Sport

Faglig astma-strid

Norsk idrett er forvirret. Nå har man funnet personene som skal gi noen svar på astma-gåten.

Bilde 1 av 3

En jurist og fire medisinere, uavhengig av Norges Skiforbund, skal gå gjennom de norske rutinene.

Danske og svenske

Utenfor landet har det vært betydelig skepsis mot norsk bruk av astmamedisiner, noen kaller det for doping. Men det eneste konkrete er at Martin Johnsrud Sundby har en dom for brudd på dopingbestemmelsene. Han ble ikke dømt for å ha dopet seg.

Det er hårfin balanse mellom begrepene her. Og inn i komiteen har man hentet ekspertise fra både Danmark og Finland.

Fra statsadvokaten

Katharina Rise skal lede utvalget. Hun er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter (i permisjon fra Riksadvokatembetet).

– Jeg har ikke lest alt som har stått om saken i mediene, og det er også bevisst. Jobben vil være å kartlegge, vurdere, undersøke og komme med anbefalinger, eventuelt om tiltak hvis det skulle være behov for det. De aller fleste utredninger er omfattende fordi det skal gjøres grundig, sier Rise til NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forvirring

Den medisinskfaglige uenigheten om hvordan bruken av astmamedisiner virker, blir et av utvalgets største oppgaver. Kommer man til noe enhetlig svar?

Dagsavisen har snakket med flere langrennsløpere som også studerer medisin, og der er de forvirret. Og ganske frustrerte.

Den svenske professoren Kjell Larsson er med i utvalget. Han er krystallklar på at astmamedisin ikke er prestasjonsfremmende. Men det er ikke alle enige med ham i.

– Det er ikke sånn at man presterer bedre av astmamedisiner, det gjør man faktisk ikke, sa han i et intervju med svenske Expressen i går.

– Men ettersom nordmennene har enestående suksess i skisporet ... om det da kommer ut at alle får astmamedisiner, ville det være uheldig, fordi andre da tror at det er årsaken til at de er så gode. Og så ville de begynt også. Da ville det blitt en skikkelig suppe av det hele, tilføyer han.

Uavhengig

Antidoping Norge har gitt innspill om hvordan utvalget burde settes sammen. Men det er leder i langrennskomiteen i NSF, Torbjørn Skogstad, som har ledet arbeidet.

– Vi har lagt vekt på bred kompetanse innen medisin, jus og etikk, og i tillegg har det vært avgjørende at ingen av medlemmene har bindinger til Norges Skiforbund, sa Skogstad i går.

Når får vi svar? Kanskje til sesongstart i november.

Mer fra Dagsavisen