei sprøyte med heroin. Jeg håpet jeg skulle sovne inn, men heldigvis ble jeg reddet. Men det var bare snakk om minutter.

Steinar Mundal hadde vandret fra vinterparadiser på ulike langrennsstadioner til Plata ved Oslo S.

Var ledig

Men Steinar Mundal kjempet seg tilbake. Først som trener i skikretsen i Buskerud. Og så, i år 2007, kom det en telefon.

- Det var Åge Skinstad (sjef for langrenn i Norges Skiforbund, red. am.) som plutselig ringte og lurte på om jeg kunne steppe inn i verdenscupen fordi treneren, Vidar Løfshus, var blitt sjuk, forteller han.

- Jeg var vel den eneste som var ledig, ler han, der vi står inne på en låve like ved der de norske landslagsløperne bor under NM på Lillehammer.

Tålmodighet

Og siden det er han blitt en del av trenerapparatet under hovedtrener Trond Nystad.

Løperne skryter av hans kunnskaper.

- Jeg gikk alle trenerkurs jeg kunne på 80-tallet. Og ved å være trener på kretslaget, fikk jeg god opplæring. Da jeg var trener for Canada, hvor hovedbasen var i Davos, fikk jeg virkelig prøvd ut min treningsfilosofi, sier han.

Så kommer han igjen inn på den tida da intervalltrening og styrketrening var så «in». Og nå er han helt enig med Nils Arne Eggen, som hevder at en grunnleggende treningsfilosofi ikke er gammeldags. Men at treningsfilosofien er som en spiral som bygger på det grunnleggende og kan plusses på med nye detaljer og ideer. Derfor har han gått tilbake til røttene. - Det er viktig å være åpen for nye ideer, men nitti prosent hviler på de gamle grunnideene, sier han.

- Menneskekroppen har jo ikke endret seg.

Men det er ikke bare treningskunnskap han tilfører sine løpere.

- Nei, jeg er også ærlig på å fortelle dem hvor lang tid det tar for å bli virkelig god. For å nå toppen. Det er bare én eller to som får til det med en gang, sier han.

NM avrundes. Høydetrening i Italia og OL i Sotsji står på vent.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen