Maiken Caspersen Falla hylles på elegant vis av de amerikanske sølv- og bronsevinnerne Jessica Diggins og Kikkan Randall.

Falla våknet klokka 03 og 06 og sjekket været

Maiken Caspersen Falla tok sitt aller første VM-gull i et mesterskap der hun aldri har vært mer fokusert. Hun rakk nesten ikke å sove.

LAHTI (Dagsavisen): Hun er olympisk mester, men har måttet se Marit Bjørgen stikke av med sprintgullene i de tre siste VM. På dette VMs åpningsdag ble alt annerledes. Maiken hadde en energi som hun ikke har opplevd før. I sno og vind tok de amerikanske medaljevinnerne fram det amerikanske flagget og hyllet den norske vinneren. Alle tre var akkurat like fornøyd med medaljen de hadde vunnet.

- Jeg var så fokusert og motivert. Jeg husker jeg våknet klokka 3 i natt, og et par ganger til. Jeg bare lengtet etter at dagen skulle begynne og jeg kunne komme meg ut og starte, fortalte hun på pressekonferansen torsdag kveld.

Der var hun plassert midt mellom Finlands to gladeste amerikanere denne kvelden, Jessica Diggins og Kikkan Randall. At USA skulle ende opp med sølv og bronse på kvinnesprinten, var en mild overraskelse. Sistnevnte har som Marit Bjørgen kommet tilbake etter fødsel, og beskrev ivrig sine nye hverdager.

Og det er nettopp Marit Bjørgen som har abonnert på VM-gullene. Hun hadde tre strake seire, mens Maiken sto med to bronse. Hun har opplevd stang ut i VM. Inntil nå. Denne dagen var det ikke stang inn. Det var scoring i vidåpent mål. Attpåtil på en tidligere fotballstadion i Lahti.

Nilssons fall

For Maiken var det en bekreftelse på at alt kan skje i sprint. Det fikk svenske Stina Nilsson erfare da hun lå langflat i snøen.

- Jeg merket at noe skjedde bak meg, men jeg kunne bare konsentrere meg om meg selv. Jeg har lært at det er lurt å ligge først for å unngå slike hendelser. Men jeg kunne jo blitt dratt med i fallet jeg også, sier Maiken.

Torsdag skulle hun ha en enkel feiring med sin samboer og famile, men lang feiring blir det ikke. Allerede søndag er det lagsprint. Og Maiken er den sikreste på laget.

- Hvor preget var du av alt duellsnakket mot Stina Nilsson?

- Det var så mye fokus på det i medlene at jeg valgte å ikke tenke så mye på det. Det var trist for Stina det som skjedde, jeg synes det er er dumt at uhell skal avgjøre. Men jeg vet hvor sterk mentalt Stina er, så hun vil komme kraftig tilbake.

- Du er OL-mester, hvordan var dette i sammenligning?

- Da jeg vant i Sotsji var jeg tre år yngre og jeg var en utfordrer. Nå var jeg en av favorittene og jeg visste eg kunne vinne. Derfor kom jeg inn med mer selvtillit nå, jeg ville styre løpene fra start til mål. Og det lyktes jeg vel med....

- Og været var akkurat slik du ville ha det?

- Jeg liker vinter og nysnø og litt løse spor. Jeg tenker i hvert fall ikke negativt rundt slike ting, sier Maiken Caspersen Falla.

Lagsprint søndag

Hun innrømmer hun har vært en mer enn ivrig bruker av værtjenesten yr. Det kan hun nå roe ned. For hun behersker i grunnen alle forhold.

Søndag går hun for gull nummer to. Men USA har vist hvilket lag de har. Og Sverige vil ta en revansje. Det er bare å glede seg.

Men Maiken Caspersen Falla trenger litt mer søvn før den tid.

Sin første gullmedalje i VM får hun overrakt fredag kveld i Lahti sentrum. Det blir en ny festlig opplevelse for Maiken og alle de norske tilskuerne som fikk akkurat det de ønsker på VMs første dag.

Og VMs åpningsdag ble ikke så helnorsk som mange fryktet. Italiensk gull, rusissk sølv og to amerikanske medaljer gjorde denne åpningsdagen ganske fargerik.

Resultater:

Ski-VM nordiske grener i Lahti, Finland torsdag, sprint fri teknikk:

Menn:

Gull: Federico Pellegrino, Italia,

sølv: Sergej Ustjugov, Russland,

bronse: Johannes Høsflot Klæbo, Norge,

4) Finn Hågen Krogh, Norge, 5) Petter Northug, Norge, 6) Ristomatti Hakola, Finland, 7) Martti Jylhä, Finland, 8) Maciej Starega, Polen, 9) Calle Halfvarsson, Sverige, 10) Emil Iversen, Norge.

Øvrig norsk: 13) Sindre Bjørnestad Skar.

Finale: 1) Pellegrino 3.13,76, 2) Ustjugov 0,15 sek. bak, 3) Klæbo 0,44, 4) Krogh 0,67, 5) Northug 12,13, 6) Hakola 12,28.

156 utøvere fikk plassering.

Kvinner:

Gull: Maiken Caspersen Falla, Norge,

sølv: Jessica Diggins, USA,

bronse: Kikkan Randall, USA,

4) Hanna Falk, Sverige, 5) Ida Ingemarsdotter, Sverige, 6) Sophie Caldwell, USA, 7) Heidi Weng, Norge, 8) Mari Laukkanen, Finland, 9) Natalia Matvejeva, Russland, 10) Julia Belorukova, Russland.

Øvrige norske: 13) Kathrine Rolsted Harsem, 16) Marit Bjørgen, 22) Ingvild Flugstad Østberg.

Finale: 1) Falla 3.02,34, 2) Diggins 1,66 sek. bak, 3) Randall 3,76, 4) Falk 3,91, 5) Ingemarsdotter 4,42, 6) Caldwell 5,37.

107 utøvere fikk plassering.