Sport

Falla med knock-out-seier, men hopper av touren

Maiken Caspersen Falla er fortsatt verdens beste skisprinter. Men hun fortsetter ikke helgens minitour i Finland. I sammendraget er Therese Johaug på skuddhold.

Av Egil Sæther

RUKA: Maiken Caspersen Falla (29) tar konsekvensen av det hun lært gjennom et langt skiliv. Derfor er det hjem til Norge og ingen flere etapper i verdenscupåpningen.

Falla kunne ikke fått en bedre start på verdenscupåpningen. Hun utklasset alle og slo Sveriges Johanna Sundling på 2.-plass med klar margin.

Likevel blir hun ikke med videre til de to siste etappene i minitouren. Hun gir seg etter sprinten. Det er et helt bevisst valg.

Falla forklarer hvorfor det blir som det blir.

– Jeg har forsøkt å gå distanserenn dagen etter en sprint fryktelig mange ganger, og det har aldri fungert. Nå har jeg vært i dette gamet i mange nok år til å skjønne at det ligger ikke for meg, sa Falla til NTB etter den internasjonale pressekonferansen.

29-åringen sier at det er mange årsaker til at hun ikke klarer å prestere dagen etter en sprint.

Nervøs

– Jeg blir veldig nervøs før jeg skal gå sprint, og jeg sliter med å få i meg nok mat. Jeg får i meg nok til å gå fort i finalen, men ikke nok til at jeg restituerer godt nok til lørdag. Jeg har ikke klart spise etter rennet ennå.

Falla sier også mangel på søvn er en annen årsak til at kroppen ikke fungerer optimalt dagen etter et sprintrenn.

– Jeg bygger opp mye spenning inn mot en sprintkonkurranse og blir rett og slett veldig utladet og sliten i kroppen.

Hun sier at hun har mer tro på å lade skikkelig opp til distanserenn på Lillehammer neste lørdag.

– I en slik sesong med så mange renn, så trenger jeg ikke å gå de rennene der jeg ikke har troen når jeg står på start. Det er jeg for gammel til.

Trening hjelper

Falla sprang opp den siste bakken i et helt eget tempo og kom inn på oppløpssiden alene. Seieren var aldri truet.

– Dette er favorittløypa. Jeg har ikke vunnet her så mange ganger, men det er noe med den siste bakken som passer godt for meg. Det er noe jeg trener mye på, og som jeg ser for meg skal være min styrke.

Falla snakker om det å løpe motbakker i klassisk stil.

– Det er noe jeg jobber ukentlig med hele året for å utvikle meg i. Jeg ønsker at ingen skal klare å slå meg på det, og da er det litt kult å få det til slik som i dag.

– Du var desidert best også?

– Ja. Du blir god på det du trener på, og det er det litt godt å vite.

Norge var representert med tre jenter i finalen etter at både Ane Appelkvist Stenseth og Tiril Udnes Weng gikk videre som «lucky losers» i semifinalene. Stenseth var en tåspiss fra å sikre tredjeplassen som gikk til USAs Sadie Bjornsen. Udnes Weng måtte ta til takke med sjetteplassen.

Therese Johaug som seg videre fra prologen, men røk ut i kvartfinalen. Hun var likevel fornøyd med dagens innsats.

– Jeg er veldig godt fornøyd med både prologen og spesielt kvartfinalen. Jeg hadde alle muligheter til å gå fort, men Natalia Neprjajeva var et par tideler raskere i dag, sa Johaug til NTB.

Minitouren fortsetter med 10 kilometer klassisk lørdag, før de avslutter med 10 kilometer jaktstart i fri teknikk søndag.

Therese Johaug er den store sammenlagtfavoritten.

Verdenscup langrenn i Ruka, Finland fredag, sprint klassisk:

1) Maiken Caspersen Falla, Norge, 2) Jonna Sundling, Sverige, 3) Sadie Maubet Bjornsen, USA, 4) Ane Appelkvist Stenseth, Norge, 5) Stina Nilsson, Sverige, 6) Tiril Udnes Weng, Norge.

Øvrige norske: 9) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 14) Therese Johaug, 16) Anna Svendsen, 21) Mari Eide.

Slått ut i prologen: 31) Heidi Weng, 42) Ragnhild Haga, 46) Anne Kjersti Kalvaa.

Mer fra Dagsavisen