Sport

Fagermo krysser fingrene for at kapteinen blir: – En fantastisk person

Jonatan Tollås Nations Vålerenga-framtid er i det blå, men 30-åringen er klar på at VIF er førstevalget i Norge. Trener Dag-Eilev Fagermo håper i det lengste at stopperbautaen blir værende.

Bilde 1 av 2

VALLE (Dagsavisen): Onsdag skrev Dagsavisen at Vålerenga har tilbudt Jonatan Tollås Nation en kontraktsforlengelse på Valle. 30-åringens nåværende avtale går ut etter sesongslutt. VIF-sportssjef Jørgen Ingebrigtsen poengterte imidlertid at tilbudet ikke varer evig. Nå svarer kapteinen selv på hva han tenker om VIF-framtiden.

– Det er uvisst foreløpig. Vålerenga har kommet med sitt første tilbud. Nå regner jeg med at det skal forhandles litt. Det kommer kanskje et motforslag fra min side, og så møtes man vel på midten på et eller annet tidspunkt. Det er vel ofte slik det fungerer i forhandlinger, sier han til Dagsavisen.

– Er VIF fortsatt førstevalget?

– Altså. I Norge er det helt klart førstevalget. Det er det eneste alternativet jeg ser for meg i Eliteserien. Selvfølgelig skal man aldri lukke noen dører, men jeg ser liksom ingen realistiske alternativer for min del. Jeg ser ikke hvorfor jeg skulle dra til noen annen norsk klubb. VIF er landets kuleste klubb, og vi har de beste supporterne. Det er ingen grunn til at jeg skulle se på andre klubber.

– I utlandet vil det derimot alltid kunne komme noen interessante muligheter. Samtidig skal det være veldig interessant for at jeg og samboeren skal flytte på oss.

Drammen 20201101. 
Vålerengas Jonatan Tollås Nation i duell med Strømsgodsets Moses Mawa under eliteseriekampen i fotball mellom Strømsgodset og Vålerenga på Marienlyst stadion.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Jonatan Tollås Nation. Foto: NTB

Les også: VIF venter på kapteinen (+)

Utlandet aktuelt

– Er det interesse fra utlandet nå?

– Det er jo for så vidt det, men ingen konkrete tilbud. Jeg har kommet lenger med Vålerenga, for å si det slik. Noe av det som har kommet fra utlandet er interessant. Så er det masse som ikke er interessant. Men klart, fra her vi er nå til at det kommer noe konkret, så er det et lite stykke.

– VIF sier de vil ha svar fra deg raskt. Hva svarer du til det?

– Dialogen mellom oss har vært litt annerledes. Jeg hadde et fint møte med Dag-Eilev og Jørgen for et par uker siden. De sa hva de kom til å tilby meg. De holder av plassen en stund framover, og har sagt at jeg eventuelt får beskjed hvis jeg får kniven på strupen og må ta en veldig rask avgjørelse. Jeg skal få beskjed i god tid, sier Tollås Nation, som trekker fram følgende faktor som det viktigste i forhandlingene med VIF:

– For så vidt er nok det lengden på kontrakten. Det er kanskje det viktigste. Jeg er 30 år, og er på topp aldersmessig og prestasjonsmessig. Jeg ser ingen grunn til at det skal være vanskelig å bli enige om lengde. Det kan jo hende klubben ønsker at jeg skal ta en del mer risiko enn dem, men det er en del av forhandlingene, sier han, og legger til at han ikke ønsker ikke å si noe om det konkrete innholdet i tilbudet.

Fortsatt prøver 30-åringen å konsentrere seg mest om det som skjer ute på banen.

– Jeg prøver å tenke veldig lite på det (forhandlingene). Jeg har ikke brukt noen kalorier på det. Men klart, når mediene ringer og sender meldinger, eller dama, mamma eller pappa spør, så blir jeg minnet på det ofte. Men jeg vil tro at jeg er ganske god til å stenge sånne ting ute. Så må jeg selvfølgelig tenke på framtida, og ha to tanker i hodet samtidig. Men når det skal fokuseres på kamp, så er det dét jeg tenker på, sier Tollås Nation.

Les også: VIF-kamp flyttes (+)

Fagermo-ros

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo er klar på at han ønsker kapteinen med videre, og at dagens stopperpar er viktig for ham. Det er usikkerhet rundt Tollås (kontrakt), men også rundt formspiller Ivan Näsberg. Han har blitt koblet til engelsk fotball. De ryktene avfeier imidlertid sjefen.

– Det er bare tull, det. Det tror jeg. Ivan har vi. Han er VIF-gutt fra A til Å. Han bør vi forlenge med. Så får Tollås bestemme hva han vil. Om han vil spille i Vålerenga eller ikke. Jeg kan ikke si noe annet enn det, innleder Fagermo overfor Dagsavisen.

– Jeg har snakket med ham om dette. Det er jo slik at klubben er i en tøff økonomisk situasjon. Vi har ikke ressurser per dato til å reforhandle med andre enn ham. Dét er jo et kompliment til Tollås. Han er en fantastisk person, en glimrende kapteinstype for meg som trener. Han har vært god også. Derfor har vi greid å skrape sammen midler så vi kan tilby ham en forlengelse. Så må jo han bestemme om han vil eller ikke. Jeg håper han vil bli, legger VIF-treneren til.

– Hvor viktig er det for deg å beholde stopperparet?

– Viktig. Den gruppa som er her ligger jo på medaljeplass nå. Vi har en sterk gruppe. Så vil det også komme en del utskiftninger, men vi har også talenter. Det er mer å gå på i gruppa. Og hvis folk ikke vil spille her, er det helt fair. Da får vi fram andre i stedet, svarer Fagermo.

Les også: Tollås-comeback i Marbella (+)

Sarpsborg neste

Fagermos medaljejagende mannskap tar imot Sarpsborg i Eliteserien søndag. VIF ligger på tredjeplass fem kamper før slutt. Laget har til gode å slå sarpingene på Intility.

– Vi må slå dem, da. Være offensive, vite at vi er i veldig god form. Det er viktig at vi tør å bruke den formen, tør å være offensive, ikke tenke på resultat. Vi gleder oss til kampen, vi skal gå ut og spille. Ha det gøy. For det var en veldig negativitet og tristhet etter Aalesund-kampen (1-1 sist) i gruppa. Og det gjelder meg også, det. Det virket som vi hadde tapt. Nå viste det seg at det poenget ble bra likevel. Og det er ikke sånn at kampene vinner seg selv i Eliteserien. Skal vi vinne, er det den offensive holdningen vi har hatt gjennom hele sesongen som gjelder. Så får det bære eller briste, sier Fagermo.

– Påvirker det mentaliteten den ene eller den andre veien at dere ligger på medaljeplass og aner en medaljemulighet?

– At vi er på medaljeplass, det skjønner alle. At vi aner muligheten, det skjønner også alle. Det er klart. Men det må vi også tåle. Det er en del av å være et topplag. Tørre å ligge der, tåle å ligge der. Og ikke bli stresset eller redd for å gjøre feil. Taper vi, så taper vi. Da er vi ikke gode nok. Det er ikke sånn «typisk Vålerenga» hvis vi ikke vinner noe – da er vi bare ikke gode nok. Stabilitet handler om kvalitet. Både på det mentale, det fysiske og det fotballmessige, svarer Fagermo.

Mer fra Dagsavisen