Fotball

Farvel til Brasil-drømmen

VM-KVAL: (Norge-Sveits 0-2). Sveits kan med all sannsynlighet bestille Brasil-billetter. Norge kan glemme hele greia.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): La det være klart med en gang: Det var ikke småtteri av spillere som Sveits kom med til Ullevaal. Her var det spillere som tjener til sitt daglige brød i klubber som Bayern München, Wolfburg, Borussia Mönchengladbach, Juventus, Real Sociedad og Napoli, for å nevne noen.

Og da kan vi slå fast: Sveits er i praksis VM-klare. Og i praksis går Norge glipp av sitt sjuende mesterskap. Vi har ikke vært der siden EM i Belgia og Nederland i år 2000.

- Vi prøvde så godt vi kunne, men vi var ikke gode nok, oppsummerte landslagssjef Egil Olsen overfor TV 2.

Flere årsaker

Det var ikke bare én grunn til at Norge i store deler av kampen ble utspilt av Sveits.

Den store forskjellen på de individuelle ferdighetene til de sveitsiske og norske spillerne er naturligvis én faktor. Mens Sveits var pasningssikre og trillet ball, slet Norge med å få tre trekk etter hverandre.

Så handler det om selvtillit. Den blir stadig dårligere når ballen ikke treffer medspiller, og når lange crossballer havner over sidelinja og ikke hos kantspilleren det ble siktet mot.

Og så kan man stille spørsmål ved lagsammensetningen. Hvorfor høyrebeinte spillere spiller i venstreposisjon, og hvorfor venstrebeinte spiller i høyreposisjon. Dette gjorde at en spiller som Stefan Johansen hele tida måtte snu seg for å få ballen på rett fot.

Dødballer

Særlig i første omgang var alt dette veldig tydelig da Sveits satte inn noen ekstra gir. Men måten målene kom på, var utypisk for et Drillo-lag der dødballer både for og mot skal være en norsk styrke.

I går kom Sveits‘ to mål på dødballer.

12. min. Sveits får frispark, Basel-spiller Fabian Schär får stige uforstyrret til værs og heade inn kampen første mål.

51. min. Et nytt frispark, og samme mann får gjøre det samme igjen. 2-0.

Fortsatt andreplass

Norge kan fortsatt bli nummer to i sin gruppe. Men vil neppe få nok poeng til å bli blant de toerne som går til playoff. Kypros blir bunnlaget, og strykes de seks poengene vi har tatt mot dem. Norge har med andre ord vunnet mot feil lag.

At regnet pøste ned på slutten av kampen, sto vel i stil til denne kvelden.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Kampfakta

VM-kvalifisering menn i går, gruppe E:

NORGE - SVEITS 0-2 (0-1)

Ullevaal stadion. 
16.631 tilskuere

Mål: 0-1 Fabian Schär (12), 0-2 Schär (51).

Dommer: Howard Webb, England.

Gult kort: Espen Ruud (75), Norge.

Mer fra Dagsavisen