Maiken Caspersen Falla med beviset om at hun er verdens beste skisprinter. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Falla vant åtte av ti sprintstarter

Maiken Caspersen Falla er verdens soleklare beste skisprinter. Nå er VM i Lahti neste mål.

Av Egil Sæther

CANMORE:  Landslagstrener Roar Hjelmeset mener at gull på sprinten i neste sesongs VM i Lahti bør være det naturlige målet for Maiken Caspersen Falla.

Tirsdag kronet hun en stor sesong med å vinne den klassiske sprinten på den 5. etappen av Ski Tour Canada i Canmore.

Falla har sterke åtte sprintseier på de ti starter i verdenscupen denne sesongen. I de to siste rennene er det blitt 2.-plasser. Hun gikk ikke sprinten i Oberstdorf i Tour de Ski, og hun var syk under verdenscuphelgen i Planica i midten av januar.

Den særdeles sterke resultatlisten gir inspirasjon.

Liste med mål

– Jeg har en liste over ting jeg har lyst til å oppnå, og VM-gull i sprint er ett av punktene på den listen. Men jeg er fortsatt ung og har mange muligheter foran meg, og det er ikke sikkert at gullet kommer i 2017. Det frister også å gå distanse. Jeg har gått bra i det siste, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sa Falla til NTB etter oppvisningen i Canmore. Falla var utilnærmelig i finalen og vant som hun ville.

– Føler du deg uslåelig akkurat nå?

– Jeg føler meg veldig bra for tiden, og det skal bli godt å bli ferdig med sesongen og la dette synke inn litt. Nyte det. Så får jeg sette meg ned å planlegge, og det er i hvert fall veldig, veldig inspirerende å gjøre det så bra.

Økt selvtillit

Falla sier at hun alltid gir sitt beste fordi hun aldri vet hva morgendagen vil bringe. I sammendraget i touren er på hun 4.-plass med drøye minuttet opp til ledende Heidi Weng.

– Hvordan vil du oppsummere sesongen?

– Sesongen min har vært fantastisk bra. Jeg har virkelig nådd mitt store mål som var å vinne sprintcupen. Det er ikke lett å klare det, og det gir meg økt selvtillit.

Landslagstrener Roar Hjelmeset var også en stolt mann på Nordic Arena på nærmere 1500 meters høyde i idylliske Canmore.

– Hun sa tidlig at det var sprintcupen som var viktig for henne, og det er den hun har valgt å satse på. Når hun klarer det så bra som hun har gjort, så er det selvsagt det utrolig bra. Så kan du kanskje si at Marit Bjørgen nok hadde tatt noen seirer om hun hadde vært med. Men Maiken har nok kneppet til litt, og hun er nok hakket hvassere enn det mange av konkurrentene var sist sesong.

Hjelmeset mener at Falla har utviklet sprintøvelsen.

– Maiken har tatt sprinten et lite hakk videre, og jeg tror også helt klart at hun kan bli enda bedre. Blant annet er hun blitt mye bedre i prologer. Hun kan også være med å kjempe om seirer på distanserenn til neste sesong også. Det neste naturlige målet for henne er å vinne VM-gull i sprint.

Sammenlagt handler det om Therese Johaug mot Heidi Weng. Etter at begge falt på sprinten og ble slått ut i kvartfinalen, starter de i praksis likt på onsdagens 15km med skibytte. (NTB)

Resultatrer sprint kvinner:

1) Maiken Caspersen Falla, Norge, 2) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, 3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 4) Krista Pärmäkoski, Finland, 5) Anne Kyllönen, Finland, 6) Jessica Diggins, USA, 7) Justyna Kowalczyk, Polen, 8) Denise Herrmann, Tyskland, 9) Sandra Ringwald, Tyskland, 10) Charlotte Kalla, Sverige.

Øvrige norske, slått ut i kvartfinale: 16) Therese Johaug, 17) Heidi Weng, 30) Kari Øyre Slind.

Ski Tour Canada (5 av 8 etapper):

1) Weng 1.04.04,5, 2) Johaug 0.03,1 min. bak, 3) Uhrenholdt Jacobsen 0.33,4, 4) Falla 1.01,7, 5) Østberg 1.19,2, 6) Jessica Diggins, USA 1.39,8, 7) Pärmäkoski 2.33,9, 8) Kalla 2.45,1, 9) Sadie Bjornsen, USA 3.09,1, 10) Kerttu Niskanen, Finland 4.01,9.

Øvrig norsk: 22) Øyre Slind 5.56,6.