Farvel til EM med stil og verdighet

(Frankrike - Island 5-2). EMs største sensasjon møtte veggen på Stade de France. Men Island gikk ut med stil og har scoret i alle sine EM-kamper.

Av Sjur Natvig

SAINT-DENIS: Island ville så gjerne gi sine tilhengere en ny EM-fest, men et godt forberedt fransk lag tillot ikke det. Olivier Giroud scoret to mål og la opp til to i 5-2-seieren.

Dermed er det vertene som reiser til Marseille for å møte Tyskland i semifinale torsdag. Islendingene reiser hjem til en fortjent heltemottakelse.

Islands EM-eventyr måtte ta slutt en gang, for intet tre vokser inn i himmelen, og slett ikke islandske trær. Men det var synd at slutten skulle bli så brutal.

Frankrike tok islendingene på blodig alvor og slo dem med deres egne våpen, ved hjelp av teknisk overlegne spillere. Det var snakket mye om Islands lange framspill og dødballer, men det var nettopp slik Les Bleus avgjorde kampen.

I det 12. minutt slo Blaise Matuidi en bakromspasning nesten fra midtstreken. Giroud lurte offsidelinjen til Island, og Kári Árnason sto med armen i været da spissen stormet etter ballen. Giroud lot den sprette to ganger og sendte den mellom beina på Hannes Halldorsson.

Åtte minutter senere ble det farlig igjen etter et nytt langt framspill, men Island klarerte til corner. Antoine Griezmann la perfekt inn fra høyre, Paul Pogba knuste Jón Dadi Bödvarsson i lufta og stanget inn 2-0. Birkir Már Sævarsson ved stolpen fikk hodet på ballen, men nikken var for hard.

Punktert

Island hadde som vanlig gått fryktløst til verket og yppet seg noen ganger i åpningen, men nå var laget i alvorlig trøbbel. I noen minutter var det tegn til at islendingene skulle greie å svare.

Et av kaptein Aron Gunnarssons lange innkast kunne hjulpet Island inn i kampen igjen, men Bödvarssons volley gikk over etter at Kolbeinn Sigthórsson stusset ballen videre.

Frankrike prioriterte i en periode defensiv ballbesittelse og holdt ballen unna islendingene, før vertene punkterte kampen med to nye mål rett før pause.

I det 43. minutt slo Bacary Sagna inn fra høyre. Giroud nikket ned, Griezmann ga ballen til Dimitri Payet. Venstrebeinsskuddet som fulgte var ustoppelig. Griezmann bøyde seg ned og kysset støvelen til Payet.

To minutter senere flikket Giroud et oppspill fra Pogba, og Griezmann var gjennom et overspilt islandsk forsvar. Elegant vippet han ballen over Halldorsson til 4-0, og det var Payets tur til å kysse Griezmanns støvel.

Ute på banen sank Johann Gudmundsson ned på huk, mens lagkameratene sto med bøyde hoder og lurte på hva som hadde truffet dem.

Reddet æren

Etter en pauseprat byttet Island to spillere og gikk på banen for å berge æren. Det lyktes de ganske godt med, for det var et angrepsvillig lag som spilte seg til flere gode muligheter og fikk to trøstemål, i en kamp som selvsagt allerede var avgjort.

I det 56. minutt stormet tre islendinger inn i målgården på et innlegg fra Gylfi Sigurdsson, og Kolbeinn Sigthórsson beinet ballen i mål ved nærmeste stolpe.

Frankrike svarte nesten umiddelbart. Snaut tre minutter senere nikket Giroud inn en lang serve fra Payet på et frispark han selv hadde skaffet, før han forlot banen til stor applaus.

Tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason nikket inn kampens siste mål på innlegg fra Ari Skúlason i det 84. minutt, slik at Island vant 2. omgang.

Søndag var det på dagen 18 år siden Frankrikes landslagssjef Didier Deschamps hjalp Frankrike til seier i VM-kvartfinalen mot Italia på Stade de France, en kamp som ble avgjort i straffesparkkonkurranse.

Det ble langt mindre spennende denne gang, men utfallet kan godt bli det samme: Fransk mesterskapstittel på hjemmebane. Frankrike imponerte i 4-2-3-1-formasjon og spilte på seg masse selvtillit i 1. omgang med full gass.

Islands supportere, nesten 10.000 i tallet, matchet den franske overmakten bedre enn spillerne søndag, men de 11 som startet samtlige fem EM-kamper, og alle reservene, har likevel sørget for en fotballsommer øyfolket aldri vil glemme. (NTB)

EM-sluttspillet fotball menn søndag, sluttspill:

Frankrike – Island 5-2 (4-0)

Stade de France: 75.000 tilskuere

Mål: 1-0 Olivier Giroud (12), 2-0 Paul Pogba (20), 3-0 Dimitri Payet (43), 4-0 Antoine Griezmann (45), 4-1 Kolbeinn Sigthórsson (56), 5-1 Giroud (59), 5-2 Birkir Bjarnason (84).

Dommer: Björn Kuipers, Nederland.

Gule kort: Birkir Bjarnason (58), Island, Samuel Umtiti (75), Frankrike.

Frankrike (4-2-3-1): Hugo Lloris – Bacary Sagna, Laurent Koscielny (Eliaquim Mangala fra 72.), Samuel Umtiti, Patrice Evra – Blaise Matuidi, Paul Pogba – Moussa Sissoko, Antoine Griezmann, Dimitri Payet (Kingsley Coman fra 80.) – Olivier Giroud (André-Pierre Gignac fra 60.).

Island (4-4-2): Hannes Halldórsson – Birkir Már Sævarsson, Kári Árnason (Sverrir Ingi Ingason fra 46.), Ragnar Sigurdsson, Ari Skúlason – Jóhann Berg Gudmundsson, Aron Gunnarsson, Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason – Kolbeinn Sigthórsson (Eidur Gudjohnsen fra 83.), Jón Dadi Bödvarsson (Alfred Finnbogason fra 46.).