TO BLAD RUUD: Prestasjonene til Christian Ruud (t.v.) på 1990-tallet står fortsatt som noe helt unikt i norsk tennis. Sønnen Casper kan være spilleren som klarer å følge opp suksessen i framtida. FOTO: ARE KOLSTAD

Familien som redder norsk tennis

Christian Ruud satte Norge på tenniskartet på 1990-tallet. Nå står neste generasjon Ruud klar til å følge opp suksessen.

Christian Ruuds sønn, Casper, er etter alt å dømme Norges største tennistalent. Selv legger ikke Snarøya-gutten skjul på ambisjonene.

- Målet er å slå pappa. Jeg har sett en del klipp fra da han spilte, og jeg synes det ser veldig gøy ut å spille på det nivået, sier Casper.

Tennistalentet, som fyller 14 år i desember, har allerede gjort seg bemerket på tennisbanen. I sommer spilte Casper seg fram til en sensasjonell finale i EM. Så langt har aldri noen norsk spiller nådd før. Finalen endte dessverre med tap, men unggutten viste uansett at han blir å regne med i tida som kommer.

- Casper kan selvfølgelig overgå mine prestasjoner, men det er fortsatt litt tidlig å spekulere i hvor god han kan bli, sier Christian Ruud.

 

Nesten-bombe i OL

Ruud hadde ikke engang fylt 20 år da han slo igjennom på seniornivå. Han hadde klart å komme med i troppen til Barcelona-OL i 1992, og mange tenkte nok at Ruud var med mer som turist enn norsk håp. Det tenkte nok også tennislegenden Boris Becker, da rangert som nummer fem i verden, som sto på motsatt side i første runde. Så godt spilte Ruud at NRK ble nødt til å kjøpe rettighetene til kampen underveis. Snarøya-karen ledet både 1-0 og 2-1 i sett, men måtte til slutt se seg slått 2-3. Kampen markerte uansett et gjennombrudd for Ruud, som inntil da hadde vært rangert beskjedent, rundt 300-tallet på ATP-rankingen.

Senere i karrieren sjokkerte Ruud flere verdensstjerner - blant annet Goran Ivanisevic. Kroaten, som var kjent for en knallhard serve, var da rangert som nummer to i verden. To ganger var Ruud rangert som nummer 39 - en prestasjon ingen nordmenn i ettertid har vært i nærheten av å kopiere.

- Jeg slo fire-fem topp ti-spillere i løpet av karrieren. Jeg vant aldri en ATP-turnering, men har tolv seirer fra Challenge-touren, sier Christian Ruud, som fortsatt følger tennisen fra nært hold som trener i Snarøya og for forbundet, samt kommentator på Canal+.

 

Ingen Blant topp 1.000

Etter at Ruud la opp i 2001, har norsk tennis hatt lite å juble for. Ulrikke Eikeri er for tida beste rangerte spiller med sin 315. plass på WTA-rankingen. Beste herrespiller er Soma Kesthely på 1.651. plass.

- Det er flere grunner til at vi ikke hevder oss internasjonalt. For det første er ikke Norge noen stor tennisnasjon. For det andre er det for få gode anlegg her. I tillegg er det viktig å huske på at tennis er en tøff idrett å hevde seg i. Det er mange om beinet, sier Christian Ruud.

Likevel mener han Norge kan kjempe på lik linje med alle andre.

- Det er mulig at nummer én i verden kan komme fra Norge. Små nasjoner som for eksempel Sveits og Belgia har fått fram flere tennisenere, sier Ruud.

 

Enklere å satse

Mange hevder at norske tennisspillere starter å øke treningsmengdene for sent. Det er ikke Christian Ruud enig i. Dessuten mener han det er enklere å satse nå enn tidligere.

- Casper trener stort sett to økter om dagen. Til daglig er han en del av NTGs ungdomslinje, sier Ruud om sønnen som av Tennis Europe er rangert som nummer 12 i sitt årskull.

Siden Casper er del av Norges Toppidrettsgymnas, har han mulighet til å trene på dagtid og spille turneringer i utlandet, selv midt i skoleåret.

- Senere i vinter kommer mitt neste store mål som er Orange Bowl i USA. Det er et uoffisielt VM der alle de beste er med. Det blir gøy, men helt sikkert veldig tøft, sier Casper Ruud.