Annonse
Joshua King smeller inn sin andre scoring i kampen. Dermed er han oppe i ti landslagsmål.

FIFA-presidenten valgte norsk målfest

KOMMENTAR: (San Marino - Norge 0-8). Det er viktig at FIFA-presidenten også støtter de svakeste. Var det derfor han valgte fotball-Europas mest uinteressante VM-kamp? Men han fikk se tidenes største norske borteseier torsdag kveld.

Annonse
Sport

 

Det har vært massiv negativitet og sarkasme rundt det norske fotballandslaget etter 0-6 for Tyskland. Kritikken ar både selvforskyldt og nødvendig. Da er det fullt mulig å bruke 8-0 over San Marino til noe positivt. For dette handlet om å opprettholde konsentrasjon og kraft uansett hvor mye man ledet.

Norge gjør mye rart, fotball er et pussig spill, men det er en sjeldenhet å gå fra 0-6 til 8-0 i to etterfølgende VM-kvalifiseringskamper. Det er, om ikke annet, litt fascinerende. Scoringer gir selvtillit i fotball, uansett hvilket nivå de kommer på.

Gianni Infantino er FIFA-presidenten som har forsvart og støttet VM-sluttspillet i Russland neste år med nebb og klør. Han får verken se Norge eller San Marino i VM, og han innrømmet overfor Eurosport at han ikke kunne navnet på en eneste norsk spiller. Men for å holde overblikket over fotballens merkverdige mangfold, valgte han San Marino - Norge på en kveld som var tett av langt mer dramatiske oppgjør. - Nå er jeg her, sa han om begrunnelsen for tilstedeværelsen.

Norge tok sin første borteseier siden de slo Bulgaria for over to år siden, og selv om dette var en kamp som uansett skulle vinnes, kunne det også blitt en forestilling for mer galgenhumor. I stedet ble det landslagsrekord. Nord-Irland brukte 70 minutter før de klarte å score da de gjestet den lille republikken midt inne i Italia. Landslagssjef Lars Lagerbäck hadde åpenbart fått inn i mannskapet at her skulle man være på fra start. Og det var Norge.

For det var beholdningen denne kvelden. Norge startet begge omganger agressivt og beholdt trykket. Norge skapte litt færre målsjanser enn det vi slapp i mot mot Tysklad (18 mot 22), men vant større. Det var altså brukbar effektivitet. Og San Marino, som fikk sin første VM-scoring på Ullevaal i fjor høst, var ikke i nærheten denne kvelden. Heldigvis. Så vil selvsagt en spiller som Alexander Sørloth irritere seg grønn over at han gikk av gresset uten å score. Hadde han satt to av sine enorme målsjanser hadde det altså blitt tosifret.

Men Norge scoret fire spillemål, ett straffespark og tre frispark og skapte 18 store målsjanser, mer enn det dobbelte av hva vi så på Ullevaal i fjor. Markus Henriksen sto fram som en nøkkelspiller før pause da han var involvert i alle de fire målene. Offensivt var det altså god uttelling. Og det var det denne kampen handlet om. Men like viktig er det å få inn sikkerhet i forsvarsspillet og om det har skjedd noe der ga ikke denne kampen noe svar på. Det får vi se på søndag.

Rett etter kampen torsdag kveld reiste det norske landslaget hjem og skulle lande på Gardermoen midt på natta. Fredag er det restitusjon på Ullevaal. Søndag kommer Nord-Irland til Ullevaal for å avslutte VM-kvalifiseringen som sporet av lenge før Lars Lagerbäck kom til landet. Nordirene kan trenge poeng for å sikre playoff selv om de allerede er sikret annenplassen i denne pulja (den svakeste toeren i de ni puljene blir strøket). Skulle Norge slå Nord-Irland også, får man i hvert fall en anstendig avslutning av landslagssesongen. Det er bedre enn det motsatte.

KAMPFAKTA

VM-kvalifisering fotball menn torsdag, gruppe C, 9. runde:

San Marino – Norge 0-8 (0-4)

Mål: 0-1 Markus Henriksen (8), 0-2 Joshua King (str. 15), 0-3 King (17), 0-4 Mohamed Elyounoussi (40), 0-5 Elyounoussi (48), 0-6 Ole Selnæs (59), 0-7 Elyounoussi (69), 0-8 Martin Linnes (87).

Dommer: Andrew Dallas, Skottland.

Gult kort: Michele Cervellini (48), Alex Gasperoni (51), Davide Simoncini (57), Michele Cevoli (90). San Marino.

Norge (4-4-2): Rune A. Jarstein – Jonas Svensson, Håvard Nordtveit, Gustav Valsvik, Birger Meling – Mohamed Elyounoussi (Tarik Elyounoussi fra 71.), Markus Henriksen, Sander Berge (Ole Selnæs fra 46.), Martin Linnes – Joshua King (Alexander Søderlund fra 62.), Alexander Sørloth.

Ubenyttede reserver: Sten Grytebyst, Ørjan Nyland, Omar Elabdellaoui, Tore Reginiussen, Sigurd Rosted, Jørgen Skjelvik, , Stefan Johansen, , Jo Inge Berget.

 

Annonse