Sport

Familieprosjektet Brun-Lie

Thekla Brun-Lie drømmer om å gå førsteetappen for Norge under vinterens VM i skiskyting. Oslo-jenta er arvelig belastet.

ANTERSELVA (Dagsavisen): – Ja, jeg hadde jo ikke vært her om det ikke var for søsknene mine. Det er faktisk de som skal ha mye av æren for at jeg sitter her i dag. For jeg har opplevd mye motgang på grunn av sykdom, forteller 27-åringen fra Oslo Skiskytterlag til Dagsavisen.

Lillesøster

Det var nettopp da idrettsfamilien stilte opp og hjalp yngstejenta. Celine. Nicolas, Agnes og Thekla er alle født innenfor fire og et halvt år.

– Kanskje det er på grunn av den aldersmessige nærheten at vi også er veldig sammensveiset som søsken. Nå som de andre har lagt opp som aktive, er det meg de heier på, sier Thekla.

Slik var det også da Thekla sto utenfor forbundslag for noen år siden og slet med sykdom. Stadig vekk måtte hun trene seg opp igjen.

Les også: Oliver Solberg avsluttet sesongen med stil i USA

Thekla Brun-Lie på trening i Anterselva.

Toppidrettsutøvere

Da var det greit å ha storesøstre som Celine og Agnes. Også Nicolas bidro på tøffe langturer. Celine Brun-Lie vil være kjent for de fleste. I Vancouver-OL i 2010 ble det femteplass på lagsprinten sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen og sjetteplass individuelt. I tillegg har hun NM-gull og flere pallplasseringer på sprinten verdenscupen.

Agnes har VM-bronse i maratonpadling sammen med Lisa Sheriff fra 2010 og Nicolas fikk NM-gull som junior i langrenn og var på juniorlandslaget.

– Celine og Agnes var mine to strengeste trenere. De ville meg nok godt. Selv på julekvelden sørget de for at det ble ei treningsøkt på meg, mimrer Thekla i solskinnet i Anterselva og minner om, med et glimt i øyet, at Celine ikke har vunnet i verdenscupen, slik hun selv klarte sammen med Lars Helge Birkeland sist vinter.

Les også: Er dette slutten for Ole Gunnar Solskjær?

Stafettplanen

Etter gode treningsøkter på rulleski og til dels imponerende skyting på vinterens VM-arena her i italienske Anterselva, våger Thekla å dele sitt innerste ønske for kommende sesong.

– Drømmen er å få gå førsteetappen på VM-stafetten!

Hun vet det blir flere om beinet. Bredden i toppen av norsk kvinnelig skiskyting har kanskje aldri vært bedre enn den er nå. Bak de seks jentene på elitelaget, vokser det fram et rekruttlandslag som er usedvanlig jevnt. Sjansene er avgjort til stede for å kunne kopiere bedriften i fjor da jentene ble beste nasjon.

- Jeg skyter ganske fort og bra og jeg føler at det går framover også på ski. Derfor ser jeg lyst på sesongen. Det viktigste nå blir å holde seg frisk og kunne fortsette med oppkjøringen fram mot åpningen av sesongen. Samtidig må jeg unngå uflaksen jeg opplevde i fjor, sier hun.

- I fjor var jeg veldig godt i gang. Sesongen åpnet med at jeg og Lars Helge (Birkeland) vant den single mixstafetten i Pokljuka. Jeg var i veldig god form da. Men så startet problemene. Først brakk kroken som holder reima på plass når jeg skyter. I neste løp falt jeg og ødela den ene skia. Alt mens formen egentlig var veldig bra. Så fikk jeg influensa og kom ut av det.

Følg Dagsavisen på Facebook!

Thekla diskuterer detaljer med skytetrener Patrick Oberegger.

Ble en opptur tross alt

- På mange måter ble det som skjedde under sesongavslutningen i Kollen en etterlengtet opptur, selv om jeg endte på 52. plass på sprinten. På den påfølgende jaktstarten fikk jeg vist litt av det jeg kan da jeg gikk meg fram til 23. plass. Det var kjekt å få vist de som står meg nærmest og de som kom for å se på at jeg faktisk kan.

Kuzmina var helt suveren i disse to nevnte løpene, men sammenligner vi med andreplassen, tapte Thekla bare 46 sekunder til denne.

Sverre Waaler Kaas er fysisk trener for jentene og har vært det siden Thekla kom med på elitelaget i fjor.

- Sesongen er så kort at det er veldig vanskelig å hente seg inn igjen når du blir syk, slik Thekla ble før jul i fjor. Nå har hun hatt en lang og god treningsperiode. Det ser derfor bra ut for hennes vedkommende nå.

- Til åpningen av verdenscupen er det dessuten bestemt at de seks jentene på elitelaget skal starte, dersom de holder seg friste og raske, sier treneren.

Mer fra Dagsavisen