Mo Farah ser målstreken og skjønner at han er først på lørdagens milløp. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Farah fortsatt i egen klasse

Mo Farah tok sin sjette internasjonale tittel på langdistansene da han lekte med konkurrentene på 10.000 meter i VM i friidrett lørdag.

Av Per-Kristian Eriksen

BEIJING: Briten Mo Farah vant sitt første VM-gull i 2011 i Daegu. Etter det har han vunnet to VM-gull på langdistansene i Moskva i tillegg til to OL-gull fra London.

Han er innstilt på å forsvare seirene sine fra Moskva under Beijing-mesterskapet, som startet lørdag, og allerede på åpningsdagen sikret han den ene av to mulige gullmedaljer.

– Det var fantastisk å være på banen, krysse mållinjen og forsvare tittelen min, sa en glad Farah etter løpet.

På 10.000-meteren lørdag kveld, var Mo Farah helt suveren. Han lekte med konkurrentene mot slutten og gjorde akkurat som han ønsket i feltet. Han hadde full kontroll, noe han også viste mot slutten. Han gikk opp i teten på den siste runden og de siste 300 meterne avviste han alle angrep fra hissige konkurrenter.

Til slutt var det kenyaneren Geoffrey Kipsang Kamworor som sikret sølvet. Han ble slått av briten med 63 hundredeler. Bronsen gikk Paul Kipngetich Tanui som også løper for Kenya. Han var 1,7 sekund bak suverene Mo Farah i mål.

Fem mann

Det skilte seg tidlig ut en gruppe på fem mann i teten på 10.000-meteren. Ved siden av Mo Farah og de andre medaljevinnerne, var kenyaneren Bedan Karoki Muchiri med i tetgruppen sammen med amerikaneren Galen Rupp.

Med tre kenyanerne i teten, trodde de fleste at Mo Farah ville få det tøft, men kenyanerne klarte ikke å utnytte sin tallmessige overtak, og i stedet var det Farah som tok kontrollen på slutten.

Han hadde en sikker ledelse på de to andre ut av den siste svingen og bare økte forspranget inn mot mål. Kenyanerne kunne ikke gjøre noe med ham, og de ble henvist til å slåss om sølv- og bronsemedaljen.

Mo Farah vant en favorittseier på 10.000-meteren. Han er verdens ubestridte langdistansekonge, og beviste det nok en gang lørdag kveld.

Fin start

Storbritannia fikk en flott start på mesterskapet med Mo Farahs gull, den første britene sikret seg i dette mesterskapet. Det kommer til å bli fulgt opp med i alle fall et gull søndag, for Jessica Ennis-Hill leder sjukampen foran Katarina Johnson-Thompson, og det skal skje mye rart hvis ikke en av dem tar hjem sjukampgullet.

Det vil gi britene en flying start med årets VM, et år før verdens idrettselite, ikke bare i friidrett, skal møtes til OL i Rio.

De aller fleste ekspertene og kommentatorene som overvar lørdagens 10.000 meter ga uttrykk for at de var svært imponerte over Mo Farahs løp. Uansett hva konkurrentene forsøkte for å sette ham ut av spill eller svekke ham underveis i løpet, hadde han mottrekket klart. Han var kongen av 10.000-meteren på Olympiastadion i Beijing lørdag kveld. (©NTB)