Joachim Walltin er leder av NISO.

Får viktig verktøy mot kampfiksing

Norske idrettsutøvere får nå et nytt nettbasert verktøy for å kunne varsle om eventuelle forsøk på kampfiksing. Fagforeningen står bak.

Av Stian Grythaugen

Red Button-appen er utviklet i Finland og blir nå lansert i ikke mindre enn åtte land: Finland, Sverige, Danmark, Norge, Kypros, Sveits, Polen og New Zealand.

– Vi vet fra vårt arbeid internasjonalt at kampfiksing er utbredt i en del land, og NISO ønsker å bidra til å forebygge/bekjempe dette. Vi kan ikke være naive og må være forberedt på at kampfiksing kan skje i Norge også, sier NISO-leder Joachim Walltin til NTB.

Han er opptatt av at problematikken rundt kampfiksing må tas på største alvor.

– Dette er trolig den største trusselen for idretten, og ofte er det tunge kriminelle miljøer som står bak. Derfor er det viktig for utøvere å ha en mulighet til å varsle anonymt, og det kan være flere grunner til at utøvere ikke ønsker å ringe en åpen telefonlinje for å varsle, sier Walltin.

FC København-spiller og NISO-styremedlem Tom Høgli er blant spillerne som allerede har installert varslingstjenesten på sin mobil.

– Dette er et viktig verktøy som jeg håper jeg aldri får bruk for. Men skulle man ha mistanke til noe, er det veldig kjekt å vite at man har mulighet til å varsle enkelt og trygt. Jeg oppfordrer alle utøvere til å laste ned appen, sier han til NTB.

Involvering i kampfiksing vil ødelegge idrettskarrieren til en utøver og også få enorme konsekvenser for livet for øvrig.

Lotteritilsynets kampfiksingsenhet mottar informasjonen fra Red Button. (©NTB)