Sport

Fem års tøff VIF-skole

Neste år er Vålerenga 100 år. De to siste sesongene har vært for dårlige. Klubben avviser at Per-Mathias Høgmo overtar.

Martin Andresen og Vålerenga har prøvd å finne en vei videre. Det klarte de ikke. Begge parter har lett etter en løsning ut, først i går kunne de si det offentlig. Men det har vært klart lenge at Martin måtte slutte.

- Ja, jeg kunne ikke tenke meg å fortsette nå slik dette hadde utviklet seg. Men jeg har lært mye og som 35-åring har jeg en tung ballast med meg herfra, sa Martin Andresen på pressekonferansen i Vallhall i går kveld.

Manglende resultater felte ham. Fem år i Vålerenga har vært opp- og nedturer.

- Jeg har nesten følt meg som en hovedperson i en reality-serie, sier han.

Spillemessig er han mest fornøyd med sølvsesongen 2010.

Nå skal han fullføre sesongen. Og han har fått en oppblomstring som spiller på annetlaget.

- Men jeg har ingen ambisjoner som spiller igjen, understreket han.

Klanen fornøyd

- At Martin forsvinner lå i kortene. Og det har vi visst ei tid. Dette har jo ikke fungert, sier Klanen-talsmann Christian Kjellsen til Dagsavisen.

- Men nå håper jeg at klubben har lært noe. Det er klart at kontinuitet på sikt bærer frukter, men det har ikke gjort det her. Selvsagt er ikke dette bare Martins ansvar alene. Nå må hele klubben ta en knallhard evaluering etter at sesongen er over. Det har vært fem år med knallhard satsing, men så har engasjementet rundt klubben sunket. Vi har gått fra 10.000 tilskuere til 3.000, fortsetter Kjellsen.

- Dette er noe vi lenge har sagt internt. Nå er det deilig å si det eksternt. Og når vi har et budsjett på over 100 millioner, holder ikke disse resultatene.

- Hvem bør overta?

Christian Kjellsen vil ikke nevne navn, selv om han kan være innom et Kjetil Rekdal-comeback eller en Per-Mathias Høgmo som avslutter sin trenergjerning i Tromsø.

- Vi må ha en som tåler det kjempepresset det er å trene Vålerenga. Vi må også tenke langsiktig, selv om Klanen er veldig utålmodige, sier han.

Var sportsdirektør

Jan Erik Aalbu, nå TV-kommentator for MAX, og som er på Kypros, var sportsdirektør i Vålerenga det første året med Martin Andresen som trener.

- Dette handler om manglende resultater, og Martin har fått god tid på seg. Men hele administrasjonen har ikke vært god nok. Dette er hele organisasjonens ansvar, ikke bare Martins. Han har et klokt fotballhode, men det holder ikke med de resultatene som er kommet, selv om det er blitt et cupgull, sier Aalbu til Dagsavisen.

Styreleder i Vålerenga, Åge Petter Christiansen, bedyrer at Vålerenga ikke har etterkommeren klar.

- Nå kan vi gå åpent ut og fortelle at vi ønsker oss en ny trener. Vi har også prøvd å finne etterkommeren sammen med Martin, men det lyktes vi ikke med, sier han. - Men jeg ser at Zinedine Zidane skal bli trener. kanskje det kan være noe, smiler Christiansen.

sport@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen