Sport

Fagermo vil bruke Holm mer i høst: – Han må utvikle den offensive råskapen

Odin Thiago Holm (17) fikk forrige uke plass på den britiske storavisen The Guardians liste over verdens største fotballtalenter. Det er både han og Vålerenga fornøyd med, men begge parter ønsker 17-åringen mer spilletid.

VALLE (Dagsavisen): – Det er gøy, det. Men det finnes flere sånne lister. Det betyr ikke så veldig mye, annet enn at det er et klapp på skulderen. Så man får fortsette å jobbe, for det er ennå en veldig lang vei å gå, sier Odin Thiago Holm til Dagsavisen.

The Guardian har utarbeidet sin årlige liste over verdens 60 mest talentfulle spillere født i 2001. I 2019 var ingen nordmenn på listen til den velrenommerte avisen, men både Joshua Kitolano og Edvard Tagseth var der i 2018. Tidligere har blant andre Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland figurert på listene, skriver NTB.

– Fortjener Holm en plass på listen, Dag-Eilev Fagermo?

– Jeg har hatt Rafik Zekhnini der før. Det er helt umulig å vite for meg, for jeg kjenner ikke alle talentene i verden. Men uansett er det jo veldig gøy, da, for klubben. Og først og fremst for gutten. Historisk er det noen av disse guttene som slår til, og så er det noen som ikke gjør det. Men det er jo gøy for Vålerenga at han er her, sier Vålerenga-treneren til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet

###

Odin Thiago Holm og Aron Dønnum i duell på tirsdagens trening. Alle foto: Jørn H. Skjærpe

Les også: Kjenner du igjen VIFs supertalent? Slik jakter han adrenalinet mens fotballen er satt på vent (DA+)

Flere hensyn

– Hva blir avgjørende for at han skal slå gjennom og få ut sitt potensial?

– Det er at han fortsetter å utvikle seg på de tingene vi har snakket om. Litt på intensiteten og tøffheten i spillet, og litt på råskapen offensivt. Og så må han få spille mer på et høyt nivå. Trene på et høyt nivå, og spille på et høyt nivå, svarer Fagermo.

Vålerenga-treneren innrømmer at han hadde håpet på mer Holm-spill for A-laget. Så langt står trønderen med én seriekamp fra start og åtte innhopp.

– Men nå ligger vi i medaljediskusjonen også. Vi har triplet spilletiden til de unge i år, så det er liksom en grense der hvis vi skal vinne fotballkamper også. Likevel har jeg ambisjoner om at Odin kan matches mer utover høsten, sier Fagermo.

Saken fortsetter under bildet

###

Holm følger nøye med på Fagermos instrukser på feltet. 

Les også: Serie A-giganten ventet. Så ombestemte VIFs stortalent seg, 12 timer før flyet gikk (DA+)

2021 viktigst

VIF-treneren sier imidlertid at neste år blir et enda viktigere år for Holm. At det er da han bør ta steget.

– Det har vært planen hele tida. Husk på at i fjor så var han mye ute med skade. Han spilte ikke mange 90-minuttere. Den første 90-minutteren på et helt år kom vel i sommer, da for 2.-divisjonslaget. Han må steg for steg, han også. Han har vært skadeutsatt, men nå har vi fått orden på det. Da melder han seg mer på når det gjelder spilletid, sier VIF-treneren.

Holm er klar på at han naturlig nok hadde ønsket seg mer tid på banen i år.

Les også: Abu mister resten av sesongen – går usikker VIF-fremtid i møte (DA+)

– Mange hadde kanskje forventet at du, i likhet med Osame Sahraoui, skulle slå gjennom på A-laget. Hva tror du selv er grunnen?

– Det er flere ting som spiller inn. Jeg hadde forventet å få mer spilletid, og er ikke helt tilfreds med det jeg har fått. Men det tyder på at man må jobbe mer, da. Hovedgrunnen går vel på det med fysikk og intensitet i det man gjør, sier 17-åringen.

– Hva må til for at du skal få ut ditt potensial?

– Mye. Man må holde seg skadefri, og det har jeg vært flink til i år. Og så er det det med å holde på gløden for fotballen. Fortsette å stå på. Ta riktige valg.

Juventus på is

– Har et utlån vært aktuelt i år?

– Jeg ønsker å utgjøre noe her i Vålerenga, slå gjennom her. Jeg får gode tilbakemeldinger fra Dag-Eilev. Tror mulig å få flere sjanser, svarer det offensive talentet.

Tidligere har han vært aktuell for et prøveopphold hos den italienske storklubben Juventus.

– Det er lagt på is fram til vi har hatt ferie, så får vi se rundt jul om det er aktuelt med treningsopphold i utlandet. Men slik det er nå ønsker jeg kun å være i Vålerenga, sier Holm.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Søndag gjester Fagermo, Holm og co. Sandefjord i Eliteserien.

– En vrien match?

– Det har jeg ikke tenkt på. Vi jobber med laget vårt. Vi jobber med å være forberedt til kampene som kommer. Vi har sett på det vi er gode på, og det vi kan bli bedre på. Så jobber vi videre med det, sier Dag-Eilev Fagermo.

Vålerenga er tabellfirer i Eliteserien, kun to poeng bak Molde på tredjeplass.

Mer fra Dagsavisen