Fagermos bytter berget poeng – men Adekugbes røde kan ha kostet VIF full pott

(Vålerenga – Aalesund 2–2) (0-1) Aalesund ledet 2-0 på Intility Arena, men Benjamin Stokke og Bård Finne brakte balanse i regnskapet. Så ble VIFs venstreback utvist for skuespill.

Les Fagermo og Adekugbes reaksjon her: VIF raser mot dommeren (DA+)

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Resultatet gjør at Vålerenga står med ni poeng etter seks serierunder. Aalesund er under streken med sine tre poeng.

Dag-Eilev Fagermos mannskap hadde momentumet på stillingen 2-2, etter en sterk snuoperasjon fra 0-2, men etter 69 minutters spill ble VIF-back Sam Adekugbe utvist for filming. Canadieren gikk ned i boksen, men fikk ikke gehør av dommer Tom Harald Hagen som trakk opp gult kort – og deretter rødt – til VIF-backen som hadde gult fra før. Slukøret ruslet Adekugbe av banen uten de helt store protestene. Etter det maktet ikke VIF å føre mer, og oppgjøret ebbet ut i poengdeling. Innbytterne Benjamin Stokke og Bård Finne scoret for VIF, mens kraftspissen Hólmbert Fridjónsson stanget inn to for gjestene.

VIF førte matchen den første halvtimen, men uten å bryte ned et godt organisert Aalesund-lag. Aron Dønnum prøvde seg på frispark etter tolv minutters spill, men forsøket gikk rett i fanget på tidligere Vålerenga-keeper Gudmund Kongshavn.

Vi fulgte kampen live her: Buchers liveblogg: VIF – AaFK

Havnet under

Etter 34 minutters spill fant gjestene åpningen de ønsket seg i VIF-forsvaret. David Ólafsson slo et presist innlegg fra venstre, og inne i boksen stanget 195 centimeter høye Fridjónsson inn 1-0 for bortelaget.

VIF fikk to store muligheter til å kvittere kort tid etter. Matthías Vilhjálmsson skjøt rett på Kongshavn fra kort hold, mens en Osame Sahraoui i god posisjon inne i boksen traff for dårlig på et innlegg fra Christian Dahle Borchgrevink fra høyre.

– Vi møter et lag som ligger veldig lavt i 5-4-1, og vi sliter med å bryte gjennom dem, sa Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo til Eurosport i pausen.

Og Fagermos gutter fikk en skikkelig nesestyver bare to minutter etter hvilen. Etter klabb og babb inne i VIF-boksen, fikk islandske Fridjónsson nok en gang satt pannebrasken til og styrte ballen i bue inn i mål. Kristoffer Klaesson i buret og resten av VIF-spillerne måtte fortvilet konstatere at gjestenes ledelse var doblet.

Etter timen spilt burde Vålerenga redusert til 1-2, men på utrolig vis unnslapp gjestene. Aron Dønnums forsøk ble avverget på streken av bortelagets Jonas Grønner.

Superbytter og utvisning

Så løsnet det plutselig for hjemmelaget, etter to smarte bytter. Nykommer Benjamin Stokke og Bård Finne erstattet Fredrik Oldrup Jensen og Osame Sahraoui, og det skulle vise seg å være mesterlige trekk av Fagermo.

Først reduserte Stokke fra kort hold etter fint forarbeid fra Matthías Vilhjálmsson i det 64. minutt. Det var hans første mål i VIF-drakt. Så var det Bård Finnes tur. VIF utnyttet en AaFK-corner til å kontre, og plutselig var Aron Dønnum og Finne helt fri på gjestenes halvdel. En uegoistisk Dønnum lot hordalendingen få ekspedere ballen enkelt i mål fra kloss hold.

De 200 på tribunen ante håp om en sterk snuoperasjon, og Vilhjálmsson kom nære 3-2 fra kort hold like etter Finnes utligning. Men denne gang sto Gudmund Kongshavn i veien i AaFK-buret.

Aalesund hang i tauene, men da Sam Adekugbe fikk sitt andre gule kort for filming –  – og dermed marsjordre – samlet tangotrøyene seg.

Vålerenga prøvde å mobilisere, men fikk det langt tøffere i spill ti mot elleve. Bortelaget klarte heller ikke å skape noen store sjanser, og virket mer fornøyd med det ene poenget.

Nå må Fagermo og co. vende blikket mot neste runde. Da venter bruntrøyene fra Mjøndalen på bortebane.

Eliteserien menn lørdag, 6. runde:

Vålerenga – Aalesund 2-2 (0-1)

Intility Arena: 200 tilskuere.

Mål: 0-1 Hólmbert Fridjónsson (34), 0-2 Fridjónsson (46), 1-2 Benjamin Stokke (63), 2-2 Bård Finne (65).

Rødt kort: Sam Adekugbe (69), Vålerenga.

Start – Viking 1-1 (0-0)

Mål: 1-0 Eirik Schulze (75), 1-1 Zymer Bytyqi (84).