Farvel til VM, Brasil. Belgia mot Frankrike i semifinale

(Brasil - Belgia 1-2). Brasil presset på for utligning, men en fantastisk redning på skuddet fra Neymar på overtid ble Brasils farvel med VM 2018.

Bilde 1 av 0

Av Sjur Natvig

Kevin De Bruyne fulgte opp klubbkamerat Fernandinhos selvmål med et drømmemål da Belgia slo Brasil 2-1 og sørget for at resten av VM blir som et EM.

Manchester City-spillere var sentrale på godt og vondt da Belgia forlenget sin rekke av kamper uten nederlag til 24 og sendte gjestekontinentenes siste representant ut av sluttspillet i Russland.

Renato Augusto hadde vært på banen bare et par minutter da han nikket inn Philippe Coutinhos framspill og reduserte i det 76. minutt, men tross massivt press og store sjanser kom utligningen aldri. Thibaut Courtois skal ha mest av æren for det. Han fullførte en superkamp da han på overtid vippet Neymars skudd mot krysset over tverrliggeren.

Seks europeiske lag er igjen i turneringen en drøy uke før den avsluttes, og bare to av dem (England og Frankrike) har vunnet tittelen tidligere. Belgia er blant lagene med best utsikt til å melde seg inn i den eksklusive klubben av VM-vinnere.

Brasil kommer ikke til å plusse på sine fem titler denne gangen heller, og ved neste korsvei vil det være godt og vel 20 år siden forrige Brasil-triumf.

I begynnelsen av fredagens kvartfinale så det imidlertid slett ikke ut som dagen skulle ende med brasiliansk fortvilelse.

Alene foran mål

I åpningsminuttene fant Brasil stadig store hull i det belgiske forsvaret, overraskende nok også på dødball. I det 8. minutt stusset Miranda et Neymar-hjørnespark fra venstre, og ballen fant stopperkollega Thiago Silva alene foran mål. Fra hans lår spratt den i stolpen og ut.

Et par minutter senere slo både Gabriel Jesus og Paulinho tunnel i feltet, før sistnevntes skuddforsøk ble blokkert til ny corner. Willians serve gikk til en helt umarkert Paulinho, som ikke skjønte hvor god tid han hadde og traff dårlig.

På det neste hjørnesparket sto brasilianere alene igjen. Da gikk ballen i mål, men uheldigvis for gultrøyene i eget nett. I det 13. minutt tok Nacer Chadli corner fra venstre. Vincent Kompany stusset ved nærmeste stolpe. En meter bak Manchester City-spilleren gikk hans klubbkamerater Fernandinho og Gabriel Jesus opp i duell med hverandre. Ballen traff førstnevntes skulder og spratt i mål.

For Fernandinho, som scoret sluttspillets 11. selvmål, var det deja vu. Han startet en VM-kamp for første gang siden 1-7-marerittet mot Tyskland i semifinalen for fire år siden.

Kontring

Brasils angrepsiver ble skrudd ytterligere i været, men det ga Brasil overdådige kontringsmuligheter. Etter en halv time ga en drømmekontring etter hjørnespark 2-0.

Romelu Lukaku lå igjen ved midtstreken og vant klareringen. Så viste han kjempekreftene da han satte fart mellom en sverm av brasilianere som må ha følt det litt som om de var med på okseløp i Pamplona.

Etter et 40-metersløp slapp Lukaku ballen til De Bruyne, som fra 17 meters hold fyrte i vei et utagbart skudd ute ved stolpen. Belgia, som i åttedelsfinalen mot Japan hentet inn to mål og vendte til seier i løpet av siste halvdel av 2. omgang, skulle forsvare to måls ledelse i en time mot Brasil.

Det var ikke lett. I det 37. minutt måtte keeper Courtois to ganger med sekunders mellomrom vise klasse. Først da et Marcelo-innlegg endret retning og fikk kurs mot hjørnet, så da Philippe Coutinho fyrte løs fra ønskeposisjonen. Begge redninger hadde høy klasse.

I annen omgang ropte Brasil på straffe da Neymar gikk ned i duell med Fellaini og da Gabriel Jesus fikk ublid behandling av Kompany. Ved siste anledning ble VAR koblet inn, men straffespark ble det ikke. Heller ikke da Neymar kastet seg og skrek på straffe på overtid.

Brasil presset voldsomt i jakten på redusering, og Courtois måtte vise klasse både før og etter at han ble overlistet av Renato Augusto. (NTB)

Brasil – Belgia 1-2 (0-2)

Kazan Arena, 42.873 tilskuere

Mål: 0-1 Fernandinho (selvmål 13), 0-2 Kevin De Bruyne (31), 1-2 Renato Augusto (76).

Dommer: Milorad Mazic, Serbia.

Gult kort: Toby Alderweireld (47), Thomas Meunier (71), Belgia, Fernandinho (85), Fagner (90), Brasil.

Brasil (4-3-3): Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Renato Augusto fra 73.), Fernandinho, Philippe Coutinho – Willian (Roberto Firmino fra 46.), Gabriel Jesus (Douglas Costa fra 58.), Neymar.

Belgia (3-4-3): Thibaut Courtois – Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen – Thomas Meunier, Marouane Fellaini, Axel Witsel, Nacer Chadli (Thomas Vermaelen fra 83.) – Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku (Youri Tielemans fra 87.), Eden Hazard.