Sport

Fasit for korona-sesongen

2020 blir for alltid stemplet som korona-sesongen. Vi tror Rosenborg overtar igjen. Og Vålerenga får framgang, om ikke annet.

Tabelltipset står nederst i saken

Hvor flink er du til å spå lottotallene? Like dårlig som resten av oss? For å sitere det fotballekspert Bengt Eriksen sa her i Dagsavisen nylig: – Treffer du på noen som har et kvalifisert tips, vil jeg si at de bløffer. Finner du en som sier at årets sesong er lett å spå, ville jeg faktisk gått litt unna vedkommende. For ingenting er normalt med dette fotballåret.

Koronapandemien gjør 2020-sesongen ekstremt uforutsigbar. Hva skjer i det ekstraordinære overgangsvinduet som nå har åpnet? Hvem har i det hele tatt råd til å forsterke? Hvem må selge unna stjerner for å sikre overlevelse? Spørsmålene er mange, svarene tilsvarende få.

Les også: Nå har Fagermo valgt elleveren til seriestart – sjekk hvem som starter (+)

Det som virker noenlunde sikkert, er at klubbene med stor bredde har en fordel. Kampene kommer tett som hagl som konsekvens av den nye spilleplanen. Dermed er det en underdrivelse å si at dobbel dekning er en fordel. Skal en peke på klubber med nettopp slik bredde, finner lyskasteren raskt «the usual suspects». Molde, Rosenborg, Brann. Klubbene med størst ambisjoner – og flest ressurser.

Rosenborg har vunnet sine tre treningskamper etter koronapausen. Men fortsatt hersker det usikkerhet rundt kursen med Eirik Horneland som trener. Har han det som kreves? Klarer han å håndtere alle personlighetene i spillergruppa? Svaret på det siste er nei, skal man tro Nicklas Bendtners uttalelser nylig.

Det er vanskelig å skille trønderne og fjorårets gullvinner Molde. Men hvordan takler Erling Moe og co. å miste en profil som Vegard Forren? Brann, som har kapret nettopp Forren etter at stopperen forlot rosenes by, har presset på seg etter fjorårets uakseptable 9.-plass.

Vår lille overraskelse er Sarpsborg08. De har imponert i treningskampene. Og det er alltid et lag som vil overraske. Herved er de lansert. Men plassene 3–11 kan egentlig stokkes om hele tida.

Oslo 20200331. 
Hovedtrener for Vålerenga Fotball, Dag-Eilev Akerhaugen Fagermo, på Intility Arena i Oslo. Fra onsdag vil flere spillere få begynne å trene på banen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det er stilrent i Vålerengas garderobe på Intility arena. Men det kan være et helvete etter et tap der. Det skal Dag-Eilev Fagermo bidra til å unngå. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

VIF? Dag-Eilev Fagermo skulle nok ideelt sett hatt inn et par forsterkninger til, spesielt på spissplass, men økonomien setter begrensninger. Nykommer Fredrik Oldrup Jensen bør imidlertid passe perfekt inn i systemet til gamlesjefen. VIF framsto solid i Marbella før koronapausen, og har også gjort jobben mot eliteseriemotstand i treningskampene etter pausen. Hvis unggutter som Odin Thiago Holm og Osame Sahraoui slår til, kan VIF fort snuse på en topplassering. Men har spillerne klart å riste av seg mareritthøsten i fjor? Har de en stabil toppscorer? Foreløpig ikke. Det blir meget interessant å se hvordan VIF takler eventuell motgang i startfasen. Med tanke på hvor tett kampene kommer, kan det bli psykologisk svært avgjørende å få en god start. Skader MÅ man unngå. Har Vålerenga marginene med seg, ender det fort en del knepp opp fra fjoråret.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Dagsavisens tabelltips for 2020:
1. ROSENBORG
En forutsetning er at den nye spissen Dino Islamovic lykkes. Og at hullet etter Mike Jensen fylles.
2. MOLDE.
Har den bredeste stallen selv etter at Vegard Forren forsvant. Og bred stall er viktigere enn noengang.
3. BRANN.
Fjorårets 9. plass var uakseptabel. Forren kan bety mye. Lars Arne Nilsen går på sin sjette sesong som trener, det er uvanlig i Bergen.
4. SARPSBORG 08.
Svak sesong i fjor og trener Geir Bakke gikk til Lillestrøm. Har imponert i oppkjøringen under sin nye trener Mikael Stahre og sitt spennende 3-4-3-system.
5. BODØ/GLIMT.
Sølvvinnerne har mistet Evjen og får en liten nedtur i år.
6. VÅLERENGA.
Fire plasser opp fra i fjor. Såpass tillit må vi gi Dag-Eilev Fagermo. Lykkes unggutta og får ny energi inn i VIF, kan de løfte seg mye. Har selv satt en sportslig ambisjon om topp fem.
7. VIKING.
Fjorårets cupmester har mistet nøkkelspillere.Zlatko Tripic og Kristian Thorstvedt må erstattes.
8. ODD
 Har mistet Fagermo og kulturbæreren i Skien. Han ledet dem i tolv sesonger.  Mister nok også fjorårets toppscorer Torgeir Børven.
9. HAUGESUND.
Stabilitet med Jostein Grindhaug som trener og Chrstian Grindheim som kaptein. Kom til cupfinale i fjor. Ble sjuer i fjor, er i sin ellevte sesong på rad på øverste nivå.
10. AALESUND.
Blir de stabile nok? Lars Bohinen sier ja, og han har vist evne til å løfte lag.
11. STABÆK.
Overlever alltid. Jan Jönsson har skapt ny energi, men tapet av Ola Brynhildsen kan merkes. Går Emil Bohinen også?
12. STRØMSGODSET.
For smal stall, men en meget ambisiøs trener. Klarer Godset å få ut energien sin på riktig måte, berger de plassen.
13. KRISTIANSUND.
Klarer seg alltid. Det er bygget en kultur i Kristiansund, men det tøffe kampprogrammet kan svekke dem. Keepertrøbbel rett før seriestart.
14. MJØNDALEN.
For tynn stall slik det ser ut nå. Vegard Hansen må trylle igjen ved å skape gull ut av gråstein. Det har han klart før. Reddet seg i siste seriekamp i fjor.
15. SANDEFJORD:
Masse uro internt rundt treneren og uro i spillergruppa. Varierende treningskamper. Som nyopprykket går de rett ned igjen.
16. START.
Har sett direkte svake ut i treningskampene og slet lenge i 1. divisjon i fjor. Sikret opprykk gjennom kvalifisering og den utrolige avslutningskampen mot Lillestrøm der de lå under 0-4. Må ha lignende magi med seg for å overleve her.

Les også: Her er serieoppsettet for Skeid, Kjelsås og Vålerenga2 (+)

Mer fra Dagsavisen